Augustus 1968 Gouden jubilee van Emeric Anseeuw en Sylvie Focquet in aanwezigheid van hun zoon Walther en diens echtgenote Maria Julia Arnauts met hun vijf zonen.
Mijn Viergeslachten
18 december 1972 - Een viergeslacht is voor mijn vader een feit met de geboorte van Michael bij mijn zoon Herman.
27 september 2000 - Mijn eerste viergeslacht met de geboorte van Thomas bij mijn kleinzoon Jimmy, de zoon van Jan.
14 januari 2002 - Mijn tweede viergeslacht met de geboorte van Yoni bij mijn kleinzoon Bart, de zoon van Erik.
15 maart 2005 - Mijn derde viergeslacht met de geboorte van Kasper bij mijn kleinzoon Jeroen, de zoon van Herman.
8 augustus 2006 - Mijn vierde viergeslacht met de geboorte van Roel bij mijn kleinzoon Jeroen, de zoon van Herman.
6 juni 2007 - Mijn vijfde viergeslacht met de geboorte van Yens bij mijn kleinzoon Bart, de zoon van Eric.
12 september 2007 - Mijn zesde viergeslacht met de geboorte van Lukas bij mijn kleinzoon Kristof, de zoon van Dirk.
DOCUMENTEN
FOTO's
Jubilee Pieter Anseeuw en Eudalie Meuleman
Jubilee van Cyriel Vanmaele -Vandekerckhove Angela
In oktober 1935 vierden het echtpaar Carolus Arnauts-Bilsen Maria Julie hun Gouden Jubilee in aanwezigheid van hun kinderen, schoonkinderen en kleinkinderen.
DE FAMILIE ARNAUTS (kennisgevingen rechts hiernaast)
Op 5-4-2008 bevat het databestand van de familie Arnauts 10.402 personen (5.246 mannen en 5.156 vrouwen).
Mijn stamboom van de familie Arnauts is verweven met de families Devos via de moeder van mijn echtgenote en met de familie Geens om reden dat de overgrootmoeder van mijn echtgenote hieruit afstamt.
Wilt u de samenstelling van de stamboom Arnauts zien, dan volstaat een simpele klik op de foto hiernaast van "de zeven kinderen en schoonkinderen" uit het gezin Jules Arnauts-Devos Elisabeth en u krijgt een weergave van de persoonlijke gegevens, die, om reden van de privacy, in zekere mate worden beperkt.
Gelet op die beperkte weergave, kan de betrokkene echter, via e-mail aan de auteur, kennis krijgen, van eventueel andere in de stamboom opgeslagen gegevens omtrent zijn eigen persoon.
Op 11 september 1982 organiseerde Rony Anseeuw, in het Boudewijnpark te Brugge, een eerste samenkomst van
DE STAM ANSEEUW.
609 familieleden werden er verwelkomd.
Een tweede familiefeest (zie de foto en klik er desgevallend op) werd door Rony Anseeuw georganiseerd op 7 september 1985 met 619 aanwezigen. Het werd een feest met internationaal allure, met veel familieleden uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, het afrikaanse Benin, Amerika en Canada. .
DE FAMILIE ANSEEUW (kennisgevingen links hiernaast)
Op 5-9-2008 bevat het databestand van de familie Anseeuw 14.333 personen (7.251 mannen en 7.082 vrouwen).
In mijn stamboom van de familie Anseeuw zit een zekere samenhang met de stam Focquet, om reden dat mijn moeder daaruit afstamt.
Voor een overzicht van mijn stamboom Anseeuw, waarvan weliswaar, om reden van de privacy, de persoonlijke gegevens, in zekere mate, beperkt worden weergegeven, volstaat een simpele klik op "de foto van mijn 5 zonen" hiernaast.
Gelet op die beperkte weergave, kan de betrokkene echter,via e-mail aan de auteur, kennis krijgen, van eventueel andere in de stamboom opgeslagen gegevens omtrent zijn eigen persoon.
