stoomtram trok 4of tramwagannetjes met open balkons. op zekere dag was de tram overval. een groep Engelse soldaten wilde mee aan de halte van het Zwaneven.Zij zetten een voet op het ene balkon en de andere op de balkon van het volgende wagon en reden zo mee.ikheb dit zelf gezien als ik met de tram naar Sint Viktor reed toen waren er ook vandalenstreken.. er waren jongens die houten riggels uit de vloer braken en buiten gooiden.er werd ook gepest iemands boekentas buiten gooien. het was lange rit. als de kaartjesknipper in het eerste wagon was. kon men van alles uiststeken in de laatste.. s.s on
volgens Jan Meeus is Corsendonck toen gekoscht door een houthandelaar uit Casterle die pas later verder verkocht aan Schellekens.die houthandelaar vervoerde de bomen met een auto met soort stoommachien op geen benzine. ik herinner mij dat ook de tram naar Arendonk gasinstallatie had met houtskool. de tram naar Mol was een stoomstram als vervanging van de mazouttram voor de oorlog.
Bij de mobilasatie in 1939 trokken veel jonge mannen weg.Nonkel Ward stopte reeds in Herentals .. en keerde terug de andere trokken verder sommige tot aan de franse grens en bleven maanden weg. onder de oorlog werd ward ook opgeeist en moest aan de LIEREMAN zavel gaan brengen om een weg te maken..
In Corsendonck stond toen een put met cylender boven om emmers naarn boven te brengen.Die put diende voor Boer dierckx en voor boer teunkens. op een oude foto hebben wij ook een put gezien vlak voor het bakhuis. volgens Jan Meeus die put dicht gedaan en later een nieuwe gezet. aan het bakhuis stond ook de WC. over de personen op die twijfelen we.
een andere foto in Oud Turnhout en zijn verleden 3 blad 66 roept meer vraagtekens op. Louis Dierckx lijkt meer op kees Dierckx en wie zijn de kinderen op 19 september 1932 had enkel Lisa Verdonck 3 kinderen en Victor Van Hout 2 kinderen. is dat wel Dymphna Renders ,,,???
In boek Oud Turnhout en zijn verleden bladzijde 66 staat een foto van de familie Dierckx voor het Vrouwenhuis.als aavulling de naam van de kinderen Victor Van Hout met kind Maria..Louis Dierckx met Kind Alice Theys Lisa Verdonck met haar kind Louis.vooraan grootste kind Gust Theys daar naast Gust Van Hout kind van Victor Van Hout. Lisa Verdonck en Evarist Theys woonden juist achter de binnenpoort in Corsendonck hun kindere, zijn naar geboren en gingen in Schoonbroek naar school. De kinderen Van Hout zijn geboren in Looiend Retie
De ouders van Ward Meeus zouden in de boerderij van Teunkens gewoond hebben. volgens ludo van wuytswinkel hebben de ouders van Ward Meeus gewoond in de Molenhoeve juist voor Renders is gaan wonen.Ludo kent de vroegere eigenaars Va Damme en gaat navragen.
Vader Dierckx han een potstal naast de Vest. er naast een bergplaats voor karren het voorste deel voor Vader Dierckx het achterste voor vader teunkens. er was een schuur vooraan boer Dierckx achteraan boer Teunken. naast de schuur de potstal van boer teunkens die veel groter was dan die van Dierckx even lang als de schuur.boer Dierckx had 1 paard.Teunkens had meerdere paarden om te kweken
In het stadsarchief in Turnhout is een boekje over de verkoop van het kasteel van Corsendonk de familie Glenisson-EH Emiel Glenisson en moeder Mevrouw Emiel Glenisson geboren Marie Versteylen. het totaal is 149 hectare gelegen onder Oud Turnhout en Casterlee.. kasteeldomein met park 11 hectare-Huis nr2 42 are huis nr 3 27 are perceel 42 een moeras perceel 78 Mast enEikenbosch 1 ha 54 a lot 81 Vijver 14 ha 72 eilanden mastbossen-hooi en weiland-landbouwland. 38.000 bomen.
te bezichtigen vragen aan boswachter Jules Bastiaensen.
Het kasteel van Korsendonk in 1880.was een neo klassiek kasteel.omgeven door een vest..In het boek van Welvaarst over de geschiedenis van Corsendonck staat een getekend zicht van het goed.Daarop is te zien.tegen de vest aan een stal(vroegere potstal van Kees Dierckx)daarnaast bergplaats(hier stonden de karren van kees Dierckx)er tegenover een schuur (achterse deel voor boer Teunkens-voorste voor Kees Dierckx)deze schuur is het recentse gebouw-naast de schuur een stal-verder Boerenhuizen naast ingangspoort (vroegere Vrouwenhuis,lekenhuis)naast vrouwenhuis tegen afsluiting karrehuis en Bakhuis. achter de binnenpoort een kippenhok.