de veldbraakhoeve

05-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grasveld met landbouwwerktuigen
Her en der over het grasveld verspreid staan onder afdakjes allerlei grotere landbouwwerktuigen, zoals een zaaimachine, een ploeg, een maaibalk, een handzaaibakje, een hooimachine en een bietenmolen. Regelmatig worden er andere werktuigen tentoongesteld








04-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruiden en bloemen

Kruiden- en zichttuin

Achter het huis is een bloementuin en staat een schuur. Daarachter is een groot grasveld, met uitzicht over de landerijen. In halfronde vorm zijn in een ruime border in het grasveld de kruiden gezaaid en Jeanny heeft overal bordjes bij gemaakt met informatie. Een foto, de naam van het gewas, de historie, het gebruik in de keuken, de geneeskrachtige werking van kruiden en een tip. "Kort en krachtig heb ik de informatie gebundeld, voor elke plant heb ik informatie opgezocht." We lezen van alles over komkommerkruid, Chinese bieslook, dragon, oregano, wijnruit, kattenkruid en nog veel meer kruiden. Ondertussen speelt de boerderijkat tussen de planten en ruikt het geweldig lekker als de zon al die kruiden beschijnt.






03-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zo is de hobby begonnen
In het voorjaar had ze heel veel pech met de gewassen. "Ik heb sommige planten wel vier keer moeten zaaien. Dan weer werd het zaad door duiven opgepikt, dan werden de jonge plantjes afgevreten, daarna kwam de droogte van april. En je moet wel iets kunnen laten zien." Inmiddels is er van alles te zien in de tuin achter de hoeve. "De boerderij hebben we van mijn schoonouders overgenomen, maar we wilden zelf geen boerenbedrijf. We hebben eerst het huis verbouwd en toen bekeken wat we met de vele ruimte konden doen. Er waren allerlei ideeën, een crossbaan voor kinderfeestjes, een feestzaal. Dat laatste mocht niet van de gemeente. Wel een recreatieve bestemming en zo is het idee ontstaan van de oude landbouwwerktuigen. Het was Johan's idee. Folders over recreatie in het buitengebied hadden we bij de gemeente gezien, het moest wat ons betreft iets op zijn boers blijven. We hebben oude spullen opgekocht en de schuur ingericht als museumpje. Daarbij ontstond het idee van de tuin, dan heb je iets binnen en iets buiten." En tuinieren is een van Jeanny's hobby's.

02-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van boerderij naar hoeve

In maart 2006 zijn de plannen ontstaan" vertelt Jeanny Nooyens, die samen met haar man Johan de Veldbraakhoeve runt.

We zijn al verschillende zondagen open voor fietsers. Tot nog toe hebben we er geen ruchtbaarheid aan gegeven" vertelt Jeanny Nooyens terwijl ik op het rustige terras geniet van de zoemende geluiden en de heerlijke koffie. "We hebben alleen een bord aan de straat gezet dat het terras open is. Nu hebben we ook folders gemaakt die we gaan uitdelen in de regio op campings en via het VVV."






01-07-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op de Veldbraakhoeve
De poort staat uitnodigend open aan de Veldbraak 8 in Baarle-Nassau. Stoeltjes en tafeltjes maken een gezellig buitenterras. Je zit er heerlijk rustig op het erf van de boerderij met groen en bloemen rondom en hoort niets dan het fluiten van de vogeltjes. Achter de schuur is de grote tuin, met kruiden, vergeten groenten en landbouwgewassen. Op diverse plekken staan grote landbouwwerktuigen opgesteld. In een schuur is een verzameling oude ambachten werktuigen bijeengebracht. Kortom, van alles te zien bij de Veldbraakhoeve. Voor groepen op afspraak, en in de vakantietijd bij mooi weer elk weekend open, op zaterdag van 13.00-18.00 uur en op zondag van 11.00-18.00 uur.

De Veldbraakhoeve
Veldbraak 8
5111 HH  BAARLE NASSAU
telefoon: 013-5078204

(Scroll verder naar beneden voor de reportage)










Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!