Paradijselijke baaien, stille kreken, ruige bergen, crémekleurige villas , een promenade met wuivende palmbomen en kleurrijke straatjes ? dat kan alleen Corfu zijn. Wij verbleven 14 dagen in Gouvia, een gezellig dorpje met vele uitgaansmogelijkheden, maar ook een prachtige nieuwe jachthaven, rustige plekjes, en mogelijkheid tot wandelingen aan de prachtige baai aan de Oostkust. Wij logeerden in hotel Park maar we zijn wel van kamer veranderd, want die standaard kamers zijn echt niet te doen. Hotel Park heeft een zéér goede keuken en een prachtig zwembad, en savonds was er in de bar altijd wat te beleven. De Noord-Westkant van Corfu is prachtig !!!!Huur zeker een auto en ga op ontdekking, maar vermijd het uiterste zuiden wegens veel dronken Engelsen en de vele herrie,,, vooral savonds en s nachts.Met de auto neem je voldoende tijd om het Noord-Westen te ontdekken. Wonder mooie plaatsen kom je er tegen, zoals Paleokastritsa, je rijd er eerst de berg op naar het klooster en later terug beneden neem je een pauze aan de prachtige baai met een hapje en een drankje en geniet van de mooie kleuren die de zon op de bergen en de zee tovert. Voor de romantische zielen onder ons, bezoek Achillion met het prachtige paleis en tuinen van Keizerin Sissi, zeker de moeite waard. Wederom als overal trouwens kan je het beter bezoeken in de namiddag , dan zijn de touring bussen wegen kan je zonder veel moeite je huurwagen kwijt geraken. Ook de Westkust met zijn kleine badplaatsjes, is gezellig voor een korte stop, met een hapje en drankje.Na Agios Gordios keer je beter terug naar het noorden, verderop is er nog weinig of niks te zien,,buiten ? juist de lawaaimakers. Corfu stad bestaat uit twee gedeeltes, de nieuwe en de oude stad. De nieuwe stad is druk, dus gauw wegwezen en naar de oude stad die zeker een bezoek waard is. Het heeft velen bezienswaardigheden, en het is er gezellig flaneren in de smalle winkelstraatjes, de pleinen en de mooie oude villas. Kanoli,vlak bij de oude stad, is een must !!! Daar worden de meeste fotos van Corfu gemaakt. Wij raden dan ook een vakantie op het eiland ten zeerste aan voor mensen die houden van mooie natuur, verborgen, stille, maar mooie plekjes en van lekker eten. We wensen jullie een mooie reis !!!!!!!!!!!!!!!
Kroatië : Cavtat en omgeving. Onze eerste kennismaking met Kroatië was een ware topper. We verbleven in het dorpje Cavtat een paar kilometer ten zuiden van Dubrovnik. Ons hotel " Albatros " was zéér goed, super verzorgd en lekker en gevarieerd eten. Vanuit het hotel dat aan het strand ligt kon je met de taxiboot naar Dubrovnik varen, je komt dan ineens in de oude haven aan wat vanop het water een mooi plaatje is. Neem je de soms overvolle bus dan moet je nog een eindje lopen om het oude stadscentrum van Dubrovnik te bereiken en je hebt zeker een volle dag nodig om het allemaal te bekijken. Tip : De oude stad is helemaal omwald en op die wallen kan je volledig rond de stad lopen met steeds veranderende uitzichtpunten. Grandioos. Probeer eens een van de visrestaurantjes in een van de zijstraatjes ,,, mmmm lekker. Als je in Kroatië bent moet je een uitstap maken met de boot, een echte must is de boottocht naar het eiland Korcula , zéér mooi. In Cavtat zelf is het een paradijs voor wandelaars, ga op zoek naar de mooiste plekjes, en vergeet vooral je camera niet en een water voorraad tegen de dorst. Een paar degelijke schoenen zijn aan te bevelen al was het maar tegen slangen en/of schorpioenen ,,,, wij hebben slangen gezien van meer dan een meter !!!! Vanuit ons hotel naar het dorpje Cavtat was het ongeveer een kilometertje lopen , maar de weg is ooooo zo mooi en er zijn terrasjes onderweg,,, hhmmm lekker verpozen.. De bevolking is er vriendelijk en in het hotel is er een voldoende talenkennis. Tip: ga wel in het voorjaar zowat mei/juni voor de grote drukte en warmte van de zomermaanden . Kroatië is een topbestemming binnen Europa . Voor beoordelingen van hotels bezoek eens de site zoover.be , daar vind de meningen van mensen die er al eens geweest zijn. Veel plezier !!!!!!!!!!!!
