Labelinfo.be werd pakweg een jaar geleden gelanceerd als online informatiedatabank op het gebied van duurzaamheidslabels. Het initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken (NBV) en zijn partners bleek al snel een succes. De site, met informatie over sociale of milieugerelateerde productlabels, zet bezoekers op weg naar meer duurzame aankopen en helpt consumenten en aankopers hun weg te vinden tussen de veelheid aan labels. Reden genoeg om het project uit te breiden.
Labelinfo.be werd onlangs vernieuwd en uitgebreid met nog eens 15 nieuwe labels voornamelijk uit de bouwsector. Dit brengt het totaal op 49 verschillende labels. Daarnaast is het voortaan mogelijk om verschillende labels van 20 productcategorieën met mekaar te vergelijken. Voor elke categorie werden de belangrijkste criteria met mekaar vergeleken en werd een totaalscore op 100 berekend. Zo kan je in één oogopslag te weten komen welk label de strengste milieu- en/of sociale criteria heeft voor iedere productcategorie.
Kortom, labelinfo.be biedt je nog meer dan voorheen een veilige weg door de jungle van de verschillende labels en maakt duurzaam aankopen veel eenvoudiger.
Er bestaan tal van websites waarop je gratis "behang" kan downloaden voor op het (saaie) bureaublad van je computer. Interfacelift en devianART bijvoorbeeld. Fraaie fotografie, fancy kleuren en kunstzinnige hoogstandjes te over! Zeker niet saai dus, maar misschien wel wat te druk. De desktop moet immers bovenal functioneel zijn (de icoontjes duidelijk zichtbaar) en een beetje rustgevend: je kijkt er elke dag tegen aan. Zie daar onze surftip van vandaag. De website Simple Desktops combineert namelijk het beste van twee werelden: heel eenvoudige, rustige wallapers en tóch niet saai dankzij de subtiele, kunstzinnige elementjes. Struin eens door de grote collectie en geef je bureaublad een stijlvolle make-over die níet pijn aan de ogen doet.
Vroeger (pakweg tien jaar geleden) kwam je nog wel eens voor onaangename verrassingen te staan, aangekomen op je vakantiebestemming die er in de brochure zo paradijselijk uitzag. Vandaag de dag hoeft dat niet meer, want dankzij het internet kan je alle pro's en contra's van je beoogde relax-accommodatie en haar omgeving tot in details ontsluieren. Enerzijds door wat virtueel veldwerk te verrichten (websites googelen, de plaats van bestemming bekijken via foto's, Google Maps en misschien wel Google Street View), anderzijds door de ervaringen en beoordelingen te lezen van reizigers die je voor waren. En als het even kan, hebben die ook alvast wat videomateriaal geschoten.
Het van oorsprong Nederlandse Zoover is momenteel de grootste en dus meest uitgebreide online vergaarbak van vakantiebeoordelingen. Grote kans dus dat je omtrent jouw vakantiebestemming meerdere (ongezouten) kritieken en commentaren kan terugvinden. Elke beoordeling is bovendien voorzien van rapportcijfers voor service, ligging, kamers, eten enzovoort. Je vindt er tevens foto's en mogelijk video's terug. Er bestaan echter nog meer Nederlandse beoordelingensites, zoals Vakantie Reiswijzer en de betrekkelijke nieuweling Cheqqer.
Ga je een hotel boeken en vormt de Engelse taal geen beletsel, dan is TripAdvisor zeker de moeite. Deze Engelstalige webstek biedt naar eigen zeggen meer dan 30 miljoen beoordelingen en prijsvergelijken van hotels wereldwijd. Zoals ze het zelf zo mooi zeggen: "Get the truth. Then go."
Een mooi vervolg op ons verhaal over de gigapixel-foto van de Duitse stad Dresden, die we presenteerden als de grootste foto ter wereld. Die status is inmiddels al weer achterhaald, want deze week werd er een kiekje vrijgegeven dat zowaar nog een paar maatjes groter is. Het is het immer fotogenieke Parijs dat deze fotografische mijlpaal ten deel valt: een 26-gigapixelpanorama (26 miljard) gemaakt in hoge resolutie (354159 × 75570 pixels). Ze is opgebouwd uit 2346 foto's (vergelijk: de Dresden-foto besloeg 165 stuks), welke op 8 september 2009 werden genomen door Anaud Frich, een Franse fotograaf gespecialiseerd in panorama's.
