Mijn vader wist enkel te melden dat het erg nat en modderachtig was en dat het korte gesprekje dat hij met het thuisfront voerde "al 115 roepies" kostte ...
Het heeft even geduurd, maar in een korte boodschap hebben we vernomen dat de twee reisgezellen goed aangekomen zijn.
Ze hebben geprobeerd te telefoneren, maar net op dat moment viel de stroom uit en konden ze dus geen verbinding krijgen met het thuisland.
We wachten in spanning op meer nieuws !
Vandaag om 10u30 zijn mijn vader en Stefaan opgestegen vanuit Zaventem, om over Wenen, naar New Delhi te vliegen.
Eens aangekomen in New Delhi zullen ze +/- 8 uur moeten wachten op de binnenlandse vlucht die hen naar Ranchi zal brengen.
Het wordt een lange en vermoeiende reis.
Ik wens hun een goede vlucht en een behouden aankomst !
Leuk dat er op zo'n korte tijd al zo'n leuke reacties zijn. Mijn nonkel zal het appreciëren.
Omdat ik voorlopig nog zonder foto's zit, duik ik even in het verleden en ga naar het jaar 2002.
Op 17 mei 2002 kreeg Vic een eredoctoraat voor algemene verdienste van de Universiteit Antwerpen. De uitnodiging tot het bijwonen van de uitreiking hiervan werd geschreven door de eerder vernoemde Stefaan Jacobs en ik geef u hieronder graag de inhoud weer omdat deze in een notedop het project van Vic samenvat :
Vlakbij de Indiase stad Ranchi, hoofdstad van de deelstaat Jharkand, bevindt zich een heel bijzonder dorpje: Kishor Nagar ofwel Jongensstad.
Zo'n negenhonderd jongens wonen, werken en leren daar. Het is een thuis voor de allerarmste kinderen.
Dankzij de inspanningen van Kishor Nagar zijn reeds duizenden jongeren opgegroeid tot zelfstandige en zelfredzame burgers, terwijl zij anders zeker tot de armsten zouden hebben behoord.
Ieder jaar komen meer dan duizend kinderen vragen om tot deze "familie" te kunnen behoren. Vanuit deze verschrikkelijk grote groep kan de Antwerpse Pater Van Bortel (76 jaar) er ieder jaar weer slechts een hondertal aannemen. Zij behoren tot de gelukkigen.
Alleen de kinderen waarvoor géén andere uitweg bestaat en die zich willen inzetten om van hun leven iets te maken kunnen in aanmerking komen. En of ze iets van hun leven maken ! Zij bouwen met elkaar een groot gezin op, waarin de jongeren het meeste werk in de keuken, op de boerderij, in het ziekenhuis en in de school zelf doen.
Het werk van Kishor Nagar, van Pater Van Bortel en zijn staf medewerkers (slechts 14) verdient ruimere belangstelling in onze huidige maatschappij. In een steeds verder globaliserende wereld, moeten wij aandacht blijven schenken aan al wie uit de boot dreigen te vallen. De jongens leren in Jongensstad voor zichzelf, maar ook voor mekaar en anderen op te komen.
Om dit project, dat rond 1970 is ontstaan, meer in de publieke belangstelling te trekken, biedt de Universitaire Instelling Antwerpen op 17 mei 2002 het eredoctoraat aan pater Van Bortel aan.
Hallo,
Graag stel ik mezelf en deze blog even voor : ik ben Els Van Haellewijn, een nichtje van Vic Van Bortel. Voor wie Vic niet kent, kan ik u vertellen dat hij missionaris is in Ranchi in India. Hij heeft daar "Jongensstad" gesticht, waar straatjongens opgevangen worden, onderdak en onderwijs krijgen. Op 11 juli vertrekken mijn vader, 2 nichtjes en Stefaan Jacobs (een leraar die zich al jaren belangenloos inzet voor Vic en zijn project) naar Ranchi.
Via deze blog wil ik hen volgen en het prachtige werk dat ginder gebeurt aan de hele wereld bekend maken.
Ook hoop ik een website in elkaar te knutselen waar ik jullie wat meer kan vertellen over Vic's jeugd, opleiding en hoe hij in India terecht is gekomen.
Welkom iedereen op deze mini-site over het levenswerk van pater Vic Van Bortel.
Beetje bij beetje ontdekt u hier het leven en werken van pater Vic in "Jongensstad"
Veel plezier
Els