Mallorca - Puerto De Soller. Wij verbleven in het hotel "Es Port " een verbouwde olijffabriek,zeer apart en rustiek, mooi gelegen en toch vlakbij het strand ende jachthaven. Tip: Neem een kamer met terras in het bijgebouw, daar zijn de beste kamers ! Mooi uitzicht op de zeer verzorgde tuin van het hotel en de bergen er omheen. Puerto De Soller is gelegen aan de Westkust van Mallorca, in een mooië baai. Er bevinden zich geen drukke disco's of hippe feesttenten, dus lekker rustig. In Puerto De Soller kan je ook mooie wandelingen maken en een stevige schoen en een grote fles water is nodig. Sommige stukken zijn vrij steil ! S'avonds kun je er ongedwongen wat flaneren over de aangenamewandeldijk met zijn vele terrasjes en snuisterwinkeltjes. Er zijn vele mogelijkheden voor uitstapjes. Begeleide excursies of doe-het-zelf trips. Aan de haven, op 300 meter van het hotel zijn de tramhalte , bus halte en bootexcursie gemakkelijkte regelen?. Overal hangen de vertrek en aankomsturen. Als je op eigen houtje naar de hoofdstad Palma wilt is dat geen enkelprobleem. Neem het pittoreske trammetje tot aan het eindpunt in Soller. Bij het uitstappen zie je voor je het treinstation, waar een oude, antieketrein je op een klein uurtje naar Palma brengt.Heel vlot en gemakkelijk. Met de lokale bus kun je naar het bergdorpje Valldemosa gaan, zeker de moeite van het bekijken waard ! Als je een begeleide excursie doet dan raden wij die van Formentor aan. Heel mooie uitstap met bus en boot. Tip: Vermijd juli en augustus, ga midden mei als het kan.
Rhodos - Griekenland ! Voor ons, die toch al heel wat griekse eilanden bezochten, blijft Rhodos Nr 1.Wij waren er tweemaal en waren weer zeer gecharmeerd van dit griekse pareltje. Ons hotel ligt aan de Oostkust bij het plaatsje Kalithea : "Kamithea Palace Hotel " Zéér goed hotel, maar de bezetting is voor 80 % duitsers. Wij raden zeker een hotel aan de oostkust aan,want de westkust zoals Ixia en Trianta zijn veel te druk met veel wat verouderde hotels, het kan er ook zeer winderig zijn. Mei is een prachtige periode op Rhodos, de rode papavers bloeien dan met duizenden, alles is fris en groen. Ook hier kozen wij voor een huurauto, het verkeer is niet druk en de wegen zeer goed, behalve in het binnenland, daar heb je nog veel zand/kiezelwegen, maar toch nog rederlijk bereidbaar,,, en we hebben geen haast dus ..... Wat je zeker moet bezoeken is Lindos, ga vroeg ¨voor de toeristenbussen en honderden mensen afzetten. Dan kun je in alle rust genieten van al het moois. Je kan het hele eiland rondrijden, overal zijn mooie uitzichten, en kleine plaatsjes waar men de vis heerlijk vers op je bord legt. Rhodos stad is verdeeld in 2 delen, de (drukke) nieuwe stad en de wondermooie, unieke oude stad. Mijd daar de wagen en neem het openbaar vervoer. Er is veel te bekijken in de oude stad. Buiten de wirwar van kronkelige straatjes en de vele winkeltjes, is er ook het paleis van de Groot-Meester, dat je zeker eens moet bezoeken. Je kan ook de volledig gerestaureerde omwalling bewandelen, duizenden bloemen ,gewoon prachtig. Ook zeker de moeite waard is de oude haven, en de nieuwe waar de cruiseschepen aanleggen. Je hebt meer dan 1 dag nodig om Rhodosstad te bezoeken, ga op verkenning, duik een achteraf straatje in, overal is het veilig en kan je rustig genieten van de gezellige terrasjes en de aangename sfeer. Opgepast in het centrum van de oude stad is het vrij duur om iets te gaan drinken , ga een beetje verder is veel goedkoper,,, wij schrokken echt van de rekening !!!!! Maar voor ons blijft Rhodos één topper !!!!!!!
