Een nieuw jaar, een nieuwe fotoblog. hopelijk geniet u ook zo van het kijken, als wij van het fotograferen en plaatsen in deze blog
Gr. Dikkie en Frans.
18-03-2011
Het pand heet, 'De gecroonde Liefde'.
Over de achtergrond van Anna van Gelder is weinig bekend. Haar ouders waren allebei afkomstig uit Arnemuiden. Haar broer Evert werd daar geboren in 1611. Kort hierna zullen haar ouders naar Vlissingen zijn verhuisd, want hier werd Anna – hoogstwaarschijnlijk in 1613, maar in ieder geval vóór 8 januari 1614 – geboren. Zowel haar vader als haar broer Evert worden vermeld als zeeman. In 1637 trouwde Anna met Jan Pauwelsz. uit Veere, eveneens zeeman. Het jonge paar woonde in Vlissingen, en van de kinderen die werden geboren, zouden Grietje en Jan in leven blijven. Jan Pauwelsz. klom op tot scheepskapitein. Als kapiteinsvrouw zal Anna gezorgd hebben voor de proviandering van zijn schip. Volgens de traditie binnen de zeevaart kreeg de kapitein namelijk een vast bedrag voor de aankoop van levensmiddelen voor zijn bemanning. De kapiteinsvrouwen deden de hiertoe noodzakelijke inkopen.
Tweede huwelijk
De eerste man van Anna van Gelder overleed tijdens een reis naar de Antillen. Als 38-jarige weduwe met twee kinderen hertrouwde zij in 1652 met Michiel Adriaansz. de Ruyter, op dat moment kapitein op de koopvaardij en zelf weduwnaar met vier kinderen. Anna was zijn derde vrouw. Het is goed mogelijk dat zij elkaar al langer kenden, want zowel Michiel de Ruyter als Jan Pauwelsz. hadden als schipper gevaren voor de Vlissingse redersfamilie Lampsin. Bovendien zou Anna bevriend zijn geweest met De Ruyters tweede vrouw, Cornelia Engels. In datzelfde jaar trad De Ruyter in dienst van de Admiraliteit te Amsterdam.
Drie jaar later, in 1655, verhuisde het gezin De Ruyter van Vlissingen naar Amsterdam, waar het ging wonen op het nieuwe waalseiland (tegenwoordig Prins Hendrikkade). Uit alles blijkt dat Michiel en Anna een hecht huwelijk hadden. Wanneer De Ruyter op zee was, schreef hij vaak verscheidene malen per week aan zijn vrouw. Hij sprak haar in zijn brieven aan met ‘moeder’. Anna vergezelde haar man waar mogelijk, reisde met hem mee naar Den Helder of Hellevoetsluis om hem uit te zwaaien en stond hem bij terugkomst weer op te wachten.
************
Voor de liefhebbers van geschiedenis betreffende onze Michiel.
Afgelopen woensdag tijdens mijn vrijwilgerswerk met mijn cliënt Vlissingen in geweest.
Hij, 81 jaar oud op de scootmobiel en ik op de fiets er achter aan, langs de haven, het dokje, beeldenhuis, Nieuwstraat, en daar kwamen we Anna tegen
Rond het Arsenaal en de Jachthaven
Dobberende dozen
Naast het Beeldenhuis, en om de hoek staat nieuwbouw.
Mooi ?????
In de volksmond "Dobberende dozen".
Mauiritzhuis.
Tegenover het Beeldenhuis staat het Mauritzhuis.
Hard nodig aan een opknapbeurt toe.
Het Beeldenhuis
Het Beeldenhuis (Hendrikstraat 25) heeft een natuurstenen pilastergevel in Lodewijk XIV-stijl van 1730, ontworpen door Jan Peter van Baurscheit de Jonge voor het Huis Westerwijk aan de Dokkade, in opdracht van Johan Westerwijk - schepen van Vlissingen en bewindhebber van de Oost-Indische Compagnie.
De gevel is overgebracht na de sloop van Huis Westerwijk in 1930
Het door zeepaarden geflankeerde beeld van Neptunus op het fronton en de vier allegorische vrouwenfiguren (Afrika, Europa, Azie en Amerika) op de balustrades aan weerszijden daarvan zijn symbolen van handel en scheepvaart.
Op de verdieping bevindt zich een balkon met smeedijzeren hekwerk.
In de opzetstukken met cartouche-achtige motieven boven de balkondeuren is een vrouwenkop verwerkt.
*****
De gevel is opgeknapt, de bomen ingekort, nu goed zichtbaar.
Dit was in het verleden wel anders
15-03-2011
De westerscheldedijk
15 maart, de temperatuur is goed,
maar verder is het een grijze troep.
toch even de fiets gepakt, richting Ritthem, en de waterkant.
Bij de buitenhaven nog even op een bankje gezeten,
14-03-2011
VORDEN – Vanwege de enorme belangstelling voor de opknapbeurt van het beeld van Michiel de Ruyter worden er binnenkort twee kijkdagen gehouden. Het beeld wordt gerestaureerd bij smederij Oldenhave in Vorden.
Het bedrijf kreeg de afgelopen tijd zoveel verzoeken om de restauratie te volgen, dat samen met de gemeente Vlissingen is besloten om de kijkdagen te houden. Willen Oldenhave is restaurator:
Een kennis, Bart van Hasselt, is weesten kijken naar de werzaamheden, hierbij enkele van zijn foto's.
Bart is een geboren Vlissinger, en nog wel op de boulevard.
Enkele keren per jaar komt hij weer naar zijn geboortestad.
Mijn dank daarvoor
Zaterdag 19 februari Vorden Oldenhave restauratie standbeeld Michiel de Ruijter
Wie Vlissingen zegt......
Zegt zon, zee en Boulevart.
En wie op de boulevart komt, komt vanzelf uit bij Michiel.
Michiel de ruyter, het standbeeld op het bolwerk.
En jaren in stormen, met het zoute water, heeft het beeld aangetast,
dus nu wordt het in Vorden opgeknapt.
Als tijdelijke vervanger staan er nu foto's
11-03-2011
Een mooie ochtend
11 maart, de zon schijnt, rond een uur of 10 op / bij de Punt,
09-03-2011
Sloehaven Vlissingen Oost
ELBE 9452842,
hopperzuiger, 29-10-2010 opgeleverd (BV) door Ben Kien Shipyard, Haiphong, Vietnam (BK-D-001)
als ELBE aan SHZ Seine B.V., Sliedrecht, in beheer bij Baggerbedrijf de Boer B.V., Sliedrecht,