Daar de foto's in het berichtengedeelte niet verplaatsbaar zijn, zal het onmogelijk wezen voor deze krabbevanger ze volgens onderwerp te klasseren. In de marge is dat wel mogelijk (met een beetje geduld en monnikenwerk),en daar gaan we dat dan ook trachten te doen. *
De verdwenen St Benedictuskerk die gelegen was op de "kruisweg" te Lillo. Ik deed er mijn eerste communie. 1jaar later verdween ze voorgoed uit polderzicht. Het was de zoveelste kerk die verdween door oorlogsgeweld en watersnood in het buiten het fort gelegen gedeelte van Lillo. Alsof den duivel er mee gemoeid was, bleef geen kerktoren aan den einder staan tussen 't Fort en Stabroek.
De inkom van het Fort te Lillo, verdween in 1896 wanneer de vestingsgracht gedeeltelijk werden gedempt. Deze poort met valbrug bevonden zicht te hoogte van de hedendaagse binnenparking. opgenomen vanaf de zeedijk.
Toen scheet de koei nog op de stoep, er stoengen lepels recht in moe heur soep. Ne meute waarde mor een jaar, en werkvolk kreeg geen blaar. Hun eeltlaag was zo dik, hun spieren sterk as een krik. Wa wast ne goeie ouwe tijd, die rook nor hooi en koeieschijt.
uit: "Gedichten van een Krabbevanger" van: Werner Bril
In de linker marge kan U enkele foto's zien van mijn ouders en grootouders. Daar ik hen niet allemaal in levende lijve heb gekend, bleef ik even bij deze gedachten staan, * * * * Wie waren zij,
wie waren zij die jaren trug in weer en wind, en met gekrommde rug, met visgerij en boeralaam, ons int verleen zijn voorgegaan. en die in lief en leed, voor ons hebben gesmeed, met zweet en bloed en veel gevroet, een landeke klein, maar ho zo zoet.
uit "gedichten van een krabbevanger" van:Werner Bril
Voor diegenen die even niet kunnen volgen. Lillo, zoals nu bekend, is maar een klein restantje van het vroegere geheel. het bestond eigelijk uit 3 delen. Wanneer we vanaf de Schelde naar Stabroek gingen, vertok je op het fort, een unieke plaats in Europa, daar het blijkbaar het enige fort was waar burgerbevolking tussen de wallen woonden. Het tweede deel waar we vroeger doorheen gingen was Oud Lillo, je begrijpt direct dat dit het oudste deel van het, buiten het fort gelegen dorp was. Het derde en laatste stuk van Lillo, welke aan Stabroek grenste was de Kruisweg. genaamd naar het kruispunt waar de Eenhoornmolen stond. Een zeer oude verbindingsweg naar Berendrecht en Zandvliet in het noorden. Stabroek en verder gaande dorpen en gemeenten, reeds bekend vanaf de Romeinse tijden, in het oosten. En Antwerpen via de nog steeds bestaande Kruisschans, waar vroeger ook een fort(schans)deel uit maakte van de verdedigingslinie rond Antwerpen.
Uw gastheer in het verleden, Werner Bril. Geboren te Lillo op 14 november 1955, Momenteel wonende in Putte Kapellen, Belgie met mijn vrouwtje, Leentje Vandenborre geboren te kortrijk en Sanne onze dochter die school volgt in het SISA te Antwerpen in woordkunst en drama. * Daar ik nu de kaap van de 50 heb overschreden, en antiek op heden vanaf 50 jaar begint, zal u ook zeker en vast enkele beelden van mijzelf en mijn voorouders kunnen bewonderen in dit fotoalbum.
Laat even een
klein groetje
of bericht in
deze oude doos.
Waar ?
-E-mail Werner-
Je kan mij hier
een mailtje sturen
Waar ?
"Doel" molen 2 + Net zoals Lillo bijna 50 jaar geleden verdween is ook Doel veroordeeld te verdwijnen.
"Doel" molen 3
"Doel" Molen
"Doel" molen 1
Kerk van Putte Kapellen
Kerk van Putte Kapellen, 1
Bezoekje aan Doel gewoon even drukken en ja, haast je maar, want de tijd van gaan is gekomen. Target "DOEL"
Ý Wanneer U op de bovenstaande foto klikt, kom je in een album, daar kan je de foto door een muisklik volledig vergroten. + <> + <> + Door op de onderstaande afbeelding te drukken kan U enkele eeuwen terug in de tijd. ß