Het Eiland Cyprus Wij reizen graag naar eilanden. Ook Cyprus is een zeer aangename reisbestemming.Wij logeerden in het hotel " Porto Paphos" in het wondermooie stadje Paphos.Er zijn op wandelafstand de goedbewaarde archeologische bezienswaardigheden,een gezellig vissershaventje en vele winkeltjes. (waaronder heel goede schoenwinkels)Ver mits men op Cyprus links rijd hebben wij de meesste uitstappen met de touringbus gedaan. Zeker aan te raden is de trip naar het Trodos gebergte het hoogste punt van het eiland, en het beroemde Kykkos klooster. (gepaste kledij vereist) Ook de eerste president , aardsbischop Macarios ligt er begraven, en wordt eerbewezen door een militaire wacht . Ook de hoofdstad Nicosia is intressant, een stad verdeeld in een Cypriotisch en een Turks gedeelte. Het Turkse gedeelte mag je niet in, is volledig afgezet met prikkeldraad en bewapende UNO soldaten , er mag ook niet gefotografeerd worden. Wij hebben één dag een auto gehuurd en zijn dan naar de Noordkust gereden ( Polis enz) waar we de nog echte typische dorpjes hebben bezocht waar een touringbus niet komt. Ons hotel "Porto Paphos" is een zeer goed hotel, mooie kamers en lekker eten. Het is een klein hotel waar je buiten de avondmaaltijd kon gebruiken, met zicht op de zee, zalig gewoon !!!! Zeer vriendelijke mensen, er word voornamelijk Engels gesproken. Limassol is ook een verplaatsing waard en dat kan je doen met de locale bus, ga s'morgens want na de middag is het er uitgestorven tot 16 uur.De bussen stoppen bij de meeste hotels op de grote baan in Paphos, en rijden regelmatig. Veel plezier ,,,, je zal ervan genieten .
Het azuurblauwe water van de zee, de adembenemende mooie Baai van Napels het zijn slechts enkele redenen waarom u zeker een bezoek moet brengen aan zuid-Italië.Wij deden de combinatie 1 week Capri en 2 weken Sorrento wat nu helaas niet meer mogelijk is.Vanuit Sorrento kun je wel een boottocht maken naar het eiland Capri,En dat is een echte topuitstap, want Capri is wonder mooi. Blijf niet hangen in het haventje maar ga op verkenning. Er rijden busjes vanuit de haven naar alle richtingen.Onze tip op Capri : De Arco Naturale aan de oost-zuidkant,,, fantastisch.Is wel een stukje stappen maar het loont de moeite, super uitzichten gegarandeerd !!!! Je kan ook het busje nemen naar Anacapri, hoog boven op de berg gelegen en daar neem je dan de stoeltjeslift tot aan Monte Solaro,,, enig mooi.Zoals je op de fotos zal kunnen zien hadden wij vanuit ons hotel San Michael een ongelofelijk uitzicht op de haven beneden. Ook de blauwe grot waar je met een bootje in vaart is heel mooi. Op 1 dag kan je Capri niet bezichtigen, maar alle dagen gaan er vanuit de haven van Sorrento overzetboten naar Capri.Doe het op eigen houtje , zorg voor een goed plan. Het zal je veel beter bevallen dan de georganiseerde excursies die men je aanbied , en je hebt ook meer vrije tijd.In Sorrento hadden wij voor hotel Aminta gekozen, je komt er veel landgenoten tegen want dit is een populair hotel bij de Belgen. ( Vroeger kwam Eddy Merkx met zijn ploeg hier op winterstage) Het is een zeer verzorgt hotel, ondertussen helemaal gerenoveerd en de keuken is er lekker.Met het hotelbusje brengen ze je gratis naar het centrum van Sorrento, vele malen per dag. Sorrento zelf is een mooie stad, met vele (dure) winkels, terrasjes, en vele bezienswaardigheden.Een busexcursie die we wel aanraden is die naar Pompeï en de Vesuvius :Zeer indrukwekkend. Ook een mooie busuitstap is deze naar de Amalfitaanse kust, prachtige uitzichten en mooie dorpjes onderweg zoals Amalfi, Positano en Ravello.Voor ons was deze reis een topper waar we erg van genoten hebben.
