
1. - Brandwondpreventie aan de barbeque
Meer dan de helft van de brandwonden ontstaat door het aanraken van de barbecue of de kooltjes, kinderen die tegen een barbecue aanlopen of een barbecue die omvalt. Afstand houden is dus van belang.
De overige verbrandingen gebeuren vooral door vuur en vlammen, waarbij het verkeerd aanmaken van de barbecue de hoofdoorzaak is.
Zo hou je het veilig :
-
Zorg ervoor dat de barbecue stabiel staat.
-
Gebruik voor de brochette spiesen met een houten handvat.
-
Laat je gasten zo weinig mogelijk in de buurt van de barbecue komen.
-
Zet in de nabijheid klaar : een emmer water, een emmer fijn zand, een brandblusser en zeker een branddeken.
-
Er is maar één verantwoordelijke.
-
Let op een overmatig gebruik van alcoholische dranken : ook bij BBQ is er een BOB. Wie bakt, drinkt niet.
-
Gebruik op de barbecue houtskool die voldoet aan de EG-normen.
-
Gebruik zeker nooit vluchtige brandbare vloeistoffen of brandpasta om de barbecue aan te steken of aan te wakkeren.
-
Draag een speciale barbecueschort. Let op met synthetische kleding.
-
Doof het vuur door het af te dekken met zand.
|