Ingredienten: 150 gr gekookte rijst (in water met bouillonblokje gaar gekookt) Klein stuk courgette in miniblokjes Halve rode paprika in miniblokjes Klein uitje in miniblokjes 1 tl tijm Zout en peper Paprikapoeder Geraspte kaas (50 gr voor erin en nog wat voor bovenop). 2 eieren
Bereiding: Klop de eieren los met de kruiden. Meng de groenten en rijst en kaas, meng dan de eieren erdoor. Schep hoopjes op een bakplaat met bakpapier en druk een beetje plat tot koekjes. Bestrooi met geraspte kaas en bak ze op 200 graden voor ongeveer 20-30 minuten
4 aardappels, gekookt en afgekoeld Half bakje champignons 125 gr creme fraiche Scheutje melk 6 eieren Zout 1 tl zwarte peper 1/2 tl paprikapoeder 1 el bieslook
Bereiding: Snijd de gekookte en afgekoelde aardappels in stukjes en de champignons in plakjes. Bak ze 5 minuutjes in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Klop de creme fraiche los en klop de eieren erdoor. Bieslook, zout, peper en paprikapoeder toevoegen. Gooi het aardappelmengsel hierbij en bak hiervan twee tortilla's.
Lekker met een Salade van tomaat sla en komkommer.
Ingredienten: Halve bloemkool in kleine roosjes 1 zak aardappelblokjes (diepvries) 2 tomaten, ontveld en in stukjes 1 tl kerrie 1/2 tl gember Zout Chilipoeder Knoflook
Bereiding: Verhit wat olie in een wok en doe de bloemkoolroosjes erin. Schep de helft van de kruiden erdoor en voeg wat water toe. Laat dit met een deksel erop 5 minuutjes stoven. Doe dan de tomaatstukjes en aardappelblokjes en de rest van de kruiden erbij. Schep goed om en laat nog even met de deksel stoven tot het gaar is. Lekker met gebakken vis
Ingredienten: 1 kg aardappels 2 pakjes room (van 200 ml) Zout en peper Nootmuskaat Tijm Knoflook(poeder) Geraspte kaas
Bereiding: Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Doe ze in een pan met dikke bodem (bijv. die snelkookpan uit marokko, dit is omdat de room snel aanbrand en je anders een zwarte pan hebt!!). Giet de room erbij en voeg zout, peper, nootmuskaat, knoflook en 1 tl tijm toe. meng dit goed en breng aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuutjes zachtjes koken (niet te hoog zetten, dan brand alles aan!). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Schep de aardappelschijfjes uit de pan in een ovenschaal. Laat de slagroom een paar minuten inkoken op hoog vuur zodat hij wat dikker wordt. Giet de room over de aardappels en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal voor 20 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is
Ingredienten voor 20 stuks: Halve bloemkool in roosjes 4 aardappels, geschild en in stukken Zout en peper naar smaak Fijngehakte peterselie Handje bloem 3 eieren, losgeklopt Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels met de bloemkool en wat zout gaar, maar nog wel stevig. Stamp het fijn en breng op smaak met peper en gehakte peterselie. Laat afkoelen. Maak er dan bolletjes van die je platdrukt tot een burger. Haal door bloem, dan door ei en dan door paneermeel. Bak ze in een laag olie gaar
Ingredienten: 4 aardappels Zout en peper Knoflookpoeder Paprikapoeder Halve courgette in blokjes 1 rode paprika in blokjes 1 wortel in blokjes 1 ui, gesnipperd verder: 3 eieren Paneermeel
Bereiding: Kook de aardappels gaar met wat zout. Stamp ze fijn. Kook de wortelblokjes even voor ook in wat water. Bak ondertussen in olie de courgette, ui en paprika aan met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder. Voeg de wortelblokjes toe en bak het goed door. Meng de groenten met de aardappelpuree en laat het afkoelen. Klop de eieren los en doe het in een bord. Doe in een ander bord paneermeel. Neem een beetje aardappelmengsel en maak er schijfjes van in je handen. Haal door paneermeel, dan door ei en dan weer door paneermeel. Bak ze in een laagje olie goudbruin aan beide kanten
Bereiding: Schil de aubergine en snijd in frietjes. Meng paneermeel met de kruiden. Haal de frietjes door het ei en dan door paneermeel, zorg dat ze goed bedekt zijn en zet het in de koelkast tot gebruik. Vrhit de olie (goed heet anders valt het krokante jasje eraf ). Bak de frietjes kort goudbruin en gaar. Lekker als bijgerecht en met een sausje erbij.