Evia is het 2de grootste eiland (na Kreta) van Griekenland maar nog relatief onbekend.Het is met het vasteland verbonden met een brug en ligt ten oosten van Athene.Het noorden is groen en zéér mooi, het zuiden is droog en dor, maar toch ook de moeite om te gaan verkennen. Wij deden de meeste uitstappen met een huurwagen, en dat is goed te doen.We verbleven in Eretria, een toeristisch dorpje in het midden van het eiland.Ons hotel lag 4 km verder in een prachtig domein van 130.000 vierkante meter een droeg de naam " Holidays In Evia " met een gigantisch zwembad en ruime bungalows met tropische bloemen en planten. Neem wel een kamer in " Eretria Village" = is rustiger en veel mooiër !!!!Ga je met de touringbus dan is een bezoek aan Athene de moeite waard, je bezoekt er de mooiste monumenten uit de oudheid,,,,, ook de trip naar Delphi is aan te bevelen.Wij bezochten ook de Meteoren en dat is een fantastische uitstap, die je moet gezien hebben.Vertrek om 6 uur s'morgens !!!! indrukwekkende kloosters op de toppen van de bergen , knap !!!Wel een truitje meepakken , het ligt in de hoogte hé. Wij verbleven er 2 weken in Mei en het was prachtig weer. Evia is nog niet overdreven toeristisch en nog ongerept en de Grieken zelf komen en ook graag op vakantie dus in het weekend is het er wel drukker.
Autovakantie in Zuid-England Wie er geen probleem mee heeft met eens aan de linkse kant van de weg te rijden kunnen we een trip naar Cornwall en Devon in Zuid England ten zeerste aanbevelen. Wij gingen voor 10 dagen in Mei en hadden schitterend weer. Na de overtocht Oostende - Dover vertrokken we dus zuidwaarts met als eerste stop het stille dorpje Rye waar het aangenaam verpozen is. Verder naar de kuststad Brighton waar we twee dagen verbleven. We hadden geen hotel of bed &breakfast vastgelegd, maar vonden overal gemakkelijk slaapgelegenheid. We bezochten het vlaggeschip van H.M.S. Victory van Admiraal Nelson in Portsmouth, knap en absoluut een bezoek waart. We gingen aan langs het indrukwekkende Arundel Castel in Arundel. Er zijn overal kastelen met prachtige tuinen in deze streek en de weg ernaartoe is goed aangeduid. Je kunt ook het Dartmoor National Park bezoeken,op de grens tussen Devon en Cornwall. Wij reden verder naar het meest zuid-westelijke puntje van England : Land's End zéér indrukwekend en de moeite als het mooi weer is, maar de vochtigheidsgraad is daar zeer hoog en er hangt dus dikwijls mist, wat het geheel nog wat specialer maakt. Vanuit Land's End kun je een kustwandeling maken met zeer mooie uitzichten. Logeren deden we in Penzance, in een zeer knus hotelletje. Neem aub geen autostrade maar de kleine wegen, je komt er pareltjes van dorpjes tegen, sla regelmatig eens af naar de stadjes langs de kust sommige zijn uitzonderlijk mooi met die typische uithangborden, het zijn zo van die plaatsjes waar je langer blijft in rondlopen dan gepland. Neem vooral je tijd !. Terug richting Bath, een prachtige stad, zeer mooie tuinen, gebouwen en een aangename sfeer. Dan gingen we richting Dover voor een laatste dag en overnachting. Ook Dover is een aangename kuststad waar je ganse dag gemakkelijk en aangenaam passeerd. Onze vakantie was veel te kort, hier kun je vele weken doorbrengen indien je dat wenst. Wij wensen diegene die we ertoe aangezet hebben te vertrekken een aangename reis, en mooi weer !!!!!!
