Zuid-Afrikaanse Violet, de Nonnenplant. Streptocarpus de onbekende Kamerplant.
03-01-2009
Nog altijd in bloei.
Eindelijkterug,
Na een afwezigheid sinds oktober te wijten aan een hartoperatie (bypass) terug proberen enkele foto's op mijn blog te plaatsen.
Zoals je kunt zien in het opschrift"nog altijd in bloei" wel deze plant "Cristal Ice" doet het nog altijd, volgens de kwekerij (Dibley nursery Wales) is dit een jaarrond bloeier. Zou gekruist zijn met een strepto (specie) die in onze winters bloeit in zijn natuurlijke habitat. Zo te zien wel iets van waar de bloei is nu niet zo hevig als in de zomer maar er staan nog altijd een twintig tal bloemen op de plant.
Zo heb ik op deze manier nog bloeiende planten, ook staat "Sneeuw witte" ook nog altijd getooid met een pak witte bloemen. Foto's volgen nog wel.
Eindelijk weer tijd om met de planten bezig te zijn.
Eindelijk weer wat tijd om met de planten bezig te zijn alles was op een laag pitje gezet want de oefeningen van Photoshop CS3 namen alle tijd in beslag. Hoe staan de planten ervoor, wel van ieder plant heb ik een tweetal bloemen laten zaad vormen. Het is aan te zien dat dit wel echt energie vraagt van de planten. Je ziet het de bladeren staan ook niet meer zo stevig en trillen minder als men ze aanraakt. Ook zie je dat de bloemen nu vlugger uitbloeien en rapper bruin worden. Of is het zo dat hun hoogte punt van bloeien voorbij zijn kan ook. Maar toch staat m'n serretje nog altijd vol met bloeiende planten, niet gelijk in juni maar ik heb nog altijd bloemen.
Nieuwe aanwinst in bloei, na 3x de verkeerde plant te hebben ontvangen eindelijk de goeie beet. Na 3 maand elke dagde plant nagezien wat er toch aan scheelde er zat bijna geen groei in, de bladeren bleven altijdaan de slappe kant tot ik weeral dacht 't zal niet lukken. Maar plots is de plant beginnen groeien en botten gaan vormen met gevolg dat er vandaag al 2 bloemen helemaal open zijn gekomenen nog botten opkomen dus bloeitijd toch voor enige tijd verzekerd.
De naam van deze plant is "Roulette Cherie" is een kruising van de Dibleys Nursery, de bloem heeft een doormeter van 4 cm. en nogal donker groene bladeren.
Bij deze zending waren nog enkele nieuwe planten maar blijkbaar niet veel goesting om botten te vormen. Aangezien geduld een goede deugd is ga ik als zovele keren maar veel geduld hebben en zien wat er van komt.
Aan de vele mensen die eens afdwaalden en een bezoekje brachten aan mijn blog, dank daarvoor, ik hoop dat jullie er van genoten.
Maar ik zou zelf bijzonder genieten en beleven als ik zou vernemen dat jullie ook op zoek zouden gaan om deze mooie kamerplant aan te schaffen.
Wat zouden wij al dan niet kunnen gaan doen bv ruilen en nieuwe kleuren vinden en zo een grootte groep Streptocars gaan vomen. Daar al eens aangedacht dat men bijna een jaar rond van de bloemen kunnen genieten, van welke kamerplanten kan men dat nog zeggen?
Nog wat bloemen, heden staan al deze bloemen nog in volle glorie te bloeien. De aanleiding om er nog eens wat te plukken en op de blog te plaatsen een ander kan er dan ook een beetje mee van genieten.
Eindelijk de gemaakte afspraak kon doorgaan na vooraf enkel mailtjes heen en weer.
En zoals afgesproken het bezoek was er op het afgesproken uur.
Ik genoot van de verbazing van deze mensen om de mooie planten die zij aanschouwden echt genieten.
