Vlaanderen Fietsroute 2008
Rond Vlaanderen fietsen in 7 Dagen
23-11-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.01 Dag 1 Brugge - Kluisbergen 07-04-2008

Dag 1  Brugge – Kluisbergen

 

 

                                                                  

 

De sfeer van de “Ronde van Vlaanderen” is hier op de grote markt van Brugge nog duidelijk zichtbaar. Men is volop bezig met het startpodium af te breken. Net als de renners gisteren, willen ook wij hier onze “Vlaanderen Fietsroute” beginnen.

Samen met hun vrouwtjes staan Hugo en Jacques, Pol en Bob op te wachten. Het is waterkoud ongeveer 6°C maar we zijn er klaar voor. Annie maakt nog enkele foto’s bij het standbeeld van de Brugse beroemdheden, Jan Breydel en Pieter De Conick. Om 9h30 nemen we hartstochtelijk afscheid van onze supporterende vrouwtjes Liliane, Annie, Brigitte en Roosje. Na een laatste knuffel starten we ons Vlaanderen-avontuur.


 

 

Normaal zouden we met 6 man zijn.  Iedereen was er erg op gesteld in het bijzonder onze slechtziende vriend Eric. Robert, de tandembestuurder, werd echter met hartproblemen opgenomen.  

 

Het traject van de “Vlaanderen Fietsroute” loopt door de 5 Vlaamse provincies, is 800km lang en vormt een bewegwijzerde gesloten lus. Bijgevolg kan er op elk punt worden gestart Men kan zowel in wijzer- als in tegen wijzerzin de tocht doen. Waar het kan, is er gekozen voor autoluwe dijken, kanaal- en bospaden. De stadcentra worden meestal vermeden. Gelukkig komt de route op veel plaatsen heel dicht bij de steden, wat het overnachten veel gemakkelijker maakt.

  

Ons geplande traject komt in hoofdzaak overeen met de bewegwijzerde route……. Enkel de stukken Brugge – Bossuit en Antwerpen – Brugge hebben wij vervangen, deze trajecten deden we al meerdere keren als voorbereidingen op onze grote tochten. (Caminokriebels 2005 & Zilverroute 2006 zie http://blog.seniorennet.be/viadelaplata/)

 

We verlaten het centrum via de Burg. Aan de Gentpoort zijn we op de Brugse vesten. Daar volgen we de LF - plaatjes langs het kanaal Brugge – Gent. Moerbrugge wordt onze eerste korte stop. Het uit oorlogswrakken samengestelde monument is een van de symbolen die de zinloosheid van de oorlog weerspiegelt. In 1944 waren er hier gevechten tussen Canadezen en Duitsers. Er vielen meer dan 100 doden te betreuren.




Aan de Miseriebocht in Beernem verlaten we de eigenlijke route en volgen nu de nummertjes van het “Fietsnetwerk Brugge Ommeland Zuid”.

Na het kruisen van de spoorweg en de E40 komen we in de dreven van de bossen van het “Lippensgoed – Bulskampveld”. Algemene rust in dit grootste bosgebied van West-Vlaanderen. Het is een gemengd bos van naald- en loofhout. Hugo vertelt ons dat dit
bosgebied de woonplaats is van bonte- , groene- en zwarte spechten. Men kan er talrijke vogels horen zoals de nachtegaal en aan de rand van het bos leven zelfs de boomvalk, torenvalk en havik.




Via Doomkerke, Ruiselede komen we in Kanegem. Hier willen we aperitiefpauze houden. Eerst echter een bezoekje aan onze jeugdheld: “Brik Schotte”. IJzeren Brik is hier in 1919 geboren, deze legendarische renner spreekt als Flandrien nog altijd tot de verbeelding. Jef Claerhout vereeuwigde onze held met een beeld op het kerkplein.

Terwijl wij ons vereeuwigen naast de wielerheld worden wij door een kranige dame aangesproken……Zij vertelt ons dat het dorp ook nog een andere beroemde Kanegemenaar heeft.

 

Met een zekere plechtige trots toont ze het geboortehuis van Kardinaal Danneels. Recht over de kerk zien wij een koperenplaat aan huis nr.199. De dame gebied ons terug te komen in de zomerperiode om het bloemendorp in vol ornaat te bewonderen. Wanneer wij haar overtuigen dit niet te zullen vergeten, krijgen we de kans om te gaan aperitieven.

                                      


Wanneer we café Kalkhoven binnenstappen, worden we overvallen door een kakofonie. De zaal zit nokvol met vinkenliefhebbers die hun prijzen na de vinkenzetting komen ophalen. Iedereen heeft het over de glansrijke overwinning van hun wieleridool Stijn De Volder die gisteren op verbluffende wijze de wielerhoogmis wist te winnen.





