WELKOMPSP

Fijn dat je een bezoekje brengt aan mijn blog. Dank U Wel. Dit blog bevat zowel informatie voor senioren alsook jongeren. 

DE TIJD IS :

het is vandaag:

U bent de

hit counter

BEZOEKER

1795b25323f916625f9489e377574233

bc8966461a3c6f95ebcb393e6ab094d2
Maak je geen zorgen,wees gelukkig.

Blijf-trouw

home-muziek-en-film

Op slechte dagen van regen en wind en tijdens de winter zijn dit mijn hobby's waarmee ik bezig ben. Echt leuk.

Blogawards

Heb je een kenteken of award van je blog dan wil ik die graag hier plaatsen..

8fa69cdf7f885d0461d5a387ad443518

Gouden roos van francois

-------------------------------

Awaed-Blog

Blogaward "The Best" bij Julien.
--------------------------------------

1a0a1bfc6c82380fe56c1ee91d9527b6

The Best
Variaberichten
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoe voorkom je dat aardappelen oxideren wanneer ze worden geschild?

Hoe voorkom je dat aardappelen oxideren wanneer ze worden geschild?

900x500-1-890x500

Soms, door op tijd te gaan, maak je uiteindelijk een lange omweg. Zoals laatst, toen ik de aardappelen voor de omelet schilde, met de gedachte een voorsprong te krijgen op de maaltijd van de volgende dag. Ik liet ze in een schaal liggen en ging veder met mijn werk. Maar toen ik terugkwam in de keuken, waren ze niet meer hetzelfde: ze waren grijs, dof, met donkere vlekken. Alsof ze er al dagen lagen. Die schone, smakelijke blik van vers geschilde aardappelen was weg.
Ik vroeg me af wat er gebeurd was: waren ze bedorven, kon ik ze nog gebruiken of was het beter om ze weg te gooien?
Gelukkig kwam ik erachter waarom aardappelen er na het schillen zo grauw en onsmakelijk uitzien... en het mooiste is dat er een oplossing voor is, en die is helemaal niet ingewikkeld.

Waarom roesten geschilde aardappelen?

Wat er gebeurt heeft een naam: oxidatie. En als je het begrijpt, kun je voorkomen dat geschilde aardappelen voortijdig hun mooie uiterlijk verliezen. Zodra je de schil van een aardappel verwijdert, stel je de binnenkant bloot aan de lucht. Dit veroorzaakt een natuurlijke reactie: enzymen genaamd polyfenoloxidases komen in contact met zuurstof en zorgen ervoor dat het oppervlak donkerder wordt.

Dit is niet gevaarlijk en heeft geen invloed op de veiligheid van het voedsel, maar het maakt het wel minder smakelijk. En als die aardappel de basis wordt van een huzarensalade, een aardappelomelet of een aardappelsalade, dan is de kleur belangrijk.

Dus ze moeten vlak voor het koken worden geschild?

In een ideale wereld wel, maar die marge hebben we niet altijd. Soms moeten we dingen de dag ervoor al voorbereiden, stappen vooruit zetten of alles klaar hebben staan zodat we niet gehaast zijn. Het goede nieuws is dat je dit kunt doen zonder de aardappelen visueel te verpesten. Je hoeft alleen maar deze basistruc toe te passen.

De truc die werkt

Week ze in koud water en bewaar ze in de koelkast. Zo simpel is het. Zodra je ze schilt, leg je ze in een kom met koud water en zet je die in de koelkast. Dit eenvoudige gebaar blokkeert het contact met lucht en vertraagt de oxidatiereactie.

  • Als je de aardappelen heel en geschild laat, kunnen ze zonder problemen enkele dagen bewaard worden.
  • Als ze al gesneden zijn, moeten ze idealiter binnen 24 tot 48 uur gebruikt worden. In dat geval is het aan te raden om het water een of twee keer per dag te verversen om ze vers te houden en te voorkomen dat ze gaan geuren.

Deze kleine gewoonte heeft me al meer dan één maaltijd bespaard: om de aardappelen klaar te hebben voor een omelet op een gehaaste dag, om de basis van een salade van tevoren te maken als ik gasten heb, of gewoon om mijn week beter te organiseren.

Als je de aardappelen van tevoren schilt, week ze dan in koud water en bewaar ze in de koelkast. Dit voorkomt dat ze bruin worden en je hoeft niet af te zien van het organiseren in de keuken. Een eenvoudige en effectieve oplossing.


Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



respect

respect-verdienen


Awaed-Blog

Om mijn blog niet te vergeten kan je mijn award vragen om op jou blog te plaatsen.


Mijn-wens


animaatjes-gastenboek-14227


Gastenboek

Als je op onderstaande knop klikt kan je een berichtje achterlaten. Ik kom dan weldra op jouw blog op bezoek.


animaatjes-email-8411206

Je kan me altijd een e-mail sturen. Klik gewoon op onderstaande knop. Ik probeer zo snel mogelijk te reageren.

animaatjes-bedankt-95785





83cb68e77f82a680d365640c667ce222



Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!