Autovakantie Oostenrijk - Karinthië Wie graag naar Oostenrijk zou willen gaan, maar bang heeft van het wisselvallige weer kan best voor Karinthië kiezen . wij waren 2 weken in Velden aan de Wörthersee en hadden heel de tijd prachtig weer. Je kan er zeer mooie wandelingen maken, met de boot op het meer gaan varen, genieten van de mooie natuur en het lekkere eten. Ook vele auto-uitstapjes naar de naburige dorpjes en stadjes, zijn stuk voor stuk zeer idyllisch gelegen en aangenaam om te verpozen. Zoals Portschach, Maria Worth, de burcht Hochosterwitz in Launsdorf, Seeboden en voor de shoppers Klagenfurt. Ook Feldkirchen en Flattach liggen in betoverende landschappen. Vanuit al deze dorpen zijn kleine en grote wandelingen mogelijk, de moeilijkheidsgraad staat overal opp de informatieborden vermeld. De beste reisperiode ligt tussen half juni en eind augustus, dan heb je de meeste zonnige dagen. Valt er toch eens een regenbui, dan zijn er genoeg kastelen, burchten, musea te bezoeken. Triptips : Het mijnmuseum in Griefenburg en de burcht Landskron in Villach. Zelfs als je voor 4 weken naar Karinthië zou gaan reizen, verveel je er geen minuut. Ook voor kinderen valt er van alles te beleven. De hotels zijn zeer kindvriendelijk en er zijn uitstekende campings. Boek je vroeg , kun je grote kortingen bekomen via je reisagent, tot wel 30%,,,, Veel Plezier !!!!!!!!
Op 1.500 m van de Haan ligt Vosseslag, een rustig gehucht,
waar wij genoten van de rust en de goede zeelucht. Lange strandwandelingen (we
hadden het strand voor ons alleen) en rondslenteren in de mooie villawijken van
de Haan. Ook de nodige versnaperingen natuurlijk, zoals de streekbieren
(strandjutter) en de lekkere patisserie.
Een uitstapje naar het pittoreske Damme is zeker een must,
waar we aan de open haard heerlijk geluncht hebben. Ook Lissewege is de moeite,
ga van daar naar het "Hof Ter Doest" (wandeling is gepijld) waar het
genieten is op het ruime terras. Wij hadden heel de week zonnig weer en genoten
dan ook van ons weekje uit aan zee !!!!
De "'Hoge Venen" oktober 2009. Als jullie graag eens een rustig gelegen huisje willen huren dan hebben wij een supertip voor jullie: Het is een echte aanrader ! op ongeveer 10 km van Malmedy. Op deze link kan je alles lezen : www.vakantie-hoge-venen.be . Ook hier hadden wij prachtig weer en hebben dus veel kunnen wandelen, rechtstreeks van uit het huurhuis. Maar je moet zeker eens naar Kasteel Reinhardstein gaan kijken, daar begint ook een prachtige wandeling die je eerst naar de dam voert en met een grote bocht kom je na een beetje klimmen weer bij het slot. Uitstapjes zoals naar Monchau en Eupen zijn vlakbij en gezelligheid troef. Een fijne week gehad !! met de vrienden van Hove.