Ingredienten: Olijfolie of boter om in te bakken 1 grote ui 3 aardappelen in plakjes van ongeveer 3 millimeter 500 gr verse spinazie (je kan ook uit de diepvries nemen, maar doe dan iets van 300 gr) 6 eieren Zout
Bereiding: Bak de fijngesneden ui en de aardappelplakjes ongeveer 10 minuten in de olie op zacht vuur. Als de aardappels gaar zijn, laat je het aardappel-ui-mengsel in een vergiet uitlekken. Veeg de koekenpan schoon en kook de verse spinazie 2 tot 3 minuten, er hoeft geen water bij, omdat dat al genoeg uit de spinazie komt. Als je diepvries spinazie neemt, verwarm deze dan heel even. Klop de eieren los met een snufje zout en roer het aardappelmengsel en de spinazie erdoor. SChenk het aardappelmengsel in een koekenpan en druk het plat (bijvoorbeeld met een pannenkoekenmes). Laat het op laag vuur gaar worden tot de onderkant mooi bruin is. Schud de pan steeds een beetje heen en weer, zodat de bodem een beetje los gaat komen. Keer de omelet met behulp van een bord om (zet een bord ondersteboven op de pan en draai de pan dan om, schuif m dan met de andere kant boven weer terug in de pan. Laat ook deze kant lichtbruin worden
Ingredienten: 500 gr spruitjes 1 ui 2 tomaten 1 teentje knoflook 1 tl paprikapoeder Zout en peper Olijfolie 1/2 tl komijn 1/4 bosje peterselie Half glaasje water
Bereiding: Kook de spruitjes gaar, maar niet te zacht. Snijd de ui in kleine stukjes en ontvel de tomaten en snijd die ook in kleine stukjes. Bak de ui en tomaat in wat olijfolie en voeg de knoflook toe (uitgeperst of fijngesneden). Fruit dit even aan. Doe dan de kruiden erbij en schep dit even om. De spruitjes erdoor scheppen en het water erbij doen. Doe de deksel erop en laat op laag vuur een kwartiertje tot 20 minuten pruttelen tot een mooi sausje. Lekker met gekookte aardappels en gebakken kipfilet of gebakken vis.
Bereiding: Week de kikkererwten een nacht in een pan met water. Giet ze daarna af en kook ze in een pan met veel water in een uur-1,5 uur gaar. Giet ze af en spoel ze om met koud water. Haal de velletjes eraf (als je hier allemaal geen zin of tijd voor hebt, kan je ook een blik kikkererwten nemen ). Snipper de ui en bak die in olijfolie in de tajin tot hij zacht is. Doe dan de knoflook, koriander, peterselie en andere kruiden erbij. Roer alles goed door en doe dan de tomaten erbij. Laat dit 20 minuten pruttelen op laag vuur. Dan de kikkererwten erbij en Goed doorscheppen. Nogmaals 20 minuten laten pruttelen en serveren met brood
Ingredienten: 1 potje witte bonen of 250 gr gedroogde witte bonen 1 grote ui 4 tomaten, ontveld en ontpit 2 knoflooktenen Koriander en peterselie 1,5 tl zout 1 tl peper 1/2 tl komijn Snufje saffraan 1 el tomatenpuree
Bereiding: Als je gedroogde witte bonen gebruikt, week ze een nachtje en kook deze dan gaar in water voor een uurtje. Fruit in een pan de ui met de tomaat en knoflook en voeg de kruiden toe. Tomatenpuree erbij en laat dit even pruttelen. Maal het dan fijn. Doe terug in de pan en doe er wat water bij. Ook de bonen erin doen en laat dit nog lekker pruttelen tot het een lekkere dikke saus is. Lekker bij gebakken vis of gebraden kip/vlees
Ingredienten voor de pastasalade: 300 gr gaar gekookte pasta naar keuze (ik heb penne gebruikt) 1 paprika in stukjes 1 tomaat, zonder pitjes in stukjes Halve komkommer in stukjes 1 wortel Paar broccoliroosjes Zout en peper 1 bekertje zure room of creme fraiche 3 el olie 1 el azijn 3 el mayonaise
Bereiding: Snijd de wortel in stukjes en maak de broccoliroosjes klein. Kook ze in water met wat zout beetgaar en meng door de pasta heen. Voeg ook de tomaat, paprika en komkommer toe. Meng in een kommetje de zure room met de azijn, mayo, olie en zout en peper naar smaak. Proef of er nog meer van het een of ander bij moet en meng door de pasta. Laat afkoelen en intrekken in de koelkast.
* Je kunt er fijngehakte peterselie door doen of saladekruiden.
Ingredienten voor de tortilla: 5 aardappels in blokjes 3 eieren Half bosje peterselie Zout en peper 1 ui 1 teentje knoflook
Bereiding: Kook de aardappelblokjes met wat zout beetgaar (niet te zacht dan valt het uit elkaar). Laat ze afkoelen. Bak ondertussen de gesnipperde ui met de knoflook, peterselie en wat zout en peper glazig. Voeg de aardappeltjes toe en schep door elkaar. Klop in een kom de 3 eieren los en schep het aardappelmengsel erdoor. Verwarm een koekenpan met een laagje olie en giet hierin het eimengsel. Verspreid het goed tot een egaal geheel en bak op laag vuur tot de bovenkant bijna droog is (ik doe nog een deksel op de pan). Hierna de tortilla op een groot bord schuiven, pan ondersteboven erop doen en de tortilla met bord en al omdraaien. Nu de onderkant op middelmatig vuur gaar bakken.
Ingredienten: Paar aardappels in partjes gesneden (hoeveelheid zelf bepalen) 1 grote ui, gesnipperd 2 tomaten, geschild en zonder pitjes in stukjes 2 teentjes knoflook Peterselie en koriander, gehakt 1 tl gember Snufje komijn Zout en peper (allebei 1 tl) Snufje saffraan 1/2 tl kurkuma
Bereiding: Verhit wat olie in de tajin en fruit hierin de uitjes met de knoflook en tomaat. Voeg de kruiden toe en de aardappels en schep alles door elkaar zodat alles mooi onder de kruiden zit. Doe er dan twee glazen water bij en breng aan de kook. Laat op zacht vuur met de deksel op de tajin gaar worden. Af en toe even kijken of er water bij moet