Vandaag iets over verf, zeer belangrijk. Wat is het verschil tussen een binnen- en een buitenverf? Elke verf heeft zijn specifieke eigenschappen en zijn eigen toepassingsgebied. Van een buitenverf worden andere prestaties verwacht dan van een binnenverf. Haal beide types dus niet zomaar door elkaar. Met welke verf u gaat schilderen hangt dus in grote mate af van de soort ondergrond (binnen, buiten, steen, hout, metaal...) maar ook van uw persoonlijke voorkeur en van de verwachtingen die u stelt aan het schilderwerk.
Glansgraad en reinigbaarheid De meeste muur- en houtverven bestaan in verschillende glansgraden. Matte verven ogen in bepaalde ruimtes beter en verdoezelen foutjes in de ondergrond, maar zijn over het algemeen minder goed reinigbaar dan zijdeglanzende of glanzende verven. Mat wordt er dus voornamelijk gewerkt op plafonds. Indien u toch mat wil schilderen op muren of hout gebruik dan liefst een goed reinigbare matte verf zoals Optimat (muren) of Indoor Silk (hout).
Water of solventverdunbaar? Watergedragen lakken veroorzaken geen geurhinder en zijn minder belastend voor de gezondheid en het milieu. Naar kwaliteit en levensduur bieden dergelijke producten belangrijke voordelen. Het verwerken van watergedragen lakken vergt wel wat oefening en de juiste borstel of rol ! Omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid, wind of tocht zijn hier veel belangrijker dan bij klassieke lakverven op solventbasis.
Verfsysteem. Op enkele uitzonderingen na, kunnen zowat alle materialen geschilderd worden. Elk materiaal heeft zijn typische eigenschappen en het verfsysteem moet daaraan aangepast worden. IJzer heeft bijvoorbeeld nood aan een roestwerende grondlaag en gladde kunststoffen aan een specifieke hechtingsprimer. De toestand van de ondergrond is minstens even belangrijk voor een onberispelijk resultaat. Een ondergrond kan ofwel verpoederd, zeer vochtig zijn of barsten vertonen. Bij elke verschillende situatie hoort dan ook een specifieke voorbereiding. Hiervoor verwijzen we naar de andere verftips.
Een verfsysteem is dus veel meer dan alleen maar een likje verf aanbrengen. Voor een kwalitatief en duurzaam resultaat onderscheiden we dus 4 belangrijke stappen: 1. Inspectie van de ondergrond 2. Voorbereiding ondergrond 3. Grondlaag. 4. Afwerkingslaag.
Beste klussers, ik hoop dat jullie er wat aan hebben en wens u veel verfgenot !
|