Steenokkerzeel een gemeente in Vlaams-Brabant is omringd door Zemst, Kampenhout, Kortenberg, Machelen, Vilvoorde en Zaventem. Tot de gemeente behoren sinds de laatste fusie nu ook de deelgemeenten Melsbroek en Perk.
Steenokkerzeel ligt op de overgangsstrook van zand- en leemstreek. De gemeente strekt zich uit in het centrum van een breed uitdeinend plateau tussen de Woluwevallei en de bossen van Melsbroek, Peutie, Perk en Kampenhout. Met het aanpalend Saventerlo vormt dit gebied een uitgelezen terrein, waarop de nationale luchthaven werd gevestigd. Het zijn precies de vliegvelden van Melsbroek en Zaventem, die de drie landelijke dorpen, waaruit de fusie Steenokkerzeel bestaat, tijdens de jongste halve eeuw een stijgende woonfunctie hebben bezorgd.
De inwoners van Steenokkerzeel kregen als spotnaam de “Kaasboeren” een geuzennaam die terug gaat tot de jaren 1870,
Binnen Steenokkerzeel zelf liggen ook de woonkernen Humelgem en Wambeek inclusief de wijken Groenveld, Zonnebos en Duistbos.
Tot de deelgemeente Perk behoort ook de wijk 't Dickt en de gehuchten Huinhoven in het westen en Boekt helemaal in het noorden, tegen Elewijt-centrum. Naast Boekt bevindt zich het Snijsselbos (ook wel Moorbos genoemd)
In Melsbroek is er geen andere plaatsnaam maar bevindt zich wel het Floordambos (vroeger ook Gasthuysbos genoemd).
Op zondag 12 januari 2020 was de gemeente onderwerp van een bepijlde wandeling georganiseerd door De Houtemstappers. Meer dan 2.500 stappers konden deze uitgestippelde tocht wel smaken ondanks de laagvliegers die over hun hoofd scheerden, een geur van kerosine achterlatend en de druilerige regen en gure wind die hen teisterde.
De highlights tijdens de tocht waren vooral :
In Humelgem de Sint-Katharinakerk en het Kasteel d'Exaerde, dat gebouwd is rond 1870.
In Steenokkerzeel, het Kasteel Ter Ham, daterend van de 15de-16de eeuw.
In Melsbroek, het Kasteel Boetfort en Kasteel Snoy met de golfterreinen van Brabantse Golf.
En natuurlijk ook het zicht op de start- en landingsbanen van Brussels Airport waar vliegtuigen op en aanvlogen, door velen bekeken vanop het spottersplatform.
De verschillende trajecten keerden steeds terug naar één en dezelfde rustpost waar het over de koppen lopen was en waar de vrouwen voor langere tijd in de wachtrij dienden te staan voor een toiletbezoek.




17-01-2020, 18:20
Geschreven door Guy
Reageren (0)
|