P A L I N G G A S T R O N O M I E
Uren in het rond is de Donk vermaard om zijn heerlijke palinggerechten. Die palingtraditie werd reeds ingezet vóór 14-18, toen de palingvissers van het Donkmeer zelf hun vangst offreerden in de bestaande restaurants.
Na de eerste wereldoorlog bleef de Donkse productie te gering om aan de stijgende vraag te voldoen en werd de paling elders betrokken. Thans wordt de levende paling, in tankwagens met zuurstofvoorziening, ingevoerd uit Nederland, Denemarken, Frankrijk en Spanje. Na de invoer blijft de paling nog altijd een waterkuur ondergaan in het daarvoor geschikte water van het Donkmeer, om daarna vers en panklaar te verhuizen naar de keukens van de talrijke omliggende restaurants.
De koks aan het Donkmeer kennen vele recepten om hun lekkere paling te bereiden: in 't groen, gebakken, met kampernoelies, met tomaten, àla Provençale, enz. Bron:vvv donkmeer foto Ron Offermans |