Inhoud blog
  • Geweldige Link voor verkoop van je Huis
    qip
    de eerste
    04-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Computervirussen

    Niet enkel de mens kan last hebben van een virus, ook een computer kan besmet geraken. Deze beestjes zijn in werkelijkheid kwaadaardige programmaatjes die je het werken met de computer flink lastig kunnen maken en zelfs zomaar al je gegevens kunnen vernietigen.
    Als je bedenkt dat er nu al tienduizenden virussen en varianten in omloop zijn, is het niet zo denkbeeldig dat ook u ermee te maken krijgt.
    Met de enorme groei van het Internet en de populariteit van e-mail is het aantal virussen zeer sterk toegenomen en worden ze alsmaar gemakkelijker verspreid.

    we geven u mee welk programma u best kunt gebruiken ter bescherming tegen virussen

    Het computervirus
    Het lastige beestje is in werkelijkheid een klein programmaatje dat door iemand ter wereld is gemaakt. Als een computer besmet is, dan gaat dat kleine programmaatje zich op de getroffen computer vermenigvuldigen. Afhankelijk van wat de programmeur (de persoon die het virus heeft gemaakt) ingaf, gaat het virus zich verzenden via e-mail, zich nestelen op verschillende plaatsen op je harde schijf, via het netwerk naar andere computers overlopen,...
    Maar daar blijft het meestal niet bij; veel virussen gaan ook iets mispeuteren aan je computer. Ze zetten je harde schijf vol, maken je computer onstabiel, wijzigen bestanden, vernietigen bestanden of... sommige maken zelfs heel je harde schijf leeg ("geformatteerd"). En dat is uiteraard niet wat een goedwerkende computer nodig heeft!
    Virussen zie je soms onmiddellijk omdat ze je valse meldingen geven of allerlei dingen niet laten werken, maar er zijn ook virussen die soms maanden op je computer actief zijn, zonder iets te laten merken, en dan op een bepaald moment toeslaan. Bovendien weet je ook niet altijd of de schuldige wel een virus is, het kan evengoed een normaal voorkomend probleem zijn van je computer dat niet veroorzaakt wordt door een virus maar door bijvoorbeeld een foute instelling of een programmaatje dat iets fout doet.

    Waarom
    Virusschrijvers zijn vooral jonge mensen, maar hier zijn evengoed ook een pak uitzonderingen op. De virusschrijvers hebben veel mogelijke redenen. Sommige schrijven een virus om hun kennis te testen, anderen uit wraak voor een ruzie, ontslag... De virusschrijvers die het doen om hun kennis te testen, doen dit omdat een virus schrijven niet gemakkelijk is. Men wil steeds slimmer zijn dan de huidige anti-virus software, en wil bovendien nieuwe dingen uitvinden om iets van op afstand te doen met de computer van het 'slachtoffer'. Bovendien is de programmacode van zo'n virus zeer ingewikkeld en denkt men dat als men een virus maakt, men een goede programmeur is...

    Altijd schadelijk
    Laat je niet wijsmaken dat een bepaald virus niet schadelijk is. Een virus is altijd schadelijk, maar het één al wat meer dan het andere. Virussen die niet zijn gemaakt om schade aan te richten, kunnen soms toch nog problemen veroorzaken omdat de programmeur sommige dingen niet heeft voorzien of er een fout zit in de code van het virus. Indien dit alles nog geen probleem veroorzaakt op je computer, neemt het virus niettemin plaats in op je harde schijf, plaats die je altijd beter kan gebruiken voor je eigen programma's en gegevens. Bovendien zijn alle e-mail en internetvirussen nog op een andere manier schadelijk. Indien bepaalde virussen op enorme schaal worden verspreid, overbelasten zij op termijn de providers (zoals Telenet, Skynet, Planet Internet...). Dit heeft tot gevolg dat alles trager wordt, of dat deze computers bezwijken onder de vele e-mails, wat uiteraard een vreselijk probleem is. Bovendien neemt het iedere keer mee downloaden van een virus in een bestand ook steeds extra tijd, die je nodig hebt om iets te downloaden, in beslag, wat dan weer meer geld kost.
    Als laatste nog meegeven dat het verwijderen van een virus ook altijd tijd kost en een zeer delicate zaak is doordat je gegevens en programma's hiermee kan beschadigen.

    Voorkomen dus!
    Je moet nu niet gaan zitten trillen van de schrik dat je een virus op je computer kan krijgen, maar het dient gezegd dat de kans toch zeer groot is als je niet oplet. Vandaar dat voorkomen dus de boodschap is! Je moet niet in paniek slaan als je computer al besmet is, je moet ervoor zorgen dat hij gewoonweg niet besmet geraakt; want, zoals al gezegd, het verwijderen van virussen uit bestanden is een zeer delicate zaak.
    Om te voorkomen zijn meerdere dingen mogelijk. Enerzijds moet je steeds enkele basisregels in acht nemen, anderzijds kan je best een virusscanner installeren die je zal beschermen tegen ongewenst bezoek.