Het werd een gezellige bedoening met vragen over en weer. Ook de mevrouw had een tas bij met daar in enkele tuinplanten en ook enkele strepto’s waarvan zij echt overtuigd was dat ik deze nog niet had. Want zij zegde deze heb ik nog nooit gezien op mijn blog, ja maar, alle planten staan nog niet op mijn blog, maar dat komt wel. De strepto dat de mevrouw bedoelde staat nu bij deze tekst,deze bloem is een 3cm.in diameter maar een lange kelk volgens de uitleg krijg die plant ook grootte bladeren. Dit is nog niet te zien daar het een klein plantje was, maar we hebben geduld en zien dan wel. Maar heb toch een vermoeden dat ik hopelijk een nieuwe Streptocarpus zal hebben.
Als tegen prestatie hebben zij een pak bladeren meegekregen en erop gedrukt zo vlug mogelijk teplanten. Want hun bezoek ging ook nog naar de kust om nog een goede dag te zeggen aan een jarige. Maar intussen al een berichtje gehad dat alles is uit geplant en de meegenomen planten een ereplaats hadden gekregen.
Benieuwd om nieuws te horen wanneer de sproutjes (plantjes) de kop boven steken een vermoeden dat dit november zal zijn.
En weeral was ik eens opgetogen dat deze mensen ook de Streptocarpus of de Nonnenplant hebben ontdekt. (of draaivrucht).
Een mooie verzameling bloemen die een deel zijn van mijn verzameling Streptocarpus planten. Die voor het ogenblik nog altijd bloeien, de ene plant staat nog altijd overladen- terwijl andere minder bloemen dragen. Maar iedere plant draagt bloemen en dit is nog altijd genieten.
Dit jaar wel veel moeilijker met het water geven van de planten, men moet zeer voorzichtig zijn, want als men denkt die heeft water nodig durf het gebeuren dat de dag nadien de plant met slappe bladeren hangt.
Ook is het dit jaar geen meevaller op gebied van insecten. Op een dag stelde ik een raar verschijnsel vast.
Enkele planten die ik had aan gekocht in een kwekerij. Moet wel zeggen die stonden in een hoek helemaal verwaarloosd waarschijnlijk om naar de compost hoop te verhuizen.. Daar ik nog de naamplaatsen kon vinden en er bij waren waarvan ik de variëteit niet had, dan maar meegenomen.
Het verschijnsel was onder in het schaaltje vond ik ontelbare kleine 1 mm. grootte witte ovaal-vormige puntjes. Na een tijdje bekijken bewoog dit zeer traag, ja wat was dat.
Bij een hovenier langs geweest maar had geen verklaring. Die stuurde mij naar een bevriend insecticide leverancier, de mevrouw van dienst wist onmiddellijk de oplossing. Dit zou van de witte vlieg afkomstig zijn zij gaf een systymisch insecticide. Na een tijdje was de plaag wel voorbij, maar ik blijf mijn planten elke dag controleren. Uit nieuwsgierigheid heb ik eens een plant uit de pot gehaald en alle aarde losgemaakt het was verbazend wekkend hoeveel van die witte scharminkels in de aarde en op de wortels zaten ( wel duizenden). Volgens de mevrouw zuigen zij de wortels leeg en sterft de plant een langzame dood.
Zo je ziet mooie planten en bloemen maar men kan er ook veel narigheid mee beleven
Een mooie bloem van kleur en tekening maar een grillige plant.
Maar moeilijk wat het water geven betref is moeilijk in te schatten hoeveel water nodig is. Na een watergift kan de plant mooi met stevige bladeren staan pronken. Maar na een tijdje nadien met slappe bladeren staan, wat dan weeral wijst op teveel water, moeilijk. Is ook een zeer trage groeier ook de knopvorming verloopt zeer traag maar eenmaal in bloei kan men er wel van genieten.
Een detail van Streptocarpus Plantenkijkdag op 29 juni 2008
Een detail van de uitgestalde planten op de Streptocarpus Plantenkijkdag.
Weeral een mooie dag die voorbij is gevlogen door de drukte en de vele vragen die werden gesteld.
Wie er nog niet over had gehoord en uit nieuwschierigheid eens langs kwam, was echt verwonderd.
De Streptocarpus is een plant die veel te mooi en langdurigbloeit om niet gekent te zijn.