Met het supermooie najaarsweer hebben wij weer met volle teugen genoten van onze mini-vakantie aan 't zeetje. Vermits wij graag wandelen hebben wij de Westhoek beetje verkend alsook het heerlijke plaatselijke bier, zoals : Panneschum - NunneBier & Brugse Zot. Mooie wandelingen zijn: -De dode IJzer. -De kemmelberg wandeling. -Het Geuzenpad. we bezochten nogmaals Diksmuide en dit keer ook "de doden gang" Uiteraard hebben we ook strandwandelingen gemaakt, enkel onderbroken voor een zonnig terrasje met versnaperingen. In de periode eind september begin oktober is het zalig rustig aan zee. Na een week waren onze batterijën volledig terug opgeladen. Het leven kan mooi zijn.
Wandeling : Het Engels Pad. Het is een prachtig wandelpad vol afwisseling; open landschappen, bospartijen en landbouw. We vertrekken in Wuustwezel aan het herdenkingsmonument, aan de splitsing Baan- Molenstraat. Deze gedenksteen werd ingehuldigd op 21 oktober 1984 ter nagedachtenis aan de Engelse soldaten, die hier ten tijde van de bevrijding sneuvelde bij een Duitse tegenaanval. Sinds 2004 is dit monument door de Polar Association erkend als officieel gedenkteken van hun divisie in België. We wandelen de Molenstraat in en door bemerken rechts een eerste infobord "Waterbeheer".Verderop ook rechts, "Mest is van levensbelang". Deze borden behoren tot de "Pleckesroute" een mooie fietsroute met ruime belangstelling voor landbouw, leefmilieu, platteland en open ruimte. Hier eindigd de verharde weg, en lopen we tussen de resten van een vroeger duin en bosgebied. Aan de linkerkant zien we enkele heuveltjes, die de Duitsers in WO II werden aangelegd en dienst deden als schietstand. Op het einde van Molenbergen slaan we rechts af, de Nieuwmoersesteenweg op en volgen deze tot aan Molenheide. We draaien rechts de Molenheide in en hier links bevindt zich de basisschool Sterbos. Dit is de jongste wijk van Wuustwezel en nog volop in expansie. Na debasisschool gaan we meteen links en volgen de zoom van het bos tot aan de Mastendreef. We slaan rechtsaf de Mastendreef in, eertijds één van de mooiste dreven van het dorp en uniek in Europa. Heelas is hiervan niets meer te merken. De dennen en mastenbomen zijn verdwenen. Er is nu een aanplant van tamme kastanje. De Mastendreef was vroeger een onderdeel van een smokkelroute. Tijdens de oorlog gingen de Duitsters hier postvatten. Het eigenaardige van de zaak was dat mannen altijd hun smokkelwaar moesten afgeven, maar vrouwen werden ongemoeid gelaten. We wandelen nu rond het domein Sterbos, eigendom van de familie Van Kerckhoven d'Exarde de Borluut. Het is ontstaan na de ontginning van de heide. De dreven van Sterbos lopen in stervorm naar het kasteel toe. Aan het kruispunt Mastendreef , Moleneind slaan we links af tot aan het Engelsbaantje, hier gaan we rechts. Geniet van de mooie vergezichten ! Als in de middeleeuwen bestond hier een bloeiende turfhandel.Intussen heeft de landbouw dit gebied met grote boerderijen ingenomen. We slaan rechtsaf de Heistraat in. Rechts zien we een infobord "Hobby of beroep". We draaien links de s-Steertheuvel in. Op het einde van de Steertheuvel slaan we rechtaf en wandelen het laatste stukje van de Veltvoort. Een voort is een doorgang in moerassig gebeid waarlangs het vee naar het veld liep. We passeren de Buisloop en draaien rechts de Kruisweg in. Links in de Kruisweg bevinden zich twee beschermde hoeventjes , Hoeve " De Ruysscher" is het dichtst tegen de Kruisweg gelegenen , op de achtergrond de vroegere "Nuytemanshoeve" . Deze is recent gerestaureerd. De Kruisweg en de Baan werden in 1811 door Napoleon aangelegd. We naderen nu onze eindhalte, en hopen dat jullie net als wij het een leuke wandeling vonden. Afstand : 9,5 km - Bewegwijzering : Rode pijl - niet voor rolstoelgebruikers !
