Vlierbessensiroop,bij griep en verkoudheid Ingredienten : rijpe vlierbessen 4 a 5 kruidnagels suiker (kristal, riet of kandijsuiker) Bereidingswijze : Pluk de verse en rijpe vlierbestrossen, zo te vinden in de natuur maar liefst wel op een plaatsje ver van industrie en uitlaatgassen Ontdoe ze van de onrijpe en eventueel beschimmelde en beschadigde bessen. Met een vork kan men de zwarte (rijpe) bessen van de trossen afritsen. Kook de bessen op een zacht vuurtje in wat water, wanneer ze zacht en opengebarsten komt het sap vrij en kunnen we het uitpersen en zeven door een neteldoek of fijne zeef kook het gezeefde vliersap vervolgens in een kookpan samen met de suiker en de kruidnagels tot de massa een geleiachtig geheel vormt (verhouding 1 liter sap op 1 kg suiker) Schep op het einde het schuim, met een schuimspaan weg
Vlierbessenjam met appels: benodigheden: 2,5 kg rijpe vlierbessen 500 gr in stukjes gesneden appel 2,5 kg suiker Kook de bessen met een een bodempje water in een grote pan, wrijf ze door een zeef en kook dit samen met de appel tot moes voeg de suiker toe en laat een half uurtje inkoken als preventief griepmedicijn Overgiet vlierbessen met brandewijn tot dat ze net onderstaan. Laat dit afgedekt twee weken in de zon staan. Daarna pers je de bessen licht uit Elke dag een klein glaasje.
|