Het eindresultaat is werkelijk verbluffend en moet je dus zeker met eigen ogen gaan zien: bekijk de foto op www.paris-26-gigapixels.com. Ontdek het centrum van de Parijse hoofdstad en haar monumenten tot in de kleinste finesses, zoals je ze in werkelijkheid nooit zal zien! Je krijgt er ook nog een stemmig muziekje bij.
Wist je dat je hart een eigen 'leeftijd' heeft? Deze kan hoger of lager zijn dan je werkelijke leeftijd. Via de site hartleeftijd.be kan je door middel van een uitvoerige test de relatieve leeftijd van je hart bepalen. Zo achterhaal je of je verhoudingsgewijs korter of langer kan leven ten opzichte van je werkelijke leeftijd. De test vraagt uitgebreid om informatie over allerlei factoren die op de gezondheid van je hart van invloed zijn (geslacht, bloeddruk, roken, etc). Op basis van de uitslag krijg je een persoonlijk eet- en leefstijladvies om te werken aan de gezondheid van je hart.
Hartleeftijd.be is een initiatief van Becel (Unilever), dus realiseer je dat de site een commercieel doel nastreeft (jawel, Becelproducten aan de man brengen). Dat doet op zich niets af aan het nut en de kundigheid van deze test, hoewel je de uitslag van zo'n test nooit te nauw moet nemen - zeker niet als je bepaalde waarden als bloeddruk en cholesterolgehalte niet precies weet.
365.be zet toeristische troeven van België in de kijker
Het voorjaar lonkt, tijd om er op uit te trekken! En voor een toffe dagtrip of uitstap hoef je niet ver te gaan: België heeft mogelijkheden zat! Dat bewijst wel de nieuwe webstek 365.be, een gezamenlijk initiatief van de vzw's 'Toeristische Attracties' en 'Attractions & Tourisme', alsmede de gewestelijke toeristische diensten. De site stelt de voornaamste attracties van ons land voor, verdeeld in drie categorieën: natuur, cultuur en recreatie. Je kan echter ook zoeken op provincie, plaats, thema of op basis van je eigen sleutelwoorden. Elke attractie wordt uitgelicht met omschrijving, foto, allerhande praktische info (openingstijden, prijzen, duur, adres, webadres, ...) en routebeschrijving. Bij 365.be hoort trouwens ook een gedrukte gids die in den lande verspreid wordt, maar die je via de site digitaal kan doorbladeren.
De site stelt zowat 365 toeristische attracties voor, overal in België. Genoeg om elke dag van het jaar iets te ontdekken of om even te ontspannen, óók als het straks weer winter is...
Indefleur.be, voor iedereen met fleurige kijk op het leven
Onlangs zag Indefleur.be, een 'community website' voor "de ervaren levensgenieter", het virtuele levenslicht. De site wil een ontmoetingsplek worden voor mensen met dezelfde fleurige kijk op het leven, voornamelijk medioren of 45-plussers. Bedoeling is dan ook om jou als bezoeker te laten genieten. Van leuke nieuwtjes (geen slecht nieuws hier!), van reisverslagen en fietsroutes, cultuuragenda, recepten, boekbesprekingen, spelletjes, kortom, van zo'n beetje alles wat het leven genietbaar maakt. Iedereen kan bijdragen aan de site, gaande van reageren op een nieuwtje tot het ingeven van besprekingen. Daarnaast heb je de mogelijkheid een persoonlijke pagina aan te maken om ervaringen en fotos te delen met vrienden. Ontdek de interesses van andere leden en maak ook nieuwe vrienden.
Indefleur.be is een initiatief van de mensen achter MyBox, een verrassingspakket dat zich richt op medioren en 45-plussers.
De advertenties in het dagblad of op televisie sla je misschien liever over, maar door de duizenden reclame-uitingen op deze website moet je beslist eens gestruind hebben: Vintage Ad Browser. Het betreft een enorme collectie (Engelstalige) advertenties uit de twee voorgaande eeuwen tot heden. Prachtig materiaal, dat je beslist in nostalgische sferen doet geraken en bovendien een leerrijke reis door de tijd is. De bonte stoet van printadvertenties is netjes opgedeeld in categorieën, inclusief de vergane reclameglorie van tabak en alcohol. Zo, en nu naar de reclame!
De Slimste Mens ter Wereld zit er weer op. Wat rest is een bloemlezing van de grappigste fragmenten uit deze reeks, waarin niet zelden de juryleden een (komische) hoofdrol vertolkten. Om nog maar te zwijgen van Eddy Wally en diens ballade over Guantanamo Bay. Toch is het nog niet helemaal voorbij, want je kan de quiz nu ook op je eigen computer spelen!
