het is nog nacht. Ik denk aan junkentaal en wat je als verslaafde aanricht aan leugens en bedrog. Je hoofd zit vol met uitvluchten waarom je zo nodig die verdovende stof wil hebben. Mijn hoofd dus. Intussen voel ik me trots en fier, omdat het lukt. Ben nu al anderhalve dag zonder nicotine. Ik ben ook blij, blij dat ik weer begon met "stoppen", dank zij de ontmoeting met Josée. Ik hoop dat het haar ook lukt om te stoppen volgende week vrijdag. We zullen elkaar vaak bellen de komende week: vandaag had ik jammer genoeg geen tijd, morgen zal het me wel lukken om te bellen. Het is bijna half twee 's nachts, ik ga slapen...
Het valt me mee, vanmorgen ben ik met mijn hulp bij Délifrance een kopje koffie gaan drinken en een stuk appelgebak op grootmoeders wijze. Grootmoeder, die ik nooit gekend heb als kind van een generatie waar mensen niet oud werden, maakte lekkere appeltaart, als je wil, krijg je er zelfs een dot slagroom bij! Die zat ook bij de koffie. Nog geen woord over het stoppen met roken? Ja toch, kijk naar het begin van mijn openingszin: het valt me mee. Waar zit het probleem dan? In mijn hoofd, in de vele junkenredeneringen die ik kan bedenken om "even" naar de sigarettenwinkel te gaan. Gelukkig heb ik ze vandaag nog niet gehad, maar het is ook pas dag 1! Straks bel ik nog even naar Josée die nu niet gaat stoppen, maar wel vanaf 1 september.
het is 22 augustus, om 2 redenen een bijzondere dag: 18 maanden geleden leerde mijn geliefde me via internet kennen. De andere reden: vandaag kwam ik Josée tegen in de bus naar de Markt, zij was op weg naar huis, enkele haltes verder. Josée vertelde me, dat ze weer flink aan het roken was en ik moest hetzelfde zeggen. Bovendien blijf ik erg positief over de cursus: stoppen met roken, waar ik haar leerde kennen. We spraken het volgende af: vanaf 23 augustus zullen wij beiden opnieuw stoppen, en als we het moeilijk hebben, naar elkaar bellen om het vol te kunnen houden. Ik weet zeker dat dit lukt, Josée is vastbesloten en ik ook, ik moet wel, ik ben een hartpatiënt. Hier, op deze blog zal ik een eerlijk verslag geven van mijn ervaringen, misschien heeft iemand er iets aan.
het is een zwarte dag vandaag voor de democratie en tegelijk is het een moeilijke dag voor vrouwen. Ik heb er in elk geval een probleem mee... Soms ergerde ik me aan Ayaan Hirsi Ali vanwege haar gedram, maar nu sta ik aan haar kant en zou ik haar willen steunen als ik het kon. Het punt is, dat ze door haar buren, die het zat zijn, dat een buurvrouw beveiligd moet worden, zodat zij last hebben van die beveiligingsbeambten. Ik zou zeggen: Ayaan, kom hier wonen, maar mijn buren zullen musschien ook te hoop lopen en naar de rechter rennen omdat in ons hofje breedgeschouderde heren rondlopen en kijken of er gevaar dreigt in deze superveilige 17de eeuwse vesting. De stijl van Rita staat me helemaal niet aan: ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg vind ik verschrikkelijk. Het herinnert me teveel aan Fortuyn met zijn praten naar de mond van iedereen die zich zogenaamd onveilig voelt in dit kikkerlandje. Die stijl vind ik angstaanjagend, terwijl het gedram van Hirsi eerder klinkt als het blaten van een schaap in de woestijn sybilla, erg triest en bedroefd