Ik zoek, hetzij originele of gescande kopies van : BIDPRENTJES en / of OVERLIJDENSBERICHTEN alsook GEBOORTEKAARTJES van personen met de familienaam ANSEEUW - FOCQUET - ARNAUTS - DEVOS - GEENS
Zijn eveneens zeer welkom, hetzij originele of gescande kopies van HUWELIJKSAANKONDIGINGEN waarvan een der personen met de familienaam ANSEEUW - FOCQUET - ARNAUTS - DEVOS - GEENS
ARNAUTS komt van de voornaam 'ARNOLD' of anders gezegd 'ARNOLDSZOON', deze is dan afgeleid van ARN, ARIN of AREND en van wald(an) of landvoogd. - Samenvattend kan men zeggen "degene, die beveelt als een arend" (verklaring volgens prof.Dauzat en Camoy).
De naam Arnauts komt ook voor onder andere schrijfwijzen; Arnouts, Aernaets, Emauts,enz... In de volksmond zei men soms 'die van Ernets', zo zie je maar dat je door mondelinge overleveringen geheel andere namen krijgt. Trouwens in de schepengriffies van begin 17d' eeuw schreven ze Ernauts, dat maakt de opzoekingen er ook niet eenvoudiger op als je moet rekening houden met naamswijzigingen doorheen de eeuwen.
--------------------------------------
Onderstaande info is een selectie uit: Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk (grondig herziene en vermeerderde uitgave) (Dr. Frans Debrabandere - L.J. Veen /Het Taalfonds 2003).
en kan ook : Anseu -anseau<.ansoud <: ans-wald = god-woud.
Anselmus : In de vroegste tijden kwam de naam Anselmus veelvuldig voor in Lombardije.
De hei1ige Anselmus werd ca. 1033 te Aosta geboren uit een Lombardisch adellijk geslacht en werd in 1093 aartsbisschop van Canterbury. Hij was de vader van de scholastiek en is bekend om zijn ontologisch godsbewijs en de leer van de plaatsvervangende genoegdoening. Hij overleed in 1109
Anselmus van Laon : theoloog C8,. 1050-1117. Leer1ing van Anse1mus van Canterbury. Richtte een schoo1 op te Laon, waar de theologie volgens de methode van sentensia werd behandeld . Is de eerste systematicus van de vroegscholastiek.
Anshelm : Zwitsers. historicus, 1475-1540. Schreef een kroniek over Bern over de jaren 1474-1536, die een belangrijke bron is gebleven en verder een beknopte wereldgeschiedenis in het latijn.
--------------------------
Onderstaande info is een selectie uit: Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk (grondig herziene en vermeerderde uitgave) (Dr. Frans Debrabandere - L.J. Veen /Het Taalfonds 2003).
Het verwantschap van mijn samenwerker Rony en van mezelf is als volgt :
Rony is mijn zevende neef 1ste graad
Zijn vader Georges Duclos Anseeuw is mijn zevende neef
Zijn grootvader Alidoor Anseeuw is mijn zesde neef 1ste graad
Zijn overgrootvader Juliaan Cyrilles Anseeuw is mijn vijfde neef 2de graad
Zijn betovergrootvader Ludovicus Anseeuw is mijn vierde neef 3de graad
Zijn oud-vader Petrus Joannes Anseeuw is mijn derde neef4de graad
Zijn oud-grootvader David Franciscus Anseeuw is mijn tweede neef5de graad
Zijn oud-overgrootvader Ignatus Franciscus Anseeuw is mijn eerste neef 6de graad
Zijn oud-betovergrootvader Jacob Pierre Hansseeuw (Broer van mijn oud-overgrootvader Joos Hanseeuw) is mijn Oud-overgrootoom
Hier begint voor ons de afstammingstak :
Zijn stam-vader LIEVEN ANSEEU (vader van Jacob Pierre Hansseeuw en Joos Hanseeuw) is mijn oud-betovergrootvader
Zijn stam-grootvader GUILLELMUS ANSEU (vader van Lieven Anseeu) is mijn stam-vader
Zijn stam-overgrootvader JOANNES ANSEU (vader van Guillelmus Anseu) is mijn stam-grootvader Zijn stam-betovergrootvader MARTIN ANSEU (de vader van Joannes Anseu) is mijn stam-overgrootvader
Om de stambomen verder uit te breiden en te vervolledigen wordt gezocht naar medewerking van personen, die wel of niet voorkomen in de indexen van die stambomen en die, hetzij rechtstreeks als naamgenoot, of onrechtstreeks als afstammeling van een vrouwelijke (H)Anseeuw of Arnauts, passen in een der stambomen en interesse hebben om hiertoe bij te dragen.