Dat laatste is mogelijk dankzij een initiatief van student Jonathan Huyghe. Hij maakte een programma dat je kan downloaden naar je computer en waarmee je vervolgens je eigen 'Slimste'-quiz kan samenstellen. De vragen, foto's en filmpjes voer je zelf in en vervolgens kan je die loslaten op familie en vrienden. Wie weet wordt Linda De Win weldra van haar troon gestoten! Op de website van Huyghe vind je diverse instructies om het programma goed te kunnen gebruiken.
Heb je even genoeg van al het "Slimste"-geweld, of wil je je gewoon wagen aan hapklare quizvragen, kijk dan eens op Quizplezier.com. Hier vind je eindeloos veel kennisvragen, cryptogrammen, puzzels en andere hersenkrakers. QuizPlezier.com is helemaal gratis en wordt gemaakt en onderhouden door vrijwilligers.
Een goed stukje muziek tijdens je surftochten over het wereldwijde web is nooit weg. Een cd'tje in je computer stoppen of een eindeloze MP3-collectie op je harde schijf is vandaag de dag niet meer nodig. Er bestaan namelijk diverse online diensten waar je gratis naar muziek kan luisteren, zonder de liedjes te hoeven downloaden. Downloaden is bij die diensten überhaupt niet mogelijk, want anders zouden er problemen met auteursrechten ontstaan, zoals voorheen bij downloaddiensten als Napster en Kazaa. De diensten waar we het over hebben zijn in feite hedendaagse versies van de aloude jukebox: u vraagt wij draaien! De beste dienst op dit gebied heet Deezer.
Het van oorsprong Franse Deezer zag in 2007 het levenslicht en stelt inmiddels een enorme muziekbibliotheek ter beschikking (ontegenzeglijk de grootste op internet) voor álle internetgebruikers (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Finetune.com, dat enkel voor Amerikanen toegankelijk is). Het principe van Deezer kan haast niet simpeler. In de zoekbalk typ je artiest en/of titel in, en in de lijst die volgt klik je op 'afspelen'. Deezer streamt de muziek vervolgens vanuit haar database naar jouw computer in een zeer behoorlijke geluidskwaliteit. Je kan zelfs complete albums van je favoriete artiest beluisteren! En jawel, dit alles gratis en voor niks, al moet je je voor onbeperkt gebruik wel even registreren door middel van je e-mailadres.
Om de gigantische hoeveelheid muziek gratis en legaal ter beschikking te kunnen stellen heeft Deezer overeenkomsten met diverse organisaties en platenmaatschappijen.
Hoe is het gesteld met je kennis over de ligging en benaming van landen, steden, streken, rivieren en gebergtes? Neem de proef op de som aan de hand van deze topografie-quizzen.
Europa Dart: Om mee te beginnen dit dartspel waarin je de pijlen met precisie op de locaties van de Europese hoofdsteden moet werpen.
Toporopa: "Toporopa is bedoeld voor iedereen die Europese topografie wil oefenen: scholieren die aardrijkskunde leren, volwassenen die kennis bijspijkeren, en senioren die bij willen blijven," aldus de makers. Toporopa bevat zestien spellen, waaronder ook het plaatsen van vlaggen en aanwijzen van de monarchieën in Europa.
Traveler IQ Challenge: Hoe goed ken jij de wereld? Test je kennis ofwel je Traveler IQ door zo snel mogelijk hoofdsteden, bezienswaardigheden en oorlogen op de kaart aan te duiden.
Toe aan een geheel nieuwe inrichting van je huis of wil je gewoon je fantasie eens de vrije loop laten gaan? Dan zijn er tal van online tools om je daarbij te helpen. Met een beetje handigheid (en fantasie) ontwerp je het huis van je dromen vanuit je luie zetel, die misschien ook wel aan vervanging toe is.
Een goede planning is het halve werk. Met Jordan's Furniture Room Planner kan je dat online doen. Kies de gewenste kamers en afmetingen, en ga aan de slag met maten, meubilair en kleur.
Met Design a Room van de Amerikaanse firma Armstrong waan je je binnenhuisarchitect. Het is vooral een tool om allerlei interieurstijlen uit te proberen (van klassiek tot modern) en naar hartenlust te experimenteren met kleuren en materialen. Niet alleen de woonkamer, maar bijvoorbeeld ook de badkamer of keuken kan je er in alle soorten en maten bekijken en aanpassen.
