Vindt u dat komend jaar alle basisscholen verplicht aan de eindtoets moeten deelnemen?
Tjeu Scheepers
Neer
30-07-2007
Foto brede school de Hoepel Neer
In 2007 wordt de kerktoren van de Martinuskerk te Neer gerestaureerd. Om dit mogelijk te kunnen maken staat de kerktoren in de steigers. Vanaf de steigers die rond de kerktoren staan; heeft Jo Waegemans een paar leuke overzichtsfoto's gemaakt van de brede school de Hoepel te Neer. De school ligt prachtig tussen het groen van het Kwirdal
Alle SPOLT scholen hebben de afgelopen weken hard gewerkt om alle zaken m.b.t. cultureel erfgoed in hun eigen dorp uit te beelden. Op zaterdag 16 en zondag 17 juni 2007 zijn alle werkstukken tentoongesteld in cultureel centrum de Zaal in Heythuysen. Het is een mooi geheel geworden. Iedere school heeft op zijn eigen wijze de monumenten uitgebeeld. In de zaal lagen 17 plattegronden van de 17 kernen van de gemeente Leudal. Op deze plattegronden zijn de werkstukken opgesteld. Burgemeester Zuidgeest van de gemeente Leudal opende zaterdag de tentoonstelling.Voor meer foto's ga naar: www.dekwir.nl klik op activiteiten en vervolgens op cultuur. U ziet dan een link naar de fotoalbum over het project cultureel erfgoed.
In 2007 wordt de kerktoren grondig gerestaureerd. Hiervoor moeten er steigers rondom de toren gebouwd worden. Op bijgevoegde foto de kerk in de steigers. De werkzaamheden moeten medio september 2007 gereed zijn.
Op pinksterzondag viert onze adoptiepater uit Brazilie zijn 50 jarig priesterfeest in Neer. Om 10.00u is er een plechtige Hoogmis. Daarna is er in de kerk een receptie voor alle belangstellenden die de Pater willen feliciteren. Op dinsdag 12 juni komt pater Terstappen een bezoek brengen aan de school. Dan bezoekt hij alle groepen. Wij wensen de pater nog vele gezonde jaren. Op het laatst van juni keert hij weer terug naar zijn missiegebied in Brazilie.
Op Goede Vrijdag,6 april 2007, kwamen er twee ballonnen laag over Neer. Zij landden allebei in het Buggenumer veld. Er moest hard gestookt worden om over de huizen van de Engelmanstraat te komen. Ze wilden eerst landen aan de overkant van de beek (Sjans) maar toen ze de schapen daar zagen; besloten ze om in het Buggenumer veld te landen.
Begin april is een nieuw veldkruis geplaatst in het Zwaarveld. Dit op initiatief van dhr. Sjaak van Melick. Fa. Kuijpers uit Kessel schonk een grote maaskei waarop het nieuwe kruis nu geplaatst is. Dit kruis vervangt het oude "Maximiliaans" gietijzeren veldkruis dat in de jaren zestig bij de ruilverkaveling verdwenen is. Bijgevoegd een foto van het originele gietijzeren kruis.
Een van mijn hobbies is heemkunde. In 1978 ben ik begonnen met het inventariseren van de kruisen en kapellen in Neer. Ik heb veel gesprekken gevoerd met oude mensen omdat er nauwelijks iets op schrift staat over de historie van kruisen en kapellen. Ieder jaar maak ik een rondgang langs de kruisen en kapellen om te zien of er onderhoud nodig is. Zonodig overleg ik met de eigenaren over de nodige onderhoudswerkzaamheden. Al mijn bevindingen heb ik beschreven in een brochure kruisen en kapellen in Neer. Een aantal beschrijvingen van de talrijke kruisen en kapellen is al verschenen in het tijdschrift OOS NAER van de heemkundevereniging OOS NAER. Momenteel is men bezig om het Maximilliaans kruis dat vroeger op Maasweinerte stond; weer te herplaatsen. D.w.z. er komt een ander gietijzeren kruis in plaats van het met de ruilverkaveling verdwenen kruis. In het voorjaar van 2007 hopen wij dit kruis te plaatsen. Ik zou het zeer op prijs stellen als mensen die nog extra informatie hebben over een kruis of kapel in Neer contact met mij zouden opnemen. Op bijgevoegde foto is het kruisbeeld te zien dat op Gendijk staat. Pal tegenover dit fraai kruisbeeld staat een Isidoruskapelletje.
Tjeu Scheepers werd op 1 februari 1952 geboren in Heibloem. Hij groeide op in een gezin van 12 kinderen. Na de lagere school behaalde Tjeu de Mulo-diplomas A en B, het HBS-A-diploma en het getuigschrift van de pedagogische academie. Na zijn huwelijk met zijn echtgenote Marij in 1975 ging Tjeu Scheepers in Neer wonen. Tjeu Scheepers, voor de kinderen meester Tjeu, kreeg in 1973 zijn aanstelling als leerkracht aan de H. Hartschool. Hij begon als meester van de eerste klas, de huidige groep 3. Tot 1977 was de H.Hartschool een jongensschool; in 1977 kwamen de eerste meisjes op de H.Hartschool. In de loop van de 80- en 90-jaren vonden er verschillende verbouwingen plaats aan de H.Hartschool. Tjeu Scheepers werd in 1978 plaatsvervangend hoofd. In 1980 benoemde het schoolbestuur hem tot hoofd der school. Bij de integratie van het kleuter- en basisonderwijs in 1985 werd Tjeu benoemd tot directeur van de basisschool H. Hart.