De Liniewegel in Eksaarde. We beginnen onze wandeling aan de kerk te Eksaarde. Over geen enkel ander Lokers natuurgebied zijn zoveel historische gegevens bekend, als over het gebied rondom de Linie. Naast natuur en landschap zullen de historische elementen een belangrijk aandachtspunt zijn tijdens deze wandeling. We wandelen nu naar het noordwesten, door de Kasteeldreef. deze vormde de historische verbinding tussen kasteel en kerk. Ondertussen is de straat volgebouwd. Rechts zien we het nieuwe kerkhof van Eksaarde dat in gebruik genomen werd in 1905. Let op de twee reusachtige rode beuken , die daar ongeveer 100 jaar geleden zijn aangeplant. Waar langs de rechterzijde van de Kasteeldreef de bebouwing eindigt, treffen we een smalle veldwegel naast de laatste tuin. Dit is de Liniewegel die we verder zullen volgen, deze smalle wegel vormt de grens tussen de lager gelegen brede Moervaart- Zuidlede-depressie en de hoger gelegen dekzanden.Links zien we een lange smalle waterpartij. Het is één van de laatste getuigen van een vroegere militaire verdedigingslinie. We volgen de Liniewegel door bos en veld. Voorbij enkele huizen nemen we de weg rechts en na 200 meter gaan we links. Na 400 meter nemen we het smalle wegeltje door de bosrand. Op de linkerzijde zien we een uitgestrekt verwilderd terrein waar de natuurontwikkeling op de eerste plaats komt. Waar de Liniewegel op een kruispunt van wegen uitkomt, kunnen we eerst even links inslaan. Na 150 meter zien we links van de weg een historisch merkwaardig hoekje. Er loopt een dreefje op de grens van het weiland en een bos. We keren terug en wandelen links verder tussen de korte maar mooie Beukendreef en komen bij de Kruiskapel. Hier kan je even verpozen. Links van de kruiskapel volgen we de Liniewegel verder en nemen bij de splitsing de weg rechts. We laten ons niet afschrikken door het schijnbaar private karakter van de weg. Zo bereiken we de betonbaan die we links inslaan tot aan de brug over de Moervaart. Hier volgen we rechts het pad op de dijk langs de Moervaart. Maar wie even wil verpozen bij een drankje of een hapje kan eerst over de brug wandelen. De rustieke taverne " Het Keizershof" is daar ingericht op een plek waar vroeger de rivierboten hun vracht gingen laden of lossen. We volgen de dijk langsheen de Moervaart (aan uw linkerzijde ) en zien op een bepaald moment rechts een 2 hectare grote verwilderde ruigte met daarop aansluitend moeras. We wandelen verder langs de vaart tot aan het witte pomphuisje. Hier kan je rechtsaf en bij de volgende splitsing de betonbaan volgen tot aan het vertrekpunt. Wie echter de wandeling wil verlengen kan bij het pomphuisje het pad op de dijk van de vaart blijven volgen tot aan de Spletterenbrug gebouwd in 1867. Ondertussen is op de spoorwegbedding een wandel en fietspad ingericht. We kunnen die volgen en langs verschillende paden het vertrekpunt bereiken. Deze niet bewegwijzerde uitbreiding staat in stippellijn op het kaartje. Afstand : 8 of 11 km - Bewegwijzerd: Groene zeshoeken op houten palen.
Vossen kunnen drager zijn van een kleine lintworm: de vossenlintworm of Echinococcus multilocularis. Bij contact tussen mens en vos, bijvoorbeeld bij een ziek of dood dier, of de uitwerpselen ervan, kan er een risico zijn voor onze gezondheid.
