Ruim een week voor 26 september, de Europese Dag van de Talen, stuurde ik onderstaande tekst naar Radio 1 met de vraag of ik hem als telefonische bijdrage mocht brengen in het Radio 1-programma: De Ochtend.
******************************************************************************
Goedemorgen, beste luisteraar.
Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Talen wil ik uw aandacht vragen voor de taalpolitiek van de Europese Commissie die meertaligheid als norm stelt. Dit is een utopie, in dit geval: een E.U.topie, want voor velen niet haalbaar en bovendien geen oplossing van het communicatieprobleem.
De enige democratische, niet-discriminerende oplossing is het aanbieden via het onderwijs van een G.E.N.T.-taal: een Gemeenschappelijke, Eenvoudige, Neutrale, Tweede taal, zoals het Esperanto. Deze internationale hulptaal verlaagt de drempel voor de interculturele dialoog en doet geen afbreuk aan het belang van kennis van het Engels of aan de meerwaarde van meertaligheid. Integendeel: een plantaal is een belangrijke troef in de methodiek van het taalonderricht, de moedertaal inbegrepen, en een springplank naar meertaligheid voor wie daarvoor kiest.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Mi deziras al vi agrablan Europan Tagon de la Lingvoj.
***************************************************************************** Ter informatie voegde ik enkele links toe:
- http://egalite.freeweb.hu/salto/saltonl.htm
- http://lingvo.org/raporto_grin_nl.pdf
- http://claudepiron.free.fr/articlesenfrancais/europeentrilingue.htm
- Op http://blog.seniorennet.be/taaldemocratie vindt u mijn (uitgebreid) archief van teksten en reacties op programmas/artikels uit pers en media.
******************************************************************************
Ik kreeg hierop geen reactie...
|