Op het eind van de negentiger jaren werden er plannen gemaakt om tot één basisschool in Neer te komen. Er volgde een lange periode van overleg; het moeilijkste item was de locatie waar de gefuseerde school moest komen. Het schoolbestuur had voorkeur voor de locatie van de b.s. H.Hart aan de Hoogstraat om hier een zgn. Brede School te stichten. De mogelijkheden waren op deze locatie zeer gunstig: bibliotheek; sportzaal en gemeenschapsruimte lagen allen al op hetzelfde perceel.
Echter de gemeenteraad besloot op het laatste moment (op louter financiële redenen) om de gefuseerde school te situeren op de locatie Kloosterpad. Tjeu werd benoemd tot directeur van de nieuwe gefuseerde school. Met veel energie heeft Tjeu er mede voor gezorgd dat er een zeer mooi complex verrees aan het Kloosterpad, met daarin een Kinderdagverblijf (KDV), Buiten Schoolse Opvang (BSO); Peuterspeelzaal (PSZ) en de basisschool.
Uiteindelijk werd in juli 2003 de nieuwe brede school de Hoepel geopend. Het is een zeer mooi complex geworden dat fraai in het landschap ligt. KDV en BSO tante Pollewop; PSZ Sjanulke en basisschool de Kwir gaan samen op weg om ook inhoudelijk iets voor elkaar te gaan betekenen.
Tjeu is de coördinator van de beheergroep brede school.
Tjeu heeft een brede belangstelling voor de maatschappelijke ontwikkelingen en is niet alleen binnen de schoolmuren zeer actief. Hij is ook voorzitter van de Stichting Openbare bibliotheek Kessel, secretaris van de Stichting Openbare bibliotheken in het Leudal en Thornerkwartier, lid van het rayonbestuur van de onderwijsbond CNV, voorzitter van de afdeling basisonderwijs onderwijsbond CNV afdeling Limburg, voorzitter en penningmeester van de regionale Leudalsportcommissie voor basisscholen, lid van het Stichtingsbestuur Friedesse Molen, lid van de Limburgse Stichting Kruisen en Kapellen en lid van de heemkundevereniging OOS NAER. Verder probeert Tjeu Scheepers nog tijd vrij te maken voor zijn andere hobbys: tennis, tuinieren en werken met de computer.
Op bijgevoegde foto een beeld van de Engelmanstraat in Neer. Op deze straat woon ik. Zo zag ze er in 1958 uit. De Neerbeek slingerde nog door het dorp. Begin 60-jaren werd deze beek gekanaliseerd. Nu meandert de Neerbeek weer op een aantal plaatsen. Echter van de Witte brug tot aan Winkelmolen stuw is de beek nog "recht". Er zijn plannen om ook gedeelten van dit stuk door het dorp weer te laten meanderen. Mijn huidige woning ligt op de plaats van de laatste zichtbare woning links boven in de straat. Klik op de foto om deze te vergroten
Op ruim 6300 basisscholen beginnen vandaag 157.000 achtstegroepers aan de driedaagse Cito-eindtoets. Dat is 85 procent van alle scholen. Begin maart horen zij de uitslag.
Basisscholen beslissen zelf of ze meedoen aan de Citotoets, een andere erkende toets doen (10 procent), of helemaal niet toetsen (5 procent). Maar minister Van der Hoeven (onderwijs) schreef in oktober een brief aan de Tweede Kamer waarin ze aankondigde vanaf februari 2008 een eindtoets van Cito of een andere erkende toetsontwikkelaar verplicht te willen stellen voor alle leerlingen in groep 8.
Probleem is dat bijvoorbeeld in Amsterdam en Rotterdam zwakke leerlingen van tevoren worden uitgesloten van deelname aan de eindtoets. Het gaat om leerlingen die van de school al het advies gekregen hebben om naar het vmbo met leerwegondersteuning of praktijkonderwijs te gaan. De scholen vinden de Cito voor deze zwakke groep te moeilijk en daarom demotiverend.
Maar door een deel van de leerlingen uit te sluiten, gaat wel de gemiddelde score van de school omhoog. De minister vindt dit onwenselijk. Met een verplichte eindtoets voor taal en rekenen voor alle leerlingen in groep 8 kan de basiskwaliteit van alle scholen worden vergeleken, stelt zij.
De minister meent bovendien dat leerlingen voor wie de Citotoets te moeilijk is een andere toets moeten maken, zoals de Niveautoets, tevens een door de Citogroep ontwikkelde test. Dit jaar doen er 1705 leerlingen mee aan de Niveautoets, vorig jaar waren dat er 1487.