Laten wij allemaal de tuincentra's, bloemenwinkels afschuimen en er om vragen of waar die te vinden zijn. Dan gaat er hopelijk een lichtje branden en gaat de commerce op zoek want als erom gevraagd word zit er verdienste aan.
De Vijver historie en als toemaatje een nieuwe aanwinst.
De Vijver historie en als toemaatje nog een nieuwe aanwinst.
Een dame die het van zeer nabij meemaakte was zo vriendelijk mij een verslagje van het gebeuren door te sturen. Waarvoor ik haar echt bedankt. Achteraf onder de vele bezoekers die op het ogenblik aan wezig waren, waren er veel die in een lachbui niet meer konden bedwingen.
Voor de vrouw en haar man was dit wel niet zo prettig, hopelijk heeft het mens er geen schrik aan over gehouden.
En nu het verhaal.
Zondag 29 juni 2000
Echt waar,....'The streptocar-story'
Een zonnige dag , heerlijk ruikende streptocarpus flowers. Een mooi verzorgd tuintje met heel veel bloemen ,een uitnodigend terrasje met stoeltjes ,rondvladderende vlinders en een vijvertje . Mooi ,idyllisch, aanlokkelijk,alle ingrediënten zijn er aanwezig om even stil te staan en met volle teugen te genieten . Even keek ik achterom,..en plots! Een goed gevleesd ouderkoppeltje, met hun zondagse teneue aan (de kledij voor de zondagse hoogmis), komen achter mij aan . Ik zie het zo gebeuren ! Het vrouwtje kijkt even over haar schouder om te zien of manlief gedwee volgt . En Ja hoor Oeps!!! Met een zijlinkse beweging land het hele menske de vijver in ,‘t was niet tegen te houden. Pardoes daar lag ze in de vijver. Man lief riep nog wat doe je nu ? ik Noella in hoogsteigen persoon begin te trekken aan het menske samen met haar man ,.Maar halverwege de reddingsoperatie krijgt meneer zeker ook zin in een flinke duik ...Daar liggen ze daar op elkaar met pak en zak ,in de veel te kleine vijver voor de veel te zware mensen. Ik weer sleuren en trekken, om nu eerst meneer op het droge te trekken .Want madam moest duidelijk nog even afkoelen in het natte sop na haar tweede verschot. Eindelijk was de reddingsoperatie geslaagd en konden madam en meneer even uitlekken op de uitnodigende stoeltjes ..........Was dat een gezicht zeg ,het water sijpelde aan alle kanten door het stoeltje heen . Plots zegt madam tegen haar man .....Is je zakje ook nat ???...God ik moest echt in mijn billen knijpen om het niet uit te proesten van het lachen .Met het zakje bedoelde zij natuurlijk een tasje dat hij op zijn arm droeg! < waarschijnlijk zat daar een reserve onderbroek in > HA,Ha,....Maar ik dacht natuurlijk aan iets anders De Strepto Carpus baas en mijn wederhelft stonden er ,en keken ernaar ,Van't verschot zeker ..... ! Ja ,Gelukkig kon't goed gevleesde koppeltje gezond en wel terug afdruipend naar huis gaan ,in hun natte sop, sop, sop ,... IK denk niet dat deze mensen nog ooit in hun hele leven willen een Strepto Carpusplant onder hun ogen willen zien ..! Ik weet dat het nu stout is wat ik ga zeggen ....maar ,wat heb ik mijn kodak gemist hihihi! IK zit hier per momenten ook met een natte broek maar ,dan van het lachen Eind ,.....goed al goed noella
Streptocarpus bloemen zijn toch wel lieve bloemen.
Wie zou nu niet graag zo'n plant vol met bloemen op een vensterbank of een lichte plaats zien. Ik denk vele maar de Streptocarpus is niet gekend. Dus allen op zoek in de planten centra's en erom vragen en blijven vragen.
Dank zij het uitzonderlijk weertje een echte meevaller.