Mensen die besmet raken, riskeren zonder behandeling zelfs een fatale leveraandoening (alveolaire echinococcosis). De ziekte is tot dusver zes keer vastgesteld in België. De vossenlintworm komt al een tijdje voor in delen van Europa. Ook in Wallonië neemt het aantal besmette vossen toe. In de Ardennen zouden zelfs de helft van de vossen besmet zijn. Nu zou de lintworm ook bezig zijn aan een opmars in Vlaanderen, met name in het zuiden van Oost-Vlaanderen en mogelijk in Limburg.
Hoe kan besmetting gebeuren?
Uitwerpselen van een besmette vos kunnen stukjes lintworm met eitjes bevatten. Via regen of wind kunnen deze in de buurt verspreid worden op omliggende planten, vruchten of paddenstoelen. Het eten van of in contact komen met bosvruchten, valfruit of paddenstoelen kan dus leiden tot de besmetting. Dit kan voorkomen bij kleine knaagdieren, huisdieren en uitzonderlijk ook bij de mens. Ook rechtstreeks contact met uitwerpselen of de vacht van een besmet dier kan leiden tot een besmetting. Als eitjes worden opgenomen door de mens kan een larve zich in de lever van de mens ontwikkelen tot een cyste. Zonder behandeling is dit fataal voor dit orgaan en kunnen uitzaaiingen voorkomen naar andere organen. Huisdieren die drager zijn ondervinden geen hinder.
Enkele tips:
- Bosvruchten (oa. Bramen, frambozen en bosbessen), zelfgeplukte champignons, valfruit enz. grondig wassen; kook ze zoveel mogelijk (10 min op 60°C; 5 min op 70°C of 1 min op 100°C) voor consumptie. Dit geldt zeker voor gebieden met hoog risico, zoals sommige streken in Zwitserland, Zuid-Duitsland en Centraal-Europa
- Groenten uit een moestuin, gelegen in gebieden waar vossen voorkomen, kunnen besmet raken met eitjes van de vossenlintworm. Alhoewel de kans zeer klein is, is het voor alle zekerheid raadzaam om alle groenten goed te wassen en liefst te koken. Rauwe groenten zeer grondig wassen.
- Vermijd contact met vossenkadavers of uitwerpselen;
- Was goed je handen na tuinieren of na een wandeling in het veld of bos. - Ga geregeld met je huisdieren naar de dierenarts voor een ontworming, zeker als ze regelmatig in bossen rondlopen.
Het nodige Gereedschap: We hebben natuurlijk wat hulpmiddelen nodig om gemakkelijk en goed te werken.Bijvoorbeeld : - Kleine Klemmetjes en Rekkertjes - Een kleine Bankschroef is altijd handig. - Wat grotere Klemmen - Een Plooimachientje - De Kiel en Plankenhouder. - Een Messenset. - Mini Boormachiene. - Steeknaalden. - Nageldrijver. De plooimachine is handig om de kleine latjes mooi te plooien, ik zet ze wel eerst in warm water, omdat ze anders wel eens durven te breken of splitsen. De nageldrijver is onmisbaar bij botenbouw, ik gebruik wel een fijnere dan op de foto, hij is nodig om de latjes op de boeg spanten vast te zetten, daar dienen ook de steek naalden voor maar die zijn vaak niet voldoende, denk wel dat al die nageltjes als de lijm droog is, er terug uit moeten !! Een mini boormachine is nodig maar het kan natuurlijk ook met een manuele . Dan de messenset ,,,,Pas op voor je vingers, die dingen zijn héél scherp, dus als je snijd hou dan je vingers uit de buurt , je bent verwittigd !!!! De Kiel planken houder is nodig om de latjes bij te snijden,, je hebt in het midden van de romp meer hout nodig dan voor en achteraan , dus dat moet je bij snijden , wel opletten dat je het hout zijn normale glooing laat volgen ( geen spanning ) Hopelijk heb je hier wat aan, en tot volgende bouwfase !!!!