De klassieke kamperfoelie (Lonicera) kennen we als een bloeiende klimplant die op zomeravonden zwoele geuren verspreidt Deze plantenfamilie telt echter ook een aantal speciaaltjes en een ervan is de kruising Lonicera purpusii,ook winterkamperfoelie genoemd. Het is geen klimplant maar een relatief lage struik (maximaal 2 meter hoog) met donkergroene ovalen bladeren en vooral een opvallende winterbloei Tussen december en april vormt hij paars-rode scheuten en daaruit komen roomwitte bloempjes met gele meeldraden tevoorschijn. Nog opvallender is de heerlijke geur die ze verspreiden. Hun parfum moet niet onderdoen voor dat van de zomerkamperfoelie en blijft hartje winter iets wonderbaarlijks Het is een struikvorm die tot 150cm tot 2m groot wordt en zeer winterhard is . De plant laat zich zeer goed vermeerderen door zowel zomer of winterstek.
Roodborstje Bij ons vlak voor het raam een vogeltje met een naam Een mooi roodborstje genietend van een broodkorstje Ik kijk er stil naar het genoegen wat ik dan ervaar de vrijheid van zo'n diertje ik zet het raam op een kiertje Wat zou ik graag zoals hem zijn lekker in het zonnetje genietend,oh wat fijn Het lijkt of het iets tegen mij zeggen wil Ik luister, maar dan is alles stil Voor ik het weet is hij weggevlogen Ik heb maar een wens als dat zou mogen De vrije natuur in met volle moed, want dat doet ieder mens zo goed
De bloemknoppen verschijnen reeds wanneer de laatste herfstbladeren van de boom vallen Afhankelijk van het weer blijft deze doorbloeien tot eind februari om zijn bloei te onderbreken tijdens vorstperioden.
Plant een winterjasmijn tegen een muur of pergola en u zult uw ogen niet geloven: aan de naakte takken van deze klimplant verschijnen vanaf eind december goudgele bloempjes Laat het nu ook nog sneeuwen en het winterwonder is compleet Het mag vriezen dat het kraakt tussen eind december en eind februari blijft de winterjasmijn koppig bloeien met een opvallende hoeveelheid gele bloempjes Nu onze winters warmer worden, moeten we zelfs niet verwonderd zijn wanneer de bloei al voor Kerstmis start Nog wonderbaarlijker is het feit dat de bloemen aan de naakte takken verschijnen, De bloemknoppen verschijnen hoofdzakelijk aan de jonge takken van een jaar oud, waardoor hun lichtgroene kleur mooi afsteekt tegen het donkergroen van de takken Wanneer een winterjasmijn vrij in de tuin staat, gaat hij nogal ordeloos naar alle kanten uitgroeien. Daarom is het beter hem als klimplant op te leiden tegen een schutting of een pergola Uiteraard kiest u dan het best voor een muur die u vanuit de zithoek kunt zien Op die manier wordt de winter een feest voor het oog, zeker op die dagen dat de bloemen boven een sneeuwlaagje uit komen piepen Om hun kleur nog beter te laten schitteren, kunt u de struik tegen een achtergrond van klimop laten opgroeien Het enige werk dat hij vraagt, is een goede snoei in het voorjaar Knip vooral de geelbruine takken (de oudste) weg. De jonge, donkergroene twijgen laat u ongemoeid
De andere Nederlandse benaming van winterzoet is dan ook een stuk passender. Winterbloeiende heester met helder groengele bloemen in januari-februari- maart. Bloemen verschijnen vóór het blad, ze zitten op het kale hout en zijn aardig om te zien maar niet direct opvallend. Het binnenste van de bloemen is paarsbruin of wijnrood geurend, bloeit op het oude hout. De geelbruine vruchten zijn ellipsvormig en 4cm groot. Bloemen doen denken aan deze van Calycanthus (specerijstruik) die tot dezelfde familie behoort en die sterk kruidig geurende bladeren heeft. Enig geduld is vereist want Chimonanthus bloeit meestal slechts na een vijftal jaar. De bloei is vooral rijk na een warme, droge zomer.
Cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typische lichtzure, rinsige smaak. De cranberry plant is een groenblijvende heidestruik, nauw verwant aan onze veenbes en blauwe bes Cranberrycompote wordt vaak tijdens kerstdiners en bij wild gegeten. De cranberry komt oorspronkelijk uit Noord Oost Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven Vooral de rood-zwarte vruchten die in de zomer verschijnen die gebruikt worden Cranberry sap is erg rijk aan antioxidanten, die de vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren Ze gaan herstellen schade aan celmembranen en vernietigen kwaadaardige cellen. Daarnaast zijn cranberry’s ook een uitstekende bron van vitamine C. Onderzoeken naar de antioxidant capaciteit van cranberry’s en de bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker worden nog volop gevoerd Kaascake Het is volop het seizoen van de cranberry's,deze ''Amerikaanse cheesecake'' is wel zo toepasselijk bij het seizoen. Benodigdheden 200 gram countrykoekjes, in stukken 50 gram zachte roomboter 600 gram roomkaas naturel 50 ml sinaasappelsap 150 gram suiker 100 gram witte chocolade, in stukjes 3 eieren, losgeklopt 1 zak cranberry's 340 gram 100 ml rode port Verwarm de oven voor op 175 graden. Verkruimel de koekjes met de boter in de keukenmachine of met de staafmixer en doe dit over in de met bakpapier beklede springvorm, druk het goed aan. Mix de roomkaas met het sinaasappelsap, suiker, chocolade en eieren in de keukenmachine of met de staafmixer. Verdeel het daarna over het koekjesmengsel in de springvorm. Bak de kaascake in het midden van de oven in 50 minuten gaar. Haal de kaascake uit de oven en laat het een beetje afkoelen. Kook de cranberry's in de port. Laat het zolang doorkoken tot de port stroperig is geworden en de cranberry's zijn opengebarsten. Verdeel de cranberry's over de kaascake … smakelijk
Helleborus foetidus, Heeft zijn Nederlandse naam stinkend nieskruid te danken aan de groenige bloemen die stinken als ze worden aangeraakt De overwinterende donkergroene, enigszins leerachtige bladeren zijn handvormig gedeeld in zeven tot elf smalle blaadjes met een gezaagde rand. Deze helleborus kan in de volle zon staan maar ze doen het toch beter in de halfschaduw. In volle zon groeien ze in de zomer wat langzamer.
Januari ,is een stille rustige tuinmaand Genieten kan men nu van de planten die wintergroen zijn, nog bessen dragen of nog bloeien zoals de winterjasmijn De toverhazelaar begint op eind van de maand te bloeien Als het niet vriest de fruitbomen snoeien Druiven moeten nu dringend gesnoeid worden ! VERGEET DE VOGELTJES NIET !
Rijkdom kan een vijand zijn voor een tevreden mens Dus ben ik voorzichtig met wat ik mij zelf wens Rijkdom is niet verkeerd, begrijp mij goed Maar te leven in gezondheid, is wat de mens als eerste wensen moet. Daarom wens ik u het volgende toe, vrede, liefde en vooral een goede gezondheid wat er verder komt ... we zullen zien ..
Rijkdom kan een vijand zijn voor een tevreden mens Dus ben ik voorzichtig met wat ik mij zelf wens Rijkdom is niet verkeerd, begrijp mij goed Maar te leven in gezondheid, is wat de mens als eerste wensen moet. Daarom wens ik u het volgende toe, vrede, liefde en vooral een goede gezondheid wat er verder komt ... we zullen zien ..
150 gr. zelfrijzende bloem 120 gr. suiker 5 eieren (zowel geel als wit) Bereiding: klop de eieren met de suiker zeer goed op tot schuim (10min.) Spatel de bloem eronder ...niet met de mixer ! neem een bakplaat en leg er bakpapier op (ik neem 2 bakplaten voor deze hoeveelheid deeg ! verdeel het deeg op het bakpapier ..niet te dik Zorg er voor dat je een egaal dun laagje strijkt, zodat het snel kan bakken bak het 10 minuten op 200 graden haal de biscuit uit de oven leg er een natte handdoek over stort het gebak op de handdoek zodat het bakpapier boven ligt maak ondertussen suikersiroop 3 eetlepels suiker 3 eetlepels water breng het aan de kook... je kan ook een beetje likeur aan de suikersiroop toevoegen Als de suikersiroop klaar is, het bakpapier wegnemen en dep het gebak in met de suikersiroop smeer er een dunlaagje confituur en wat stijf geklopte room op Rol het gebakje op , werk af met geklopte room of boterroom en versier met wat chocolatepoeder smakelijk ...
Zeer vroeg in het voorjaar, als de winter nog niet echt is weggetrokken, zie je de witte bloesem van de Sleedoorn als reuzensneeuwvlokken op de takken liggen. In kwakkelige lentes vallen de Sleedoorns niet zo op, omdat bij aanhoudend vochtig weer de bladeren al tussen de bloemen verschijnen Maar in een helder voorjaar springt de Sleedoornbloesem in het oog en verbaas je je erover dat er eigenlijk zoveel van die struiken in ons land zijn. Hoe vroeg de struik ook bloeit, het zal toch tot pas in de late herfst duren voordat de pruimpjes met hun grote pitten rijp zijn en van groen via blauw naar blauwzwart verkleuren. Het is wonderlijk dat deze vrucht zo lang kan profiteren van de zon in lente en zomer om pas na de eerste nachtvorst in de late herfst echt rijp te worden Een heerlijk recept voor een'sleedoorndrupke': Neem 1,5 kg Sleedoornpruimpjes, die de vorst hebben meegemaakt of in de vriezer hebben gelegen, 350 gram suiker, een kwart liter water en een halve liter jenever.Was de vruchten en prik ze flink aan met een dikke naald. Kook de suiker met het water tot een siroop. Laat dit afkoelen en roer er de jenever door. Vul enkele bokalen met Sleedoornvruchten en giet er de gesuikerde jenever over. Laat de drank op een warme plek staan en schudt het regelmatig. Dit drankje is ook werkzaam tegen stress omdat het de adrenaline naar beneden haalt.
