- Doe bloem, zout, boter, water en 1 losgeklopt ei in een kom en meng alles in 5 minuten goed door elkaar
- Verdeel het deeg in drieën, en meng door één portie het maanzaad, door één portie geraspte kaas en door één portie karwijzaad. Verpak elke portie in plasticfolie en leg 2 u in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Rol met een deegroller elke portie deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca 3 mm dik.
- Gebruik een ronde uitsteekvorm naar keuze om de koekjes uit het deeg te steken. Leg de rondjes op de bakplaat en bestrijk ze met het resterende losgeklopt ei.
- Zet de bakplaat 15 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin zijn.
- 1 wit van ei gemengd met 1 el water en sésamzaadjes of papaverzaadjes voor op de broodjes te doen
Werkwijze
- Meng in een grote kom het meel en de gist, het zout en de suiker.
- Maak een putje en giet daarin het ganse ei, het eigeel, de melk en de boter die u mals hebt gemaakt. Doe de boter er in stukjes bij.
- Begin te mengen en doe geleidelijk het water erbij tot er een bol ontstaat die loslaat van de wand.
- Kneed 10 minuten verder op een werkblad dat u licht met meel hebt bestrooid.
- Bedek met doek en plastic folie en laat 1 u rijzen.
- Duw het deeg plat en verdeel het deeg in 12 stukken van ca 120 g.
- Bedek met een doek en laat het deeg 5 minuten rusten.
- Vorm van de deegballen worstvormige broodjes van 10 à 12 cm (eigenlijk de lengte van de worst die u gaat gebruiken!).
- Plaats de broodjes op een bakplaat die u met bakpapier hebt belegd. Plaats ze ver genoeg van elkaar want ze worden veel groter bij het rijzen en het bakken.
- Bedek met doek en plastic folie en laat 15 minuten à 1 u rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Smeer de broodjes in met een weinig eiwit gemengd met water en bestrooi met zaden naar smaak: sésam- of papaverzaadjes.
- 600 g patisseriebloem (of 300 g patisseriebloem + 300 g surfina bloem)
- 180 g melk - 150 g water
- 1 ei - 30 g boter of 2 el olie
- 1 ½ cc droge gist of 25 g verse gist - 1 cc zout
- 1 lepel suiker
Werkwijze
- Meng in een kom de helft van de bloem met de gist, de suiker en het zout.
- Maak een kuiltje en doe daar de vloeistoffen, het ei en de boter in kleine stukjes in.
- Meng 1 à 2 minuten en doe dan geleidelijk de rest van het meel erbij tot u een bol bekomt die los komt van de wand.
- Strooi meel op een werkblad en begin te kneden tot u een glad, soepel en elastisch deeg bekomt.
- Bedek met doek en plastic folie en laat 1u30 rijzen.
- Platdrukken en het deeg verdelen in 10 stukken van ca 100 g.
- Vorm bollen en laat 5 à 10 minuten rusten onder een doek.
- Leg in verschillende schalen verscheidene soorten granen: sésam, zwarte of blauwe papaver, komijn, enz.
- Vorm opnieuw de bollen, druk ze lichtjes plat. Maak de bovenzijden nat en druk ze in een van de zaden.
- Plaats ze op bakpapier op de bakplaat.
- Bedek ze met doek en plastic folie en laat ca 1 u rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats onderin een schaal met water.
- Bak ze in ca 20 minuten af.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Men kan ook met dit recept lange broodjes maken om hotdogs te maken. Men kan de broodjes ook invriezen: wikkel ze individueel in aluminiumfolie in en steek ze dan in een plastieken zak. Om ze te ontdooien haalt u de broodjes uit de zak en legt u de broodjes in het aluminiumpapier in een voorverwarmde oven op 150°C gedurende 10 à 15 minuten. Zo blijven de broodjes zacht en blijven de zaadjes erop zitten.
- 20 g rode of groene paprikas, ontdaan van zaadjes en fijngehakt, en 20 g ui, gepeld en fijngehakt.
- 20 g verkruimelde Stilton (Engelse kaas bleu, anders een andere bleu) en
30 g gehakte walnoten.
- 75 g Brie in kleine stukjes en een flinke handvol vers basilicum, gehakt.
Werkwijze
- Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom totdat alle bloem is opgenomen.
- Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, doe het terug in de kom en laat het 1 u rusten.
- Bekleed meerdere platen met bakpapier en bestuif licht met bloem.
- Verdeel het deeg in drieën.
- Meng de paprika en ui door één deel en maak daar ballen van 75 g van. Leg ze op een bakplaat en kerf een kruis in elke bovenkant.
- Door een tweede deel kneedt u de Stilton en walnoten, en ook nu verdeelt u het deeg in porties van 75 g. Rol elke portie uit tot een vrij lang worstje, leg er een knoop in en schik ze op een bakplaat.
- Rol het resterende deeg uit tot een rechthoekige lap van 1 cm dik en strooi er Brie en basilicum over. Begin bij de lange kant met het oprollen en druk de zijkanten op elkaar zodat de vulling er niet uit kan vallen. Snijd de worst in stukken van 5 cm dik en leg ze met de snijkant omlaag op een bakplaat.
- Laat de broodjes 1 u rusten.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.