In Nederland ontstaat overcapaciteit van elektriciteit door de ingebruiksname van vier (4) nieuwe KOLENCENTRALES...
- - - Milieuminister Cramer wil dat iedere Nederlander spaarlampen gaat indraaien. Maar hoe geloofwaardig klinkt dat nog, nu het Nederlandse klimaatbeleid grotendeels dreigt te mislukken?
- - - Dit is niet alleen de opvatting van milieuorganisaties als Greenpeace of Stichting Natuur en Milieu. Vele wetenschappers en beleidsmakers die het beleid hebben getoetst, hebben in uitgebreide studies de verantwoordelijke ministers dit jaar voor voldongen feiten geplaatst.
- - - In Nederland ontstaat de komende jaren een overcapaciteit aan stroomproductie met negatieve gevolgen voor duurzame energie.
- - - Hoe komt het dat er in Nederland tot 2020 steeds meer C02 de lucht in gaat?
- - - Dat heeft alles te maken met de komst van vier nieuwe kolencentrales en vele gascentrales. Volgens berekeningen van Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet, zal mede daardoor de totale capaciteit om stroom op te wekken tot en met 2016 bijna verdubbelen. Ministers Van der Hoeven en Cramer hebben tot voor kort volgehouden dat we die stroom nodig hebben. Maar dat is een fabeltje dat ze niet meer kunnen vertellen, nu eveneens door Tennet is vastgesteld dat er volgend jaar al veel meer elektriciteit wordt opgewekt dan nodig is voor binnenlandse consumptie. De extra stroom is kennelijk voor export bedoeld.
- - - Maar overcapaciteit is wel een gevaar voor duurzame energie.
- - - Ook al hebben we dan de nationale emissiedoelstelling losgelaten, er is nog wel altijd het voornemen voor 20 procent duurzame energie. Vooral door de komst van kolencentrales lijkt dat niets meer dan een wensdroom te worden. Waarom? Om de simpele reden dat investeringen in bijvoorbeeld windparken de winstgevendheid van kolencentrales onder druk zetten. Dat heeft op zijn beurt alles te maken met de inflexibiliteit van kolencentrales, legt Frans Rooijers, directeur van adviesbureau CE Delft uit. Als het hard waait en er is weinig vraag naar stroom, dan gaat de kolencentrale niet uit, maar wordt de productie hoogstens teruggeschakeld omdat het uit- en aanzetten van zulke centrales (in tegenstelling tot gascentrales) duur en tijdrovend is.
- - - Een negatieve prijs voor elektriciteit is niet uit te sluiten, zegt Rooijers. Dat is laatst in Duitsland gebeurd. Energiebedrijven hebben er belang bij de centrales zo veel mogelijk te laten draaien. Gevolg is dat windenergie relatief duurder wordt. Wie deze redenering volgt, ziet dat er voor energiebedrijven geen prikkel is om te investeren in windparken, want hoe meer windenergie, hoe meer dat concurreert met de investeringen in kolen.