Nadat wij uiteindelijk aan een blonde Leffe geraken, worden wij aangeklampt door een van de uitbundige oudere mannen. Hij beweert in 1952 de fameuze ronde te hebben gewonnen. In sappig West-Vlaams vertelt de 82 jaar oude wielerlegende Roger De Cock hoe hij alle wielergrootheden te grazen nam. We voelen ons verplicht hem te trakteren.. Nadat hij in één slok de jenever binnengiet, wordt hij een spraakwaterval. In geuren en kleuren kan Roger ons perfect, alsof het gisteren was, vertellen op welk keienpadje hij uit een select groepje ontsnapte, om te zegevieren in Wetteren. Wanneer wij hem vragen of onze held Brik ook bij de verliezers hoorde, antwoordt hij met fonkelende oogjes, alsof hij er nog steeds van geniet …….Brik die was er altijd bij in de klassiekers. De bazin komt ons melden dat zij het café wilt sluiten om 12h. Eindelijk kunnen wij, met veel wielerwijsheid in onze bagage Kanegem verlaten.

 

 
We beslissen nog een uurtje verder te rijden. Om 13h00 hebben we 55 km op ons tellertje. In Oeselgem kunnen we ons middagmaal nemen in een dorpscafé. Nadat we wat op temperatuur gekomen zijn, pedellen we langs kleine asfaltweggetjes door een stilaan meer golvend landschap. In St-Eloois-Vijve zijn plots de nummertjes verwenen, er zijn hier wegeniswerken. Gelukkig vinden we op de ring rond Waregem de juiste weg naar Tiegem. Vanaf hier is het licht oplopend naar Tiegemberg-Vossenhol.

    

Wanneer we in Ruien over de Schelde, voorbij de elektriciteitcentrale fietsen, weten we wat ons te wachten staat. Een korte maar steile klim van 14% doet ons op de trappers lopen. Om 17h stip zijn we op Camping “Panorama”. We kunnen hier onmiddellijk over een gereserveerde trekkershut beschikken.

De camping ziet er wat rommelig en verouderd uit en inderdaad als we een douche willen nemen krijgen we moeilijkheden om ons allemaal met warm water te kunnen wassen. Na een kleine ingreep van de eerder koele en wat norse campingbaas geraken we toch alle vier aan een deugddoende warme douche. Samen met een groepje Engelse wielerfanaten, zijn wij de enigen campingbewoners. Onze trekkershutburen verblijven hier al enkele dagen om de Vlaamse klassiekers te volgen.

Een uurtje later, het is dan 18h, willen we de Kluisberg (of moeten we Mont de l’Enclus zeggen), bezoeken. De top van de 141m hoge heuvel ligt zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Alle eetgelegenheden lijken dicht te zijn, iets verder in de Enclus du Haut vinden we een volkscaf酅….We willen ons hier wat opwarmen. Er heerst hier een gemoedelijke sfeer met een mengelmoes van Waals en Vlaams. We geraken gelukkig aan een Ename Trippel.

       

Op aanwijzen van de waardin gaan we naar Restaurant “Big Ben” een van de enige eetgelegenheden welke open is op maandag. We doen ons tegoed aan “salade de chevre et brochette de boeuf” alles overgoten met enkele trippeltjes.  Een aanrader, hier kan je smakelijk eten in een rustige vriendelijke sfeer.

 Met een dik buikje slenteren we terug naar onze slaapplaats. Het wordt heel fris, we vermoeden dat het slechts enkele graden boven nul is. Recht tegenover de campingoprit zien we “Brasserie The Paddock”. Zouden we hier morgenvroeg kunnen ontbijten? Pol gaat binnen de vraag stellen en ja hoor vanaf 8h00 worden we verwacht.

Wanneer we de trekkershut binnenkomen, lijkt alles een beetje vochtig aangeslagen te zijn. Gelukkig is er de elektrische verwarming. Heel vlug zitten we in onze slaapzak en na enkele minuten start er een snurkconcert. Oordopjes doen wonderen……..slaapwel.

 

 

Start :                       Brugge    9h30

Aankomst:               Kluisbergen 17h00

Afstand:                   85km

Totale km:               85km

Weer:                       Koud & grijs 6 à 8°C wind 3BF tegen


23-11-2008 om 14:43 geschreven door Via de la Plata


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.00 Vlaanderen Fietsroute 2008 Voorblad






Vlaanderen Fietsroute

2008

 

Rond Vlaanderen fietsen in 7 dagen

 

Dagboek van een fietstocht van 07/04 tot 13/04/2008


23-11-2008 om 14:26 geschreven door Via de la Plata




>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!