Floorplanner is een knappe online applicatie om eenvoudig interactieve plattegronden te maken en te delen. Teken je plattegrond in 2D en bekijk die in 3D.
MyDeco biedt drie knappe interieur-designtools, te weten een een 3D-kamerplanner, een moodboard-maker waar je al je interieurideeën kwijt kan, en een fotobewerker. Met de laatste kan je een foto opladen, bijvoorbeeld die van je keuken, en daar vervolgens een nieuw kleurenschema op loslaten.
Sinds deze week is alles wat je over een bepaald medicijn moet weten online beschikbaar via de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Zo kan je de bijsluiter terugvinden van elk medicijn dat in België te verkrijgen is. De online versie wordt regelmatig bijgewerkt en bovendien is de bijsluiter op de website beter leesbaar dan degene die toegevoegd wordt aan de verkoopsverpakking van het geneesmiddel. Je kan de bijsluiters downloaden in het bekende PDF-formaat. Erg handig voor als de bijsluiter is zoek geraakt of voor als je je blind staart op die kleine lettertjes. Het is op de FAGG-site nogal zoeken naar de dienst. Gebruik daarom beter deze directe link en zet die bij je favorieten.
Ontelbare videofilmpjes overspoelen dagelijks het wereldwijde web via sites als YouTube, Dailymotion en - in eigen land - Garage TV. Gelukkig is er ook een site als Magma, die op een overzichtelijke manier de populairste van al die video's toont, oftewel het kaf van het koren scheidt. Magma is een zogenaamde aggregator. De getoonde videoselectie is dus geen redactionele, maar wordt automatisch gefilterd uit de data die de talrijke videosites continu afstoten. Het gaat hierbij ook om 'sociale media' als Digg, Delicious en Reddit. Zodoende bekom je een keurig overzicht van de populairste (of: meest virale) video's, zij het internationaal. Het is vooral de knappe manier waarop de data gepresenteerd wordt die Magma de moeite waard maakt.
Graag vermelden we ook nog de site The Best of YouTube, waarvan de naam al genoeg zegt. Hier is de selectie video's wél redactioneel van aard.
In economisch mindere tijden kan er toch lekker gegeten worden! Struin maar eens door het receptenaanbod van Budgetkoken.be. Lekker en goedkoop koken met een budget van max 10 euro voor vier personen. Heel handig is dat je recepten kan zoeken volgens je vooropgestelde budget. De databank bevat momenteel meer dan 250 recepturen, waarvan een deel is ingezonden door de bezoekers van de site (uiteraard kan je dit ook zelf doen).
Vaak zijn frigo en provisiekast rijkelijker gevuld dan je denkt. Het is gewoon een kwestie van de juiste ingrediënten matchen om er een smakelijke maaltijd mee op tafel te toveren. De webstek Ingrediënten.nl kan je daarbij uitstekend van dienst zijn. Uniek aan deze receptensite is de invalshoek: waar andere website zich richten op het vinden van recepten, richt ingredienten.nl zich primair op ingrediënten en het maken van combinaties die goed bij elkaar passen. Een knap voorbeeld van hoe je uit een databank-gestuurde website informatie op maat kan trekken.
Niet per se budgetrecepten, maar toch de moeite om even te noemen is Ylona, een heuse receptenzoekmachine. Hiermee kan je enkele honderden gerechten, dranken en tussendoortjes doorzoeken, mede op basis van jouw persoonlijke voorkeuren (bijvoorbeeld biologisch, vegetatisch en calorie-arm).
Met de voortschrijdende techniek worden foto's almaar groter en groter. En met grootte bedoelen we dan het aantal pixels, dat in feite bepaalt hoe gedetailleerd een foto is. Dat we inmiddels van gigapixels spreken (dat is 1024 megapixel en 1 megapixel is 1 miljoen pixels) zegt genoeg. Dus wat te denken van een kiekje van 26 gigapixels? Je kan het sinds kort met eigen ogen bewonderen. In het Duitse Dresden werd namelijk de grootste foto ter wereld gemaakt. Deze bestaat feitelijk uit 1.665 foto's van 21,4 megapixels elk. En nog meer cijfertjes: het panoramabeeld van de stad is 102 gigabyte groot, en werd aan elkaar geplakt werd door een computer met 48 gigabyte RAM-geheugen en 16 processoren. Het plakwerk duurde maar liefst 94 uur, en leverde een foto van 297.500 bij 87.500 pixels op. Mooi, genoeg cijferbrei, dunkt ons. Tijd om deze megakiek zelf te ontdekken. Want een ontdekkingsreis is het zeker, nu je tot aan grassprieten en nummerborden kan inzoomen. Haast duizelingwekkend! www.dresden-26-gigapixels.com
Heb je na Dresden zin om ook nog even Praag aan te doen, ga dan naar 360cities.net. Hier vind je een opname van 18 gigapixels, iets minder gedetailleerd dan die uit Dresden, maar wel een panoramafoto die je 360 graden rond kan draaien! Na de grootste 'gewone' foto bekijk je nu 's werelds grootste panoramafoto!
