Sophia Clementia Declerck is de dochter van Jeanne Claire Huyghe (fa. Matheus Julianus Huyge).
Geboren te Aartrijk op dinsdag 3 september 1799.
Sophia Clementia Declerck trouwde te Oostende, op woensdag 25 augustus 1824. Ze huwde op die dag met Josephus Franciscus Fidelius Devos, zoon van Leonardus Devos en Maria Pachnitcheck. Deze kuiper van beroep werd geboren te Oostende op zaterdag 7 september 1799. Hij overleed ook te Oostende op zaterdag 21 januari 1843.
Sophia Clementia Declerck die herbergierster was overleed, eveneens te Oostende, op zaterdag 6 mei 1826.
Kinderen:
a) Joannes Josephus Fidelis Devos
Hij werd geboren te Oostende op woensdag 23 maart 1825. Hij overlijdt ook te Oostende, op maandag 5 september 1825.
b) Joannes Franciscus Leopoldus Devos
Werd geboren te Oostende op dinsdag 7 maart 1826. Hij werkte als drukkersgast toen hij te Oostende op vrijdag 19 november 1852 trouwde met Carolina Philippina Hermé. Zij werd geboren te Oostende op vrijdag 13 februari 1829. Zij was een dochter van Carolus Petrus Hermé en Anna Maria Justina Vannieuwenhuyse.
Carolina Philippina Hermé overlijdt te Oostende op donderdag 27 februari 1873. Joannes Franciscus Leopoldus Devos overlijdt eveneens te Oostende op woensdag 12 juni 1895.
ii) Franciscus Josephus Devos: ° Oostende, 17.05.1854, x Sint-Michiels, 24.10.1881 met Hermenegildis Juliana Decloedt (° Sint-Michiels, 20.03.1858; fa. Ludovicus x Blondina Claeys)
Er is een Amatus Devos, geboren in het zelfde jaar, die getuige was bij de aangifte van het overlijden van Eduardus Vannieuwenhuyse (+ Oostende, 17.01.1881). Deze neef van de overleden is sergeant- majoor. Hij diende dus in het leger.
Hij werd gedoopt te Kortemark op zondag 3 februari 1726.
De familienaam van de moeder op de doopakte was Jocquenier.
2. Desnyder David
3. Desnydere Maria
Werd gedoopt te Kortemark op maandag 29 oktober 1731.
Ze werd begraven te Kortemark op dinsdag 29 januari 1732 .i
4. Desnyder Anna
Ook zij werd te Kortemark gedoopt, op zaterdag 19 november 1735.
5. Desnydere Ciprianus
Gedoopt te Kortemark op woensdag 29 mei 1737.
Voetnoot
i Voor de Franse bezetting bestond geen burgerlijke stand. Bijgevolg moeten we vertrouwen op de parochiale doop-, trouw- en begrafenisregisters. Geboorte- en overlijdensregisters bestonden dus niet. De registers (doop, trouw, begrafenis) werden grosso modo ingevoerd door het Concilie van Trente (Concilium Tridentinum) (1545-1563, in verschillende sessies). De kwaliteit van de gegevens hangt af van de kennis en het plichtbewust zijn van de lokale parochieherder.
De familie Mispelon is afkomstig uit Frankrijk. De wortels liggen waarschijnlijk in Hulluch, in de buurt van Lens.
Simon Misplon werd geboren te Hulluch in 1680. Volgens een bepaalde bron zou hij geboren zijn in 1660. In de loop der jaren vestigde hij zich samen met andere familieleden te Hooglede.
Hij was getrouwd met Maria Langlé, ook Lenglé, die ook in 1680 geboren werd. In bepaalde documenten wordt ze Winglé genoemd.
Toevallig is in de buurt van Hulluch een dorp met de naam Winglesi. Op een kaart uit 1750 wordt het dorpje Wingle genoemd. Van Hulluch, dat een molen en een kerk bezat, liep er een weg naar Wingle. Langs hedendaagse wegen ligt Hulluch ongeveer drie kilometer van Wingles verwijderd.
Is de correct familienaam dan toch Winglé, naar het dorpje, in plaats van Langlé?
Wat er ook van weze, Maria Langlé trouwde met Simon Misplon, en dit zeker voor 1700. Hun eerste kind werd in april van dat jaar geboren.
Maria Langlé overlijdt te Hooglede, op zaterdag 26 augustus 1741. Simon Misplon was reeds, eveneens te Hooglede, overleden op maandag 19 juli 1717. Hij werd er de dag later begraven met een ‘dienst van zes lessen’, cum officio sex lectionem. Een ‘dienst van zes lessen’ is een dienst van de middenklasse en is een gezongen mis.ii Dit wijst er op dat Simon Misplon toch een zekere vorm van welstand bezat. Dat valt te rijmen met het feit dat leden van de familie Misplon > Mesplon > Mesplau heel wat gronden bezaten in de buurt van Hulluch. Telgen uit deze familie(s) oefenden er onder andere de functie van (onder)baljuw uit. Een, gegoede, familie met een zekere invloed.
Waarschijnlijk is de familie Huyg(h)e afkomstig uit Frankrijki, maar Matheus Julianus Huyge werd geboren te Hooglede op zondag 13 februari 1680.