Aankondigingen van geboorten, huwelijken of samenwonen, alsmede overlijdensberichten, binnen de Families Anseeuw en Focquet, als binnen de Families Arnauts, Devos en Geens, kunnen medegedeeld worden via mijn e-mail walther.anseeuw@skynet.be
Rony Anseeuw, auteur van twee familieboeken (H)Anseeuw en werkzaam als leraar M.O. aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege te Oostende, zag het levenslicht te Ieper op 17 oktober 1948.
Het was op een warme dag in augustus 1973 dat hij voor het eerst naar het gemeentehuis te Kortemark trok om er zijn opzoekingen over de familie (H)Anseeuw te beginnen.
Zeven jaar lang trok hij bijna iedere woensdagnamiddag naar een of ander gemeentehuis in West- en Oost Vlaanderen. Op de zaterdagen leidden zijn wegen dan meestal naar een Rijks- of Stadsarchief op zoek naar de geschiedenis van de familie.
In 1980 besloot hij om de verzamelde gegevens te bundelen in een eerste familieboek. Van het gebruik van een computer was toen nog geen sprake, alles moest gebeuren op de ouderwetse schrijfmachine. Contacten en afspraken werden gemaakt met de telefoon en per brief.
Kort na een eerste familiefeest dat doorging op 11 september 1982 is hij begonnen met het opzoeken van de afstammelingen van de meisjes (H)Anseeuw waarvan de huwelijksdatum valt na 31 december 1849. Daaruit is het tweede familieboek samengesteld
Op zijn beurt wil ook hij een oproep doen, aan alle familieleden, om zoveel mogelijk nieuwe gegevens betreffende geboorten, huwelijken en overlijden door te spelen naar :
Mijn echtgenote gaat door het leven onder de naam Julia Arnauts en werd geboren te Kortenaken op 16-11-1920. Zij overleed te Leuven (Gasthuisberg) op 1 Juni 2006.
. Wij traden in het huwelijk te Anderlecht op 3 April 1965, hetgeen, kerkelijk, op 6 april 1965 te Budingen, plechtig werd ingezegend door André Devos (neef van de bruid), toenmalig directeur van het Sint-Tarcisius-college te Zoutlleeuw.
Zij stopte haar vroegere beroepsactiviteit en werd huisvrouw, om zich toe te wijden aan de opvoeding van de vijf zonen uit mijn eerste huwelijk. Ik was immers weduwnaar sinds 7-11-1962 ingevolge het overlijden van mijn eerste echtgenote bij een tragisch verkeersongeval.
Onmiddellijk na ons huwelijk, adopteerde zij, samen met mij, bij notariële akte, verleden door de heer Notaris Back te Sint-Niklaas, de vijf kinderen. De adoptie werd bekrachtigd bij vonnis van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Dendermonde.
Ik ga door het leven onder de naam Walther Anseeuw en zag het levenslicht te Izegem op 20 juli 1919.
Tijdens mijn laatste studiejaar 1941/1942 kwam ik in contact mer Alfons Declerq, verbondsvoorzitter van de Christelijke mutualiteit te Roeselare. Uit ons gesprek kwam aan het licht dat zijn vader Vital gehuwd was met Juliana Anseeuw, de zuster van mijn overgrootvader Petrus Joannes Anseeuw.
Hij wist mij te boeien naar mijn afkomst en verstrekte mij tevens tal van inlichtingen over de familie Anseeuw van vroeger.
Door de oorlogsomstandigheden, was het moeilijk om archieven te raadplegen en verzamelde ik uitsluitend inlichtingen in de familiekring zelf, hetgeen mij een voldoende basis opleverde om verder een stamboom uit te bouwen.
In de vijftiger jaren kwam de microbe terug, maar gelet op mijn beroepsbezigheden en mijn gezin, kon ik uitsluitend tijdens mijn jaarlijkse verlofperioden opzoekingen verrichten naar mijn voorouders, hun gezinnen en tevens de verificatie uitvoeren van de mij destijds in familiekring verstrekte gegevens. De aangroeigeschiedde dan ook zeer langzaam.
Op 1 augustus 1984 stopte ik mijn beroepsactiviteit als Subgewestelijk Directeur bij de Subregionale Tewerkstellingsdienst (nu VDAB genaamd) te Aalst.