Het nieuwe kabinet moet beslissen of de wens van de minister uitkomt en volgend jaar álle leerlingen in groep 8 een eindtoets maken.
Op vrijdagmiddag 16 februari 2007 worden Robi Thijssen en Bas Vaes in het onecht verbonden. Hun getuigen zijn: Loes Winkelmolen en Sep Vestjens. De kinderen van groep 5-8 en hopelijk veel ouders en andere belangstellenden zijn op deze middag getuigen van een spetterende carnavalsmiddag in gemeenschapshuis In den Haemmaker in Neer. Het broedspaar en getuuge worden met een koets thuis afgehaald
Schoolvorst Nick I en schoolvorstin Maud I b.s. de Kwir Neer
Zoals ieder jaar, hebben wij ook in 2007 een vorstenpaar op onze school. Nick Welten en Maud Dirkx uit groep 2 vormen dit jaar het vorstenpaar. Zij gaan voorop in de vastelaovendjsmiddag voor groep 1-4 op donderdag 15 februari 2007 a.s. Hun spreuk voor deze dagen luidt: MitMaud en Nick veurop, zitte wae deze daag oppe kop
In 2002 zijn de beide basisscholen in Neer; t.w. b.s. 't Kwirke en b.s. H.Hart samengevoegd tot één school. Op de locatie van b.s. 't Kwirke verscheen een mooi vernieuwd gebouw. Het was de eerste brede school aan de westkant van de Maas in Midden-Limburg. In dit complex zijn gehuisvest KDV en BSO "Tante Pollewop"; PSZ "Sjanulke" en basisschool de Kwir. Het gebouw van de H.Hartschool, in het centrum van het dorp, werd aan het onderwijs onttrokken en kreeg een nieuwe bestemming als schoolwoningen. Bij gelegenheid v an het afscheid aan de H.Hartschool heb ik een gedenkboek gemaakt met daarin weer veel foto's en leerlingenlijsten. Ook heeft een aantal oud-leerlingen uit de verschillende afgelopen decenia herinneringen aan de schooltijd aan de H.Hartschool op papier gezet. Samen met de twee andere gedenkboeken vormt dit boek de complete geschiedenis van de H.Hartschool.
In het najaar van 2006 werd ik door de regionale Rabobank benaderd of ik mee wilde werken aan een fotosessie om de gefuseerde Rabobanken uit de regio Leudal en Thornerkwartier beter bij de klanten bekend te maken. Uit iedere kern wilde ze een bekend persoon uit die kern op de foto zetten. Ik vond dit wel geinig en stemde toe. Vervolgens heb ik een hele tijd geposeerd om uiteindelijke een mooie foto te maken. In januari 2007 werd deze foto op een huis aan huis folder in Neer afgedrukt. Ik kreeg hierop heel veel leuke reacties.
In dit boek staan gegevens uit de periode 1982-1992 van de H.Hartschool. Bij het 60-jarig jubileum van de school is dit boek verschenen. Alle leerlingen die in deze periode op de H.Hartschool hebben gezeten; staan met naam en pasfoto in dit mooie gedenkboek. Ook vindt u hierin alle groepsfoto's die in die periode gemaakt zijn. Verder staan er veel persberichten in afgedrukt die in deze periode in kranten en weekbladen verschenen zijn over de H.Hartschool.
Heemkunde heeft altijd mijn interesse gehad. Vanaf dat ik mijn loopbaan als onderwijzer in Neer begon, ben ik van elk schooljaar een album gaan aanleggen. Hierin staan de leerlingen die bij mij in de klas gezeten hebben en van allerlei activiteiten heb ik foto's toegevoegd. Ik begon mijn carriere als onderwijzer in klas 1 op maandag 20 augustus 1973. Bij het 50-jarig jubileum van de H.Hartschool heb ik een gedenkboekje geschreven, met daarin de geschiedenis van het lager onderwijs in Nederland en in het bijzonder in Neer. Achter in dit boekje heb ik alle leerlingen met naam en geboortedatum opgenomen die in de periode van 1 januari 1932 (bij de opening van de H.Hartschool) t/m 31 jui 1982 op de H. Hartschool les hebben gekregen. De vermelding van deze leerlingenlijsten bleek een voltreffer te zijn. Alle 1100 exemplaren zijn inmiddels uitverkocht en het boekje wordt nog zeer regelmatig geraadpleegd in de Neerse gemeenschap. Vooral bij familiefeestjes en jubilea wordt dit boekje geraadpleegd. Bij het 60-jarig bestaan in 1992 heb ik een fotoboek uitgegeven over de periode 1982-1992. Bij de fusie van de H.Hartschool met b.s. 't Kwirke in 2002 heb ik een afscheidsboek gemaakt. Alle leerlingen die op de H.Hartschool les hebben gekregen staan in deze drie boeken met naam en geboortdatum vermeld. Van de twee laatste gedenkboeken zijn nog exemplaren te krijgen op b.s. de Kwir te Neer