De eerste bezoeker was reeds present stipt om 8u. had nog maar net mijn bordjes geplaatst of daar was de eerste bezoeker. Zij stond mij op te wachten aan het hekje en met een flinke stap zette zij haar weg verder naar de veranda want daar stonden mijn planten uitgestald zo'n 110 alle in bloei de een al meer of de andere. Daar er vele jonge plantjes tussen stonden was de eerste indruk iets minder. Maar pas als men alles goed bezien had kwam men tot de vaststelling dat dit een overweldigende kleurenpracht was. Voor mij een genieten en een gevoel van waardering,echt de verwonderende uitspraken of uitroepen deden mij goed.
Ook mijn kleindochter die in de voormiddag is komen meehelpen was in haar schik. Zij wilde er zeker bij zijn want alle plantjes die voor een habbekrats de serre deur uitvlogen. Was de opbrengst helemaal voor haar. Een beetje bedoel als steun voor haar reis op 4 juli naar Oeganda. Waar zij vrijwilligerswerk gaat doen in de vorm van helpen bouwen aan een schooltje voor gehandicapte en verwaarloosde kinderen.
Door het vele werk en inpakken is zij in de namiddag naar huis gegaan, mij bedanken met een dikke kus en opa terug blij en gelukkig.
Ook sommige bezoekers hadden een klein geschenkje mee. Zoals iemand zegde je kunt toch niet op bezoek gaan zonder iets klein aan te bieden. Wat ook prompt werd beantwoord met een wedergebaar.
Tegenaan 18u. waren de laatste bezoekers weg en kon ik gezellig na praten met Mn wandelmaat op mijn klein terrasje voor de vijver lekker in de zon.
En die vijver daar volgt nog een verhaal over door een van de bezoekers neergeschreven die achteraf nog voor veel jolijt heeft gezorgd.
Een proef met planten in een leeg staande aquarium gezet om eens te zien hoe de planten hierop reageren. De belichting is aan van 8 tot 23 u. en houd de planten matig vochtig. Door de straling warmte van de lampen af en toe wat condens aan de ruiten.
Deze plant ooit besteld bij Dibleys Nursery omdat deze volgens de beschrijving naar honing zou ruiken. Nu die strepto er door is gekomen na 2 jaar sukkelen wou maar niet groeien of bloeien. Is deze strepto aan het uitgroeien tot bijna een reuze plant.Heden zijn er enkele bladeren die al bijna 60cm.lang zijn en blijkbaar gaat de groei nog altijd voort.
Niet vergeten op 29 juni van 8 tot 18u. terug "Streptocarpus planten kijkdag". Een enige gelegenheid om meer dan 100 streptocarpus planten in bloei te zien.Allen verschillend in kleur of bloemtekeningen. Ingang vrij. Waar te bezichtigen, Sint-Pieters Brugge, Poelweg wegeltje links van het huis n° 1 volg pijlen aub.
Een van de mooiste bloemen uit eigen verzameling. Een toch nogal moeilijke plant die wel zeer zorgzaam moet bewaterd gevoelig voor over bewatering. Maar heden staat de plant bijna overladen met bloemen en nog altijd komen er bloemknoppen bij. Mooi, mooi. Ook even melden zoals vorig jaar de laatste zondag van juni, van 08u. tot 18u. De volledige verzameling te kijk staat méér dan 100 bloem- en bloemtekeningen te zien. Ook enkele stekplantjes te bekomen aan een habbekrats.
Perlietproef. Eens iets anders om planten verder te kweken. Na het papieren zakdoekjes proef dan maar eens proberen met perliet. Gewoon een doorzichtig doosje gevuld voor 3/4 met perliet en een willekeurig stuk blad ingezet. Water geven en deksel erop en dan gewoon tussen de andere planten geplaatst. Af en toe naar gezien als er nog genoeg vocht in het doosje was blijkbaar bleef het vochtig. Na een grootte maand zag ik kleine sproutjes hun kopje boven steken. Een maand verder waren die al een goede 3 cm. groot, vandaag zijn de blaadjes ongeveer 5/6 cm. Tijd dus om te gaan overplanten toch zet ik de proef verder met een pot bestaande alleen uit perliet. Dan zie ik het verloop van de groei in aarde en perliet. Meer hierover van de verder opgroei komt later terug aan bod, volgen dus