Ik ben vyvey Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam JP.
Ik ben een man en woon in Jabbeke () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 03/10/1951 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, fietsen.
Te voet van Jabbeke naar Compostela
Een dagelijks verslag over mijn tocht naar Compostela
19-06-2016
Eten en drinken onderweg
Eten en drinken onderweg is gemakkelijk voor mij.
Ik drink en eet bijna alles wat op tafel komt en ben tevreden met weinig. Als ik maar mijn buikje kan vullen. Proeven van lokale gerechten doe ik graag maar als het moet ben ik tevreden met droog brood, en een stukje kaas of worst.
Water kan men overal vinden, vragen of kopen. Gewoon in de winkel kopen of de bidon laten vullen in het café. Soms bel ik gewoon aan een huis en bedel naar water of ga ik op het kerkhof, of benzinestation, water aan het kraantje bijvullen.
De pelgrim die in het bezit is van een geloofsbrief kan bijna altijd goedkoop eten in de herbergen en soms aan verminderde prijs, in de restaurants.
In geval van nood kan ik zelf rijst of pasta koken of een blik soep of casoulet opwarmen met mijn campinggasvuurtje. Een worst braden en of een ei bakken, en samen met een stuk brood, en ik kan er weer tegen.
Als onderdeel van mijn Camino las ik regelmatig een min of meer lange fietstocht in.
De beklimming van de Mont Ventoux is er een van. Bijna 2000 meters hoog, en meer dan 21 km lang klimmen, op de kale berg.
En ik was er niet alleen. Een massa landgenoten hadden het zelfde idee. Ze waren daar aanwezig in het kader van Sporza. De jaarlijkse massabeklimming van de Mont Ventoux op zaterdag 18/06/2016. Het was er allemaal Vlaams wat je hoorde en zag. De restaurants en de café's op volle toeren en de terasjes bomvol.
De beklimming zelf hebben we gefietst met een groep vrienden uit de Provence. Kort na het starten spatte dat groepje uit elkaar, en was het elk voor zich.
De berg opgeklommen in 1 uur en 56 minuten wat niet slecht is gezien mijn leefdtijd. Vroeger al eens de zelfde tijd gereden, maar dan was ik 10 jaar jonger.
Vertrekken met een rugzak van meer dan 10 kg ( vrouwen) en 12 kg (mannen).
s'Morgens te laat vertrekken (na 11 uur) van uit Saint-Jean-Pied-de-Port richting Ronceveaux (eerste dag van de Camino Francais).
Vertrekken zonder vooraf voldoende trainingstochten te hebben gelopen.
Stappen met nieuwe schoenen...of met versleten schoenen.
De herberg om 4 uur smorgens verlaten en dan aankomen in de volgende herberg om 9 uur smorgens. Zo kan je niet genieten van je wandeling en bij de meeste herbergen moet je wachten tot na 15 uur eer je er binnen kan.
Geen middag dutje of siesta inlassen op de middag. Zeker de eerste dagen van je tocht is dit belangerijk voor de belasting van je spieren en pezen.
Tijdens de maanden juli en augustus en op andere hete dagen te stappen zonder hoed en zonnekreem.
Vertrekken zonder geloofsbrief. Zonder dit document kan men niet overnachten in de pelgrimsherbergen.
Vertrekken tijdens de wintermaanden ( tussen december en februari): sommige passen over de bergen zijn gevaarlijk en de meeste herbergen zijn gesloten.
Te veel anbitie hebben tijdens de eerste dagen na de start van je camino. De afstanden stappen die je gewoonlijk aankon tijdens de trainingen.
Starten zonder voldoende water of dorstlesser. De afstanden en snelheid overdrijven met kans op tendinities.
Wachten tot het laatste moment om een trein, bus of vliegtuig te reserveren. Tijdens de maanden juli enaugustus is alles reeds volzet en moet men dit op tijd regelen.
Geld en identiteitskaart in je rugzak laten zitten terwijl je onder je douche staat.
Aankomen in Compostela met de massa stappers en toeristen tussen 10 en 17 uur. Veel te veel volk en te druk. Beter vroeg in de morgen aankomen (tussen 7 en 9 uur) en dan heb je de kathedraal voor jou alleen. De deuren gaan smorgens om 7 u al open.
Goede regenkledij is nodig zeker omdat Galicia gekend is voor zijn regenachtig klimaat.
Zeker tijdens de herfst en lente kan men buien en regen verwachten. Soms ook tijdens de zomer. Ik stap tijdens de maand oktober door die streek en ben voorzien van een poncho.
Een poncho van 400 gram overal meesleuren? Of is een regenjasje beter en handiger?
Ja regenjas aan of uittrekken is zeker gemakkelijker dan een poncho over je heen te trekken. Een touw of elastiek rond je lenden is ook al nodig met een poncho want anders waait dat ding iedere keer op, als de wind wat opstekkt.
Maar 1 ding is zeker: een goede poncho beschermd jezelf en je rugzak wel voor de regen en koude wind.
Door het zweten kan het ook gebeuren dat je onder je poncho toch nog nat bent maar dat heb je met de meeste regenjasjes ook. Met poncho of regenjasje 3 dagen na elkaar in de regen stappen is het ergste wat een pelgrim kan overkomen.
Er zijn veel soorten Paella. Je hebt die met witte rijst en die met zwarte rijst. De rijst zelf is overigens altijd geel gekleurd door de saffraan. De zwarte rijst is zo gekleurd vanwege de inkt van de inktvis waarin ze de rijst gaar koken.
De andere verschillen komen van de ingrediënten. We hebben deze in de vegetarische sectie gedaan omdat het wel de meest gebruikelijke paella is: met zeevruchten of en met vis.
Als je ook geen zeevruchten en vis eet dan wordt het lastig om te kiezen.
Zorg er in elk geval voor dat je weet welk soort paella je besteld: paella de carne( vlees), paella de polo (kip), paella mixta ( vlees, kip en zeevruchten gemengd).
Naast erwten en boontjes, paprika zit er dikwijls chorizo worst in.
Er bestaat ook paella enkel met stukjes konijn of varken.