een keer per maand ongeveer ga ik naar de uitvoering van een kamerconcert. Ik doe dit al 10 jaar en het is geweldig. De muziek is, jammer genoeg, van het music for the millions-soort, maar de uitvoering is telkens perfect, zodat ik er telkens weer opnieuw naar uitkijk. Ik ga met mijn zus en sinds een paar jaar gaat ook een vriendin van mijn zus mee. Dit seizoen heeft een vriendin van mij ook een abonnement genomen. Zondag stond Mozart op het programma. Het was mooi, maar ik had erg veel last van de warmte in de zaal. Ik weet het, het is november en nu te warm voor de tijd van het jaar. Ook de musici hadden er duidelijk last van. Tussen het eerste en tweede stuk: het strijkkwartet KV 387 en het vioolconcert nr.2 in D, KV 211, trok ik mijn dikke wollen sportsokken uit. Heel behoedzaam en ik hoopte, dat niemand mijn gefrunnik zou merken. Maar na de pauze gebeurde iets vreemds: meestal gaan we daar zitten waar we voor de pauze ook zaten. Maar mijn zus besloot, dat ik nu op haar plaats mocht gaan zitten. Was het opzet? Ik ben er bijna zeker van. Wat zag ik voor me? een man met een kaal achterhoofd en een ringhaardos, zoiets als wat plukjes haar als een krans rond zijn kale hoofd. Mooi glanzend wit haar, dat wel, maar het hoofd?! Het was, tot mijn blijvende verbazing, gerimpeld. En de rimpels bleven, ze leefden als het ware. Zoiets had ik nog nooit gezien. De levendigheid van de rimpels op dat hoofd waren geen reactie op de muziek, dat heb ik nauwgezet gecontroleerd. Ze leidden een eigen leven, onafhankelijk van de eigenaar. Ik weet niet of mijn hoofd kan rimpelen, ik had er tot dat moment nog nooit aan gedacht, dat zoiets mogelijk kon zijn. Maar dit hoofd, zo vlak voor me, had rimpels. Soms was het glad en dan ineens waren ze er: de rare verontrustende onbekende rimpels. Ik moest denken aan een uitdrukking uit mijn puberteit: dat kan de buik niet doen rimpelen. Het was een gezegde, dat zich meteen in mijn geheugen genesteld had, omdat ik het zo treffend vond. Een 17-jarige heeft een gladde buik, de mijne was in die tijd misschien iets te dik, maar er was niets dat mijn buik kon doen rimpelen. Het gaf me toen een gevoel van almacht. Maar nu, in de nadagen van mijn leven, heb ik nog mijn haar en piekerde ik over kaalheid en vroeg ik me af hoe gerimpeld mijn hoofdhuid zal zijn als de bedekking weg is.. Ik zag ook 2 schrammen, als lidtekens, rode streepjes op de schedel. Eentje van links naar rechts, schuin naar beneden, en een, van links naar rechts, of andersom, vertikaal. Deel 3 van het concert, Strijkkwintet KV 515 is nauwelijks tot me doorgedrongen...
het is zondag 23 oktober. Mijn vriendin vroeg me of ik met haar mee wilde gaan naar Valkenburg. Ook Belgen zullen Valkenburg wel kannen, al was het maar vanwege de wielerwedstrijden die er gehouden worden. Op een plein is een lunchroom, waar ze superlekker gebak hebben. Toen ze me belde was mijn eerste gedachte: ik wil gebak eten én een drambuie drinken. Een drambuie met ijs. Het gebak heet "merveilleux"; de naam dekt de lading perfect, het was heerlijk! Het stuk was eigenlijk te groot voor mij, maar grootmoedig als mijn vriendin is, bood ze me aan om de rest op te eten. Intussen keken we beiden naar de mensen die ook op dat terras zaten en naar de vele voorbijgangers. Er zat een mevrouw, die een vreemde haardos had: het was hoog opgestoken, getoupeerd zeiden we heel lang geleden en het haar was duidelijk geverfd. De manier waarop het haar gekamd was maakte de indruk als ze een belachelijk ouderwetse hoed op had. Ik schoot in de lach, mijn vriendin zat met de rug naar de bewuste mevrouw en uit beleefdheid durfde ze zich niet om te draaien. Over de mensen die langs het terras liepen zei ze: let eens op de koppels, het verbaast me niet dat koppels uit elkaar groeien, kijk eens hoever ze uit elkaar lopen, alsof ze bang zijn elkaar aan te raken. Het terras is verwarmd, het was er goed toeven.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!