Samen met Viva Tisselt en Ter Wijmen bezochten we de 42e Heksenstoet in Beselaere.
150 jaar geleden, op 19 april 1861 werd in Beselare op de hoeve Navegheer (in de Wervikstraat) Edward Vermeulen geboren. Toen hij vier was, verhuisde het gezin naar Hooglede. Edward Vermeulen werd later bekend als volksschrijver Warden Oom.
Beselare moet op hem een indruk hebben nagelaten. De talrijke legendes over spoken en heksen die in zijn geboortedorp leefden en van ouder op kind werden doorverteld, heeft hij opgetekend en in zijn boeken verwerkt. In Het Betoverd Hof verwerkte hij de legende van de vliegende geit, een stuk Beselaarse folklore. Ook het verhaal van Babbe van dEijer Panders is een zuiver Beselaars vertelsel dat hij alhier in zijn jonge tijd opgetekend heeft. Beide legendes, die het bijgeloof uit vroegere tijden schetsen, worden in de Heksenstoet tot leven gebracht.
Beselare staat sinds jaar en dag bekend als de Toveressenparochie, omdat de mensen hier altijd vermaak gevonden hebben in het vertellen van allerlei verhalen over heksen en spoken. Door het werk van Warden Oom is die naam algemeen verspreid geraakt.
Op die manier droeg Warden Oom bij tot de reputatie van Beselare als heksendorp. Een reputatie die eind de jaren '50 leidde tot de Heksenstoet, die in 2011 voor de 42ste keer door het dorp trok.
Speciale boottocht op
de Schelde, naar de stad Antwerpen metbezichtiging van de haven met al zijn indrukwekkende bedrijvigheid aan
de loskades en containerterminals.
We vertrekken aan de Rupeldijk te Schelle. Voor wie geen
vervoer is kunnen we nog wel een plaatsje vinden.
10.00 uur (stipt)
: Vertrek met het schip Verdi .
Varen op de Schelde via Hemiksem en Hoboken naar het Steenplein te Antwerpen.
11.30 uur tot 13.00 uur
: Stadsbezoek met gids of vrij verblijf. De Grote markt is kortbij .
13.00 uur
: Lunch aan boord. Keuze uit een koude vlees- of visschotel. (Geen eigen
dranken toegelaten)
13.00 uur
:Wij varen dan verder voorbij de
Kattendijk- en de Royersluis op de steeds breder wordende Schelde. Verder varen
wij voorbij Kallo en de kerncentrales van Doel met aan de overkant het
pittoreske Lillo. Onderweg zullen wij een inzicht krijgen van de enorme
bedrijvigheid alsook de grootte van de zee- of containerschepen. Via de
Zandvliet- en Berendrechtsluis zien we de containertrafiek aan de verschillende
loskades of naties. Nadien gaat het langzaam de stroom af met nog een blik op
de Boudewijn- en de Van Cauwelaertsluis, verder naar Schelle.
Door het succes van onze tocht vorig jaar kwam er dit jaar een 2e rivierentocht. Dit keer richting Leuven. Weer in samenwerking met Viva SVV en Ter Wijmen. Zon 69 deelnemers schreven zich in. Twee personen moesten evenwel forfait geven de dag zelf. Na een hele week regen vertrokken we dinsdag 3 augustus s morgens met een stralende zon. De meesten parkeerden hun wagens in Klein Willebroek ( om de massa parkeerbonnen van vorig jaar te vermijden)en namen de overzet naar Boom. Van daaruit ging het via de Rupel, de Dijle naar het Dijlekanaal met tal van versassingen en een prachtig landschap richting Leuven. Een heldere lucht met veel zonneschijn zorgden er dan ook voor mooie en verre weidse gezichten, wat de stemming dan ook ten goede kwam. Het bovendek was drukbevolkt want iedereen wou van het zonnetje genieten. De koude schotel s middags werd ten zeerste op prijs gesteld met dit warme weertje.
In de namiddagwas een bezoek aan Leuven voorzien maar vermits we ondertussen bij de versassingen zoveel achterstand hadden op het schema werd het enkel een drankje op een terras en daarna in sneltreinvaart naar de bus richting Boom.
De deelnemers aan deze boottocht waren vol lof en staken dit niet onder stoelen of banken. We zullen dan volgende zomer weer een zomerse uitstap moeten bedenken om aan de vraag te voldoen.
Dinsdag 3 augustus 2010 daguitstap vanuit Boom naar Leuven
Speciale boottocht via de Schelde, de Rupel, de Dijle naar het Dijlekanaal met tal van versassingen en een prachtig landschap. In de namiddag bezoek aan Leuven.