Genealogie kriebelde mij en sinds 1988 ben ik uitsluitend bezig met de samenstelling van "de stamboom Anseeuw" in samenwerking met Rony Anseeuw, leraar te Oostende en auteur van twee boeken over de familie (H)Anseeuw, respectievelijke uitgaven 1981-1984. "de stamboom Arnauts" waarvan in samenwerking met Johan Vandenbempt in Mei 2000 het boek "De Familie Arnauts uit het Hageland" verscheen. "de stamboom van het gezin Carolus Devos-Reniers Maria". Het boek was een eenmalige uitgave, uitsluitend bestemd voor de betrokken familieleden.
Hierbij wil ik een oproep doen, aan alle familieleden, om zoveel mogelijk nieuwe gegevens betreffende geboorten, huwelijken en overlijden door te spelen naar :
De CD is voorzien van honderden images (allerlei fotos, kopieën van doodsprentjes en akten)en omvat (zowel in het Nederlands, Engels, Frans als Duits) :
1 - Een weergave van alle personen die voorkomen in de database (momenteel 14.639) hetzij als afstammelingen of als rechtstreekse of onrechtstreekse aanverwanten aan de stam ;
2 - Een boekvorm die op PC werkt met kliksystemen ;
3 - Een afdrukbare boekversie voorzien van alle fotos en kopiën.
La tribu (H) Anseeuw vient sur un CD-ROM quadrilingue.
Des demandes de l'information et les ordres seront traités seulement quand envoyé à rony.anseeuw@skynet.be
Le CD-ROM contient des centaines d'images (images, certificats etc.) et dans quatre langues (hollandais, anglais, allemand et français) disponibles :
1 - Données de, actuellement, 14.639 personnes qui se produisent dans la base de données comme descendants ou en tant que parents directs ou indirects de la tribu
2 - Un livre explorable sur l'ordinateur
3 - Une version imprimable du livre, si avec toutes images
Elisabeth Arnauts (tante) trad op 8-3-1911 in het klooster te Jolimont. Zij ontving haar zusterkleed op 10-8-1911 en werd geprofest op 12-8-1912 onder de naam van "Zuster Ursule". Zij werd er "Moeder Overste" van 1934 tot 1966 en werd tevens "Algemeen Overste van de Zusters Servieten" gedurende dezelfde periode. Zij vierde haar 60 jaar religieus leven te Jolimont op 19-8-1972. Zij was tevens goed bekend als Bouwheer van de orde.
In haar rijke kloosterleven had Zuster Ursule ook het geluk Koningin Elisabeth te mogen ontvangen in haar klooster te Jolimont.
Zelfs de Gilles van Binche werden door Tante ontvangen.
Frans Arnauts (nonkel) vierde zijn gouden priesterjubilee in het klooster te Jolimont in gezelschap van zijn familie.
Mijn schoonvader Jules Arnauts woonde destijds bij ons in Sint-Niklaas. De avond van 17-10-1971 op de terugweg van Budingen naar Sint-Niklaas sprak "bonpa" volgende historische woorden: "Walther, kunt ge mij nog eens naar Jolimont voeren, bij tante Lisa en nonkel Frans, want het zal de laatste keer zijn dat we samen zijn." Op 24-10-1971 werd met bonpa naar Jolimont gereden en zijn wens vervuld. (Zie foto) Op 12-11-1971 verloor bonpa het bewustzijn en overleed na 13 dagen coma op 24-11-1971 omringt door al zijn kinderen en schoonkinderen. Zijn woorden werden aldus werkelijkheid.
Marcel Vanschoubroeck-Arnauts Maria
Daniël "Jozef" Arnauts-Kemerlinckx Margaretha
Alfons Arnauts-Clerckx Maria
Henri Raymaekers-Arnauts Alfonsine. Als weduwe met 9 kinderen hetrouwde zij met Paul Raymaekers, broer van haar overleden echtgenoot. Dit huwelijk bleef kinderloos.
Paul Arnauts-Hanssen Maria
Armand Veulemans-Arnauts Anna
Louis Arnauts-Lemmens Eulalie. Als weduwnaar met acht kinderen hertrouwde hij met Irma Volkaerts. Dit huwelijk bleef kinderloos.