Huyge is natuurlijk een alternatieve schrijfwijze voor Huyghe.
Hij huwde te Oekene met Anna Clara De(s)camps op 1 januari 1753. Over de huwelijksdatum kan volgens ons gediscuteerd worden. Die is volgens ons niet juist. Het huwelijk staat weliswaar ingeschreven in het register van 1753, maar daar houdt het dan ook mee op.
Anna Clara De(s)camps overleed te Hooglede op zondag 23 april 1762. Matheus Huyge overleed eveneens te Hooglede op donderdag 3 februari 1780. Een honderdjarige in die tijd lijkt ons niet echt realistisch, maar je weet maar niet.
iDe familienaam komt overigens meer voor in Frankrijk dan in België, wat uiteraard geen bewijs van oorsprong is. Er kunnen immers heel wat Huyghe’s naar Frankrijk zijn geëmigreerd en daar voor nazaten hebben gezorgd. Emigratie naar Frankrijk is echter iets uit de 19de eeuw.
Wie kan bijkomende informatie verschaffen? Vooral over de oorsprong van de familie? Komt ze wel uit Frankrijk? Of is het een oerdegelijke West-Vlaamse familie.
David Desnyder trouwt in 1724 te Kortemark met Joanna Clara Focquenier. De familienaam van deze laatste zorgde voor heel wat problemen. Er bestaan namelijk talloze varianten van.
Waarschijnlijk is hij rond 1695 geboren.
Joanna Clara Focquenier werd geboren te Kortemark op zondag 28 september 1704. Ze was de dochter van Jan Focquenier en Maria Vercarre. Ze overleed op zaterdag 24 januari 1739 te Kortemark.
Na haar overlijden hertrouwt David Desnyder op zaterdag 27 juni 1739 met Maria Decerf.
David Desnyder overlijdt te Kortemark op dinsdag 1 december 1744. Na zijn overlijden hertrouwt Maria Decerf met Josephus Lagatie. Ze overlijdt, als weduwe, te Kortemark op zaterdag 4 december 1779.
Wie kan bijkomende informatie over dit koppel verstrekken? Wij denken vooral aan beroepsactiviteiten, woonplaats, .... Op die manier kunnen we de familiegeschiedenis meer aankleden.
Guillelmus Maddens is de oudste naamdrager Maddens/Mattens.
Er zijn varianten gekend: Maddins onder andere. Volgens Niklaas Maddens zou het zonder al te veel moeite mogelijk moeten zijn op te klimmen tot de 15de eeuw met de familienaam Maddens. De familienaam Maddins zou al in de 13de eeuw voorgekomen zijn, meer bepaald aan de kust.
Guillielmus Maddens werd te Ardooie geboren op zaterdag 26 september 1682. Een dag later werd hij gedoopt. Doopheffers waren een zekere Wybo, waarvan de voornaam niet leesbaar is, en Judoca Brunneels.
Trouwen doet hij te Ardooie, in de Sint-Martinusparochie, op zaterdag 20 september 1710, met Maria Levrouw. In de huwelijksakte wordt ze Magdalena genoemd, en volgens de doopakte van hun zoon Andreas heette ze Magdalena Petronilla Lebrouille. Zij werd te Ardooie geboren op donderdag 28 juli 1689. Ze overlijdt op zaterdag 4 januari 1755. Guillielmus was haar in de dood voorafgegaan op woensdag 29 maart 1741. De familie van Maria Levrouw zal trouwens in de loop van de tijd wijzigen in Levrau.
Wie kan aanvullende informatie verstrekken over dit koppel.
Ik heb voor de bezoekers van deze blog meteen al een vraagje.
Wie van de bezoekers van deze blog kan mij aangeven op welke molen onderstaande personen actief waren, of die molens eventueel in hun bezit hadden? Ook aanvullingen van de genealogische gegevens zijn van harte welkom.
Joannes Baptista Maes werd te Kortemark geboren op 14 januari 1829. Hij trouwde te Torhout op 20 november 1857 met Barbara Cappeel (fa. Jan x Coleta Caen) die te Torhout was geboren op 19 februari 1832. Hij was molenaar, maar nergens vonden wij Joannes Baptista Maes terug als molenaar. Wel in zijn huwelijksakte.
Pieter Julien Farasyn werd geboren te Loppem op 28 februari 1905 en overleed te Brugge op 12 september 1986. Hij huwde te Handzame op 16 februari 1934 met Julia Maria Huyghe. Zij werd geboren op 27 oktober 1905 en overleed te Varsenare op 3 februari 1986. Ook hem vonden we nergens terug als molenaar. Wij vermoeden, via mondelinge bron, dat hij molenaar was te Varsenare of Loppem, maar zeker zijn we niet.
Deze blog zal u allen informeren over de vier West-Vlaamse geslachten Mattens/Maddens, Huyghe, Desnyder en Mispelon/Misplon.
De berichten zullen niet chronologisch zijn. Er wordt nog steeds aan de familiegeschiedenis gewerkt. Naarmate deze werkzaamheden vorderen zullen hier berichtjes gepost worden. Die kunnen gaan over genealogische gegevens, maar ook over stukjes familiegeschiedenis.
Het is de bedoeling dat er interactie komt met diegenen die nog gegevens kunnen toegeven of gewoon in de families geïnteresseerd zijn.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!