    De virusscanner
    Er bestaan verschillende goede scanners die zoeken naar virussen. Als ze er één tegenkomen in je computer, zullen ze dit met alle mogelijke manieren verwijderen, tegenhouden, waarschuwingen laten opflikkeren en zorgen ze dat dit virus geen schade kan aanrichten. Bovendien beschermen verschillende scanners je niet alleen tegen de gekende virussen, maar ook voor gloednieuwe virussen die nog onbekend zijn; zodat de kans dat er een virus binnenglipt zéér klein is. Dat klinkt mooi, niet waar?
    Zo'n scanner, een virusscanner, is spijtig genoeg in de meeste gevallen betalend... We hebben voor u de beste virusscanner uitgezocht... en ... ook gratis virusscanners voor jou opgezocht, zodat je zelfs niet hoeft te betalen voor zo'n broodnodige scanner.

    De meest degelijke virusscanners, die reeds hun nut hebben bewezen, zijn "Dr Solomon's" en "Mc Afee" alsook "Norton Anti-Virus" en "F-PROT". (meer info onder aan dit artikel). Deze scanners worden ontwikkeld in laboratoria en continu aangepast om de nieuwste virussen te kunnen opsporen.
    Sommige bedrijven hebben zelfs een permanent laboratorium, dat 24/24u wordt bemand om de virussen te ontleden.
    Denk nu niet dat men in zo'n laboratorium met microscopen werkt en speciale kledij, handschoenen en gasmaskers draagt. Het zijn gewoon kantoren met computers waaraan computerspecialisten werken om de virusscanner bij te werken.

    Spijtig genoeg moet je er wel rekening mee houden dat, als je een virusscanner hebt, deze per definitie verouderd is. De scanner loopt altijd achter op de recentste virussen, omdat vóór het een virus kan ontdekken, het virus in het laboratorium van de softwarefabrikant moet ontdekt zijn en moet ontleed worden om te kijken hoe het virus werkt en hoe het te bestrijden is. Pas als men dit alles heeft ontdekt, heeft men een 'virusdefinitie'. Deze kan dan worden gedownload door u en pas als dit gebeurd is, bespeurt je virusscanner het virus indien het probeert binnen te geraken.
    Vele virusscanners downloaden tegenwoordig de 'virusdefinities' automatisch, maar nog steeds zijn er verschillende scanners waarbij u het handmatig moet doen. Indien zo'n virusdefinitie dus niet wordt gedownload, is je computer tegen bepaalde virussen niet beschermd omdat je scanner het virus eenvoudigweg niet kent. Het niet downloaden van de virusdefinities is eigenlijk al bijna even erg als geen virusscanner hebben…

    Enkele basisregels
    Als u geen virusscanner hebt, moet u met het onderstaande zeker en vast rekening houden, indien u er wél een heeft, past u toch ook maar beter op; Het is immers altijd mogelijk dat je virusscanner een nieuw virus niet ontdekt of er iets fout loopt met het tegenhouden van het virus.
    Om te voorkomen dat uw computer besmet geraakt, moet u voorkomen dat het virus wordt geopend op uw pc. Neem daarom niet zomaar programma's aan van (on)bekenden en installeer deze niet blindelings. Indien u een virusscanner hebt, scan dan éérst de bestanden, vóór u deze installeert of opent van bijvoorbeeld een diskette. Het beste is steeds de originele cd/dvd/diskette te gebruiken, en géén (illegale) kopie.
    Bovendien moet u ook oppassen met het downloaden vanaf het Internet. Download daarom enkel software van de officiële website's.
    Als laatste moet u oppassen via e-mail. E-mail is de laatste tijd dé weg bij uitstek waarlangs de meeste virussen binnenkomen, en de meeste besmettingen gebeuren dan ook via dit medium. Open nooit bijlagen (deze zitten als 'bijlage' bij een e-mail (een programmaatje of ander bestand zoals een figuur, document...)) van een onbekende afzender. Als een bekende een bijlage stuurt, laat dan in ieder geval mailen wat er in de bijlage moet staan.

    Soorten
    Er zijn veel soorten virussen, waar we hier echter niet dieper op ingaan, omdat het niet zo interessant is te weten hoe al die technische namen luiden en wat de juiste technische werking van deze virussen is.