De Lijn lanceerde zopas haar nieuwe routeplanner. Deze is een pak uitgebreider dan wat we gewend waren en verdient zeker een vast plaatsje in uw favorieten. Naast bus kan je er ook tram, metro, belbus en trein in meeberekenen en zo bekom je op een handige manier de beste route om met het openbaar vervoer af te leggen.
Op zoek naar een reguliere wegenplanner? Dan is Mappy.com het aangewezen adres. Een geavanceerde online tool in een zeer gebruiksvriendelijke webomgeving, met diverse extra mogelijkheden, zoals berekening van de reiskosten. De online diensten van ViaMichelin zijn een waardig alternatief. Het is onder meer de online wegenplanner van Touring die gebruikmaakt van de ViaMichelin-technologie. Als extraatje vermelden we nog deze routeplanner met tolprijzen.
Naast de bekende nieuwssites van de landelijke en regionale kranten en tv-zenders valt er ook op andere digitale plaatsen en manieren heel wat nieuws te rapen. We zetten er een aantal op rij.
Newseum: krantenvoorpagina's Op deze site kan je dagelijks de voorpagina's bekijken van een groot aantal kranten uit de hele wereld, en dan hebben we het dus over de papieren kranten. Ook de voorpagina's van De Standaard, Het Nieuwslbad en De Morgen zitten kan je gratis lezen. Vergeet niet bovenaan op Readable PDF te klikken om een voorpagina op leesbaar formaat te bekomen.
Newsmap: het belangrijke nieuws in een oogwenk Al het belangrijke nieuws in één oogopslag? Moet je deze site eens proberen. 't Is Google News, maar dan grafisch weergegeven, in blokken, qua grootte afgestemd op de importantie. Vooralsnog twee nadelen: laadt vrij traag, en geen Belgische versie voorhanden.
Tabbloid.com: stel je eigen krant samen Maak je gebruik van RSS-feeds? Dan is dit een leuke tool om eens te proberen. Je kan je favoriete RSS-feeds op gewenste tijdstippen in je e-mailbox laten bezorgen in de vorm van een tabbloid die je af kan printen. Google News Timeline Speeltje van Google waarmee je een overzicht verkrijgt van het nieuws in chronologische volgorde, meer bepaald op een grafische tijdslijn. Voor deze dienst werkt Google samen met Wikipedia. Je kan ook krantenartikelen teruglezen van meer dan 100 jaar terug.
In het tijdperk van digitale fotografie is het elektronisch bewerken van foto's al net zo gewoon als de gedigitaliseerde kiek zelf. Dat kan gaan van heel eenvoudig (wat meer licht, scherpte, contrast, misschien een pukkeltje wegwerken) tot heel geavanceerd, al gaat het dan meestal om lieden die het bewerken (of: retoucheren) van foto's tot kunst of professie hebben verheven. Voor hen is Photoshop van Adobe het ultieme stukje software. Er zijn echter heel wat gratis (online) alternatieven voorhanden. Natuurlijk niet zo uitgebreid als Photoshop, maar meestal meer dan voldoende uitgerust om de basisbewerkingen mee uit te voeren. Sommige programma's kunnen zelfs voorzichtigjes wedijveren met het grote Photoshop! Met name Aviary.
Aviary is een pakket gratis online tools, waaronder een image editor, color editor en effects editor. Met de image editor, Phoenix geheten, kan je in beeldlagen werken en beschik je over een aanzienlijke hoeveelheid gereedschappen, effecten en maskers. Meer dan genoeg om professionele fotobewerkingen mee uit te voeren. Het programma werkt snel en gebruiksvriendelijk, maar door het grote aantal mogelijkheden is het minder geschikt voor beginners of voor wie simpelweg enkel eenvoudige basisbewerkingen wil verrichten. Zij kiezen best voor een wat eenvoudiger online programma als Picnik of FotoFlexer, of kijk eens in dit forumtopic voor zowel 'webware' als software.