Tabor 2012
Inhoud blog
  • Jindrichuv Hradec
  • Klooster Klokoty
  • Praag
  • Kasteel Hluboka
  • Cesky Crumlov
    Zoeken in blog

    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cesky Crumlov
    Český Krumlov is een stadje in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. De stad ligt in een lus van de rivier Moldau. Český Krumlov is door de oude binnenstad en het kasteel een bestemming voor grote aantallen toeristen. Om de stadskern te beschermen is deze geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De bouw van de stad en het kasteel begonnen aan het einde van de 13e eeuw bij een fort aan de Moldau. Het grootste deel van de oude stad en het kasteel zijn gebouwd tussen de 14e en de 17e eeuw, vooral in gotische, renaissance- en Barokstijlen. Het centrum van de stad is gebouwd in een lus van de rivier. Tijdens het communistische tijdperk raakte Český Krumlov vervallen. Sinds 1989 zijn veel gebouwen gerestaureerd. Cesky nodigt uit om te wandelen door het dorp naar het hoger gelegen kasteel. De blikvangers bij het betreden van het kasteel zijn de twee bruine beren die in een droog gedeelte van de voormalige slotgracht hun verblijf hebben gevonden. Vele gezellige winkeltjes met souverniers en restaurants wisselen elkaar af. Hier hoef je niet van de honger of dorst om te komen. Sjaak en Lenie hebben de plaatselijke toren beklommen voor een nog beter uitzicht over de stad. Willy en Lammie bleven beneden want met name het traploppen over grote afstanden is een grote animator voor Willy’s hartritmestoornissen. Als je dat weet moet je het ook niet doen. Het uitzicht is werkelijk grandioos, een paar foto’s getuigen daaarvan. Een bezichtiging van het kasteel slaan we maar over, we hebben immers al zoveel kastelen gezien.

















    03-06-2012, 12:38 Geschreven door Willy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bechyne
    Bechyne Het stadje Bechyne, een echt keramiekstadje aan een uitgesleten rivierdal, ligt 30 km vanaf Tabor en is zeker een bezoek waard. De plaatselijke VVV annex keramiekwinkel werd bemand door een charmante Duits sprekende dame die ons wel wist te boeien met haar verhalen over Bechyne. We moesten het keramiekmuseum met zijn topstukken maar eens bezoeken nadat we het bekende klooster van Bechyne bezocht hadden. Welnu, ook dit klooster had zijn eigen verhalen en legendes. Beelden die uit het vuur konden ontsnappen, afgekapte hoofden van beelden die spontaan weer terugkeerden, veel bedevaarten vanaf het begin van de vorige eeuw, er viel zoveel te zien en te horen. Tussen de middag hebben we onze lunch in de plaatselijke pub gebruikt. Voor de prijs van 3 euro elk kon je daar het drinken, soep en de fameuze bramborakas, dit zijn Boheemse aardappelpannenkoeken, eten, De Tsjechisch horeca prijzen zijn nog steeds laag. Een halve liter pils op het terras voor 1 euro is nog steeds geen uitzondering. Het keramiekmuseum had “alleen” maar topstukken van diverse kunstenaars van over de hele wereld. Hartstikke mooi dus, met een gids die onverstaanbaar in code Engels sprak. Ook de plaatselijke keramiekwinkels onder aan de rivier hadden de gebruikelijke aantrekkingskracht voor toeristen als wij. Sjaak en Lenie scoorden daar nog eens mooie keramiek vogelvoer-hangkunststuk. De mooie burcht konden we helaas niet bezoeken omdat de volgende dag pas de volgende rondleiding was.













    02-06-2012, 16:09 Geschreven door Willy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tabor
    Tabor. Aankomst 14 mei 2012 “Wij” zijn Lammie en Willy en Sjaak en Lenie. Vrij vertaald betekend het woord Tabor “(hussieten)kamp”. Tábor is een stad gelegen in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. De stad is genoemd naar de Taborberg in Israël, de berg waar Jezus volgens het Nieuwe Testament van gedaante verwisselde.. De hussieten zijn een verzameling van protestantse groeperingen, die zich door de theoloog Johannes Hus geïnspireerd zagen. Een standbeeld van Johannes Hus staat prominent op het stadsplein van Tabor. Na het roosteren van Hus in 1415 volgden diverse bloedige oorlogen, die hun sporen in de Europese geschiedenis hebben nagelaten. Tabor is een mooie vestingstad met een levendig centrum en een actieve VVV. Voor je het weet wordt je meegesleurd in de ondergrondse gangen die onder Tabor lopen. Het is oa 15 jaar geleden dat we voor de eerste keer in Tabor kwamen en daar kennis maakten met de familie Urbanek en Kadlec. Een rondborstige Tsjechische familie van vader, moeder, dochter en aangetrouwde schoonzoon. Als je daar aankomt loop je de kans een spontane alcoholvergiftiging op te lopen, zoveel drankjes en eten verschijnt daar op tafel. Weigeren kennen ze daar niet, dus even doorzetten met drinken en eten. Vast ritueel is ook de grill avond met hun bij het door ons gehuurde huis aan de rivier de Ludnice. Menig maal is daar een Nederlandse gast achterover geslagen en de volgende ochtend pas weer wakker geworden. Dit keer ging het wat bescheidener en werd de gegrilde karper (lekker!), worst, carbonade en gehakt soms met bronwater genuttigd. Tsja, we worden allemaal een jaartje ouder… In hotel Palcat vonden we een heuse chinees, die voor weinig geld, rijkelijke Chinese maaltijden serveerde. Een aanrader. Richting Malcise vonden we een chique restaurant die voor nog minder geld mooie maaltijden bereidde uitgeserveerd op een prachtig Tsjechisch servies. De taal is niet te leren en we komen dan ook niet verder dan bedankt, ajuu en smakelijk eten. Ons huis hadden we 15 jaar geleden voor het laatst gezien. Het verkeerde nog in precies dezelfde staat als toen, met uitzondering van een heuse boiler en nieuwe waterpomp voor de bron. Tsja en dan de rivier.. Daarover straks meer. In Tabor hebben we slot Kotnov bezocht. Iedere stad in deze regio die zich zelf respecteert heeft wel een slot, klooster of kasteel binnen haar muren. Slot Kotnov met bijbehorende stadspoort is te bezichtigen en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over Tabor. Tot overmaat van ramp viel de elektriciteit in ons huis uit. Een plaatselijke elektricien repareerde de chaos in een verzamelkast zodat wij en onze buren weer stroom hadden.

















    01-06-2012, 19:57 Geschreven door Willy
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!