Vrije radicalen en Anti-oxidanten
Vrije radicalen zijn bijprodukten van onze stofwisseling/vetverbranding en kunnen ook ontstaan door milieu verontreiniging, geneesmiddelen, alcohol, stress, roken, zware inspanning, bestrijdingsmiddel op je groente/fruit en straling.
Vrije radicalen doen veel kwaad in je lichaam en zorgen voor een snellere veroudering, tasten onverzadigde vetzuren aan, kunnen DNA schade veroorzaken (en dus kanker), oxideren cholesterol waardoor aderverkalking kan optreden, slopen de collageen en bloedvaten in je huid, beschadigen belangrijke enzymen in je lichaam. Met andere woorden, de slopers van je lichaam.
Maar je lichaam kan de schade beperken door de radicalen te vangen met behulp van anti-oxidanten. Zorg dus voor voldoende aanvoer van anti-oxidanten, hiermee kun je een hoop ellende uitstellen en veroudering afremmen. Kies zo veel mogelijk voor de verse natuurlijke vorm.
Top 20 anti-oxidanten
Fruit |
Orac waardes |
Goji bes Gedroogde pruimen Granaatappel Rozijnen Bosbessen Aardbeien Frambozen Pruimen Sinasappels Druiven |
30.500 5770 4000 2830 2400 1540 1220 949 750 739 |
Groente |
Orac waardes |
Boerenkool Spinazie Spruitjes Broccoli Bieten Rode Pepers Rode uien Mais Aubergine Wortels |
1770 1260 980 890 840 710 450 400 390 210 |
|