Dinsdag hadden we een paard met beginnende kolieken.Omdat dit een voor het paard een levensbedreigende aandoening is vindt je hieronder meer info
Alle uitingen van buikpijn bij het paard worden koliek genoemd. De oorzaken van de pijn zijn zeer variabel en kunnen uiteenlopen van blaasstenen tot een afgesnoerde darm of zelfs een draaiing van de baarmoeder. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Symptomen Het paard wil meestal niet meer eten, is onrustig en begint te zweten. Het krabt met zijn hoeven over de grond, maakt aanstalte om te gaan liggen of laat zich zelfs plots vallen. Het paard kijkt of stampt ook vaak naar de buik. Bij erge buikpijn rolt het heen en weer en blijft zelfs op de rug liggen.
Wat te doen Verwittig altijd de dierenarts! Geef je paard niets meer te eten en probeer er rustig mee te stappen. Lukt het niet om er op een veilige manier mee te stappen zet hem dan in de binnenpiste of in een grote goed ingestrooide stal (zodat hij zich niet vast rolt of bezeerd). Leg je paard een (zweet)deken op om te voorkomen dat hij te snel afkoelt als hij bezweet is.
Wat doet de dierenarts De dierenarts zal vragen wanneer de koliek begonnen is, of je paard nog gemest heeft, wat hij gegeten heeft, wanneer hij laatst ontwormd is,
Vervolgens onderzoekt hij de algemene toestand van je paard (kleur van de slijmvliezen, hartslag, lichaamstemperatuur,
). Meestal zal hij ook een rectaal onderzoek verrichten en de maag sonderen. De behandeling die volgt is volledig afhankelijk van de oorzaak van de buikpijn (blaasstenen vragen natuurlijk een andere behandeling dan een darmverstopping).
Enkele vaak voorkomende soorten koliek:
Krampkoliek De krampen kunnen veroorzaakt zijn door veel koud water te drinken, door plotse voederveranderingen,
vaak is er echter geen duidelijke oorzaak te achterhalen. Deze koliek gaat meestal over na het toedienen van een krampstillend geneesmiddel.
Gaskoliek Plotse voederwijzigingen, kwalitatief slecht voeder, te weinig ruw voeder enz. kunnen aan de basis liggen van overmatige gasproductie. Door de grote hoeveelheid gas wordt de darmwand uitgetrokken. In de natuur volgt op elke actie een reactie, dus als gevolg van het uitrekken van de darmwand wil deze terug samentrekken en alzo worden krampen veroorzaakt. De dikke darm bij het paard hangt in tegenstelling tot bij de mens en andere diersoorten niet zo stevig vast aan de buikwand. Opstapeling van gas in een darmsegment kan dus snel tot liggingverplaatsingen en zelfs afsnoering van de darm leiden.
Verstoppingskoliek Paarden die een tijdje op de weide gestaan hebben en vervolgens terug in een propere stal gezet worden, beginnen vaak gretig stro te eten. Stro wordt pas in de dikke darm van het paard verteerd en wanneer je paard op korte tijd te veel gegeten heeft dan kan de darm de aanvoer van stro niet meer verwerken. De dikke darm raakt overvuld en de darminhoud begint in te drogen. Zo ontstaat een harde verstopping. Naast het eten van stro kan ook een mindere beweeglijkheid van de dikke darm leiden tot verstoppingen. Ook hebben oude paarden vaak last van verstoppingen omdat ze slechtere tanden hebben en het hooi, gras of stro niet zo goed meer kauwen.
Darmverplaatsing en Darmdraaiing (darmtorsie) De oorzaken kunnen zeer sterk uiteenlopen. Deze koliek heeft veruit de slechtste prognose van deze tot hiertoe besproken. Het paard vertoont erge kolieksymptomen die meestal plots zijn ontstaan. Door de draaiing (torsie) van de darm worden ook de bloedvaten afgeklemd en krijgt er dus een stuk darm onvoldoende bloed. Wanneer niet spoedig ingegrepen wordt, dan sterft dit darmsegment af. Hierdoor komen de bacteriën die in de darm zitten vrij in het bloed en in de buikholte en gaat het paard in shock.
|