De koolmeesjes kregen in onze tuin het gezelschap van de grote bonte specht en een boomklever ! Koolmezen maken graag gebruik van vetbollen, pindanetjes en voedertafels met een gevarieerde hoeveelheid zaden Vaak verdedigen ze een vetbol tegen andere mezen Om echter niet ten prooi te vallen aan roofdieren neemt de koolmees het liefste kleine hapjes en kijkt steeds snel en goed om zich heen Ook het meenemen van voedsel zoals een pindanootje doet hij veel Het liefst neemt hij ze dan mee naar een beschutte plek waar hij zich rustig voelt en de tijd neemt om het op te eten.
isomo vorm 25 x 25 cm sisal- rode sierdraad-20 m raffia halve blok oasis - pipetten 2 Anthurium - 3 roosjes groenblad - safaribolletjes enz... in de isimovorm een gat maken van 13 x 13 cm de sisal er rond brengen met de sierdraad de raffia rond de vorm wikkelen in het gat de blok oasis insteken, daarin de pipetten om de bloemen in te zetten dan beginnen met de reepjes groen blad verder versieren met het andere matriaal.
Pachysandra uitstekende bodembedekker in de schaduwplekken in de tuin. Een halfheester met leerachtig, glanzend groen blad Het is een wintergroene bodembedekker dat zich uitbreidt via ondergrondse worteluitlopers Het is dan ook een altijd groen blijvende bodembedekker plantvakken die je snel wil laten dicht groeien De witte bloempjes verschijnen in het voorjaar maar zijn weinig betekenis, het is vooral het blad dat opvalt ook omdat het wintergroen is Het is een bodembedekker die niet teveel eisen aan de bodem stelt. Het is dan ook een ideale plant als onderbeplanting bij bomen of struiken in de schaduw of halfschaduw aan te planten.
Dromen, Van een witte kerst, als in een droom Met tientallen lichtjes in de boom Blinkende kerstballen ... Kerstklokken die klinken De gezelligste tijd van het jaar... Met het hele gezin gewoon gezellig bij elkaar !
De Helleborus staat ook bekend als Kerstroos Er zijn wel 20 verschillende soorten De plant bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf december tot april Het is dus een van de winterbloeiende vaste planten. De plant bloeit met hangende bloemen en blijft graag op de plek staan, waar hij geplant is De plant staat graag in halfschaduw, maar kan meer zon verdragen als de grond maar niet uitdroogt De grond moet het liefst vochthoudend zijn, maar niet te nat, dus goed doorlatend Verder gaat de voorkeur uit naar kalkhoudende, vruchtbare grond, met veel humus Het blad is diep ingesneden en donkergroen. In de winter, als de bloemen zichtbaar worden, kun je wat van het blad wegknippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen in het begin van de zomer is het verstandig om lelijke geworden bladeren van de plant weg te knippen, het kan bijvoorbeeld aangetast zijn door de zwarte bladvlekkenziekte men kan dit blad beter verbranden (mag niet meer ) Het nieuwe blad is vaak al te zien in het hart van de plant de plant zal er in de korste tijd weer mooi bijstaat.
5 eierdooiers met 2 eetlepels warm water mengen, 15 minuten mixen 100 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker bijvoegen en bij de eierdooiers voegen, 15 minuten mixen 5 eiwitten stijfkloppen en vervolgens voorzichtig onder het beslag spatelen 85 gram gewone bloem en 65 gram maizena eventueel wat zout)en 2 afgestreken theelepels bakpoeder zeven en voorzichtig onder het beslag spatelen Baktijd: Oven voorverwarmen op 150 graden. Biscuit 20 minuten ca. 190 graden in de oven, daarna nog 10-13 minuten op 180 gr.
In de kersttijd word maretak gebruikt als versiering, de plant werd geacht het kwaad te verjagen en de vrouw die onder zo'n bosje mistletoe staat, mag worden gekust ! Mistletoe mythe, Er zit ook nog een oude mythe achter. Er was in Scandinavie een God, Balder, die gedood werd door een pijl gemaakt van mistletoe. Zijn moeder, Frigga, huilde en haar tranen werden de witte besjes op de mistletoe. Er werd besloten dat dit plantje nooit meer als wapen mocht worden gebruikt Frigga was de godin van de liefde, en gaf een kus aan iedereen die onder de mistletoe doorliep
Ik ben Jeske
Ik ben een vrouw en woon in Retie (Belgie) en mijn beroep is Oma .
Ik ben geboren op 07/07/1953 en ben nu dus 71 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren, bloemschikken, wandelen, fietsen.
Onze kleinkinderen Sarah & Emma
krans met gasten doekjes en natuurlijke spons mooi in de badkamer