    Nepvirus
    We blijven wel even stilstaan bij dit vreemd verschijnsel. Er zijn namelijk virussen in omloop die geen virussen zijn... Ja, inderdaad, nu beginnen we moeilijk te doen. Maar het is eigenlijk simpel: er zijn e-mails die valse berichten bevatten over virussen. Men noemt dit een 'hoax', ofwel letterlijk vertaalt een grap. Je hebt het waarschijnlijk zelf al gehad. Een e-mail waarin men zegt dat als je een bepaalde e-mail binnenkrijgt, deze je harde schijf stuk maakt of iets anders ergs doet. En regelmatig wordt er ook vermeld dat het niet wordt gescand door de virusscanners; soms ook dat het één of ander officieel of belangrijk klinkend bedrijf dit bevestigd heeft. Dit is complete nonsens en is absoluut niet waar. Bovendien vraagt men ook nog de e-mail door te sturen naar iedereen die je kent, dit veroorzaakt een sneeuwbal-effect en kan ook enorm veel overlast en overbodig internetverkeer veroorzaken, wat uiteraard moet vermeden worden.
    Sommige mensen amuseren zich met het schrijven en doorsturen van zo'n e-mail naar iedereen die ze kennen. Het probleem is dat mensen zéér goedgelovig zijn en dan ook op hun beurt deze waarschuwingsmail beginnen door te sturen naar iedereen die ze kennen.
    Daarom is de boodschap: stuur zo'n bericht NOOIT door. Het beste is de afzender even te laten weten dat het een nepvirus is, en dat hij zo'n berichten niet meer mag doorsturen, of je geeft het adres door van deze uitleg, zodat de afzender alles correct weet en dit in de toekomst (hopelijk) niet meer doet.

    Wapen jezelf!
    Alert blijven is altijd de boodschap, en een beetje voorzichtigheid kan nooit kwaad. Hieronder vindt u de internetadressen van virusscanners die u kan gebruiken:

    HELP!! Ik ben besmet met een virus!! Wat moet ik doen!? Help!
    Om te beginnen, géén paniek; maar we blijven eerlijk: het virus moet er zo snel mogelijk af. Om het virus van je computer af te krijgen, en dit zo makkelijk mogelijk, zal je een virusscanner nodig hebben. Om snel te zijn, kunnen we het beste een gratis virusscanner gebruiken, bv. AVG AntiVirus, of een andere uit het lijstje hierboven. Download het programma en installeer het dan. Wanneer het geïnstalleerd is op je computer, zal je je hele computer moeten laten scannen op virussen. Laat dit starten, hierna heb je wel even tijd. Want met de enorme grote harde schijven van tegenwoordig kan het al snel een half uur tot vele uren in beslag nemen voor je hele computer is gescand op virussen.
    Wanneer je computer geheel gescand is, zal je virusscanner je hoogst waarschijnlijk meedelen dat je een virus hebt. Geef hem opdracht het virus te verwijderen.

    Indien dit alles is gebeurd, kan u gerust zijn want je computer is opnieuw virusvrij; bovendien heb je nu een virusscanner op je computer geïnstalleerd, zodat je in de toekomst zeer goed beschermd bent tegen virussen. Vergeet uiteraard niet regelmatig de nieuwe 'virusdefinities', die we eerder in dit artikel hebben uitgelegd, te downloaden van de website van de fabrikant. Het is zelfs mogelijk, zoals o.a. bij McAfee en AVG AntiVirus, dat deze programma's automatisch de nieuwe virusdefinities downloaden, zodat u daar ook al geen werk meer mee heeft.

    Als laatste is er nog te zeggen dat het besmet raken met een virus altijd kan, maar de kans is bijna onbestaande indien je virusscanner steeds de laatste virusdefinities heeft, en je de basisregels tegen virussen in acht neemt.
    Om anderen te beschermen tegen virussen, kan je best deze tekst ook laten zien aan hen; je kan het adres doorsturen door onder aan deze pagina op "e-mail deze pagina" te klikken en deze te sturen naar vrienden/familie/kenissen.

    Hopelijk hebben we u met deze tekst voldoende kunnen informeren over virussen en krijgt u nooit met deze vervelende gasten op uw computer te maken

    04-01-2006 om 18:09 geschreven door Sybernet


    >> Reageer (2)
    26-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geweldige Link voor verkoop van je Huis
    Hoi dit kwam ik tegen op het internet
    een geweldig iedee van een insteling om je huis te verkopen of te kopen
    door middel van bemideling !! Bij uniekvastgoed.nl
    keuze uit 3 paketen

    http://www.uniekvastgoed.nl

    26-12-2005 om 17:48 geschreven door Sybernet


    >> Reageer (0)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    qip
  • Google
  • Marktplaats
  • Veilingkijker
  • Startpagina


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!