Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    31-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaaskoekjes

    KAASKOEKJES

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    • - 375 g witte tarwebloem
    • - 1 tl zout
    • - 125 g zachte boter
    • - 0,4 dl water
    • - 2 eieren, in aparte kommen losgeklopt

    Voor de verschillende smaken:

    • - 2 el maanzaad
    • - 40 g geraspte Gruyère
    • - 2 tl karwijzaad

    Goed voor 30 à 40 dunne koekjes

    Werkwijze

    • - Doe bloem, zout, boter, water en 1 losgeklopt ei in een kom en meng alles in 5 minuten goed door elkaar
    • - Verdeel het deeg in drieën, en meng door één portie het maanzaad, door één portie geraspte kaas en door één portie karwijzaad. Verpak elke portie in plasticfolie en leg 2 u in de koelkast.
    • - Verwarm de oven voor op 220°C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Rol met een deegroller elke portie deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ca 3 mm dik.
    • - Gebruik een ronde uitsteekvorm naar keuze om de koekjes uit het deeg te steken. Leg de rondjes op de bakplaat en bestrijk ze met het resterende losgeklopt ei.
    • - Zet de bakplaat 15 minuten in de oven tot de koekjes goudbruin zijn.
    • - Laat ze op een rooster afkoelen.



    31-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    29-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huishoudbrood

    HUISHOUDBROOD

    (Recettes du Québec) Ongeveer 5 u 30

    Voor 5 broden (naargelang de grootte van de bakblikken).

    Ingrediënten

    • - ½ kopje lauw water (125 ml)
    • - 1 tl suiker
    • - 40 g verse gist
    • - 1 l lauw water
    • - 45 mg suiker
    • - 45 mg zout
    • - 45 ml olie
    • - 3 kg meel

    Werkwijze

    • - Meng in een kom ½ kopje lauw water met 1 tl suiker. Mengen om de suiker op te lossen. Gist toevoegen en 15 minuten laten rusten.
    • - In een grote kom 1 l lauw water, 45 mg suiker, 45 mg zout en 45 ml olie goed mengen met een garde.
    • - Het gistmengsel toevoegen en terug goed mengen.
    • - Het meel zeven en toevoegen.
    • - Kneden tot het deeg niet meer kleeft. Desnoods wat meel toevoegen.
    • - De bodem en de wanden van de kom insmeren met olie. Plaats het deeg in de kom en bedek het met een doek en plastic folie.
    • - Laat 10 minuten rusten.
    • - Terug licht kneden.
    • - Bedek met doek en folie en laat 2 u rijzen.
    • - Het deeg plat slaan en verdelen in 5 porties.
    • - Leg ze in de ingevette vormen en laat ze onder doek en plastic folie 2 u rijzen.
    • - Oven voorverwarmen op 150°C.
    • - 55 minuten afbakken in het midden van de oven.
    • - Uit de vormen halen en de bovenkant bestrijken met boter.
    • - Bedek de broden met een doek en laat ze op een rooster afkoelen.

    De broden goed inpakken in een zak.

    Zeer goed te bewaren in de diepvries.



    29-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    27-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotdog broodjes

    HOT DOG BROODJES

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    (voor 12 broodjes)

    • - 850 g patisseriebloem - 4 kl droge gist
    • - 1 ½ kl zout - 2 el suiker
    • - 1 gans ei - 1 eigeel
    • - 30 g malse boter - 250 ml melk
    • - 240 ml water
    • - 1 wit van ei gemengd met 1 el water en sésamzaadjes of papaverzaadjes voor op de broodjes te doen

    Werkwijze

    • - Meng in een grote kom het meel en de gist, het zout en de suiker.
    • - Maak een putje en giet daarin het ganse ei, het eigeel, de melk en de boter die u mals hebt gemaakt. Doe de boter er in stukjes bij.
    • - Begin te mengen en doe geleidelijk het water erbij tot er een bol ontstaat die loslaat van de wand.
    • - Kneed 10 minuten verder op een werkblad dat u licht met meel hebt bestrooid.
    • - Bedek met doek en plastic folie en laat 1 u rijzen.
    • - Duw het deeg plat en verdeel het deeg in 12 stukken van ca 120 g.
    • - Bedek met een doek en laat het deeg 5 minuten rusten.
    • - Vorm van de deegballen worstvormige broodjes van 10 à 12 cm (eigenlijk de lengte van de worst die u gaat gebruiken!).
    • - Plaats de broodjes op een bakplaat die u met bakpapier hebt belegd. Plaats ze ver genoeg van elkaar want ze worden veel groter bij het rijzen en het bakken.
    • - Bedek met doek en plastic folie en laat 15 minuten à 1 u rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 180°C.
    • - Smeer de broodjes in met een weinig eiwit gemengd met water en bestrooi met zaden naar smaak: sésam- of papaverzaadjes.
    • - Bak ze af in ca 15 minuten.
    Laat ze afkoelen op een rooster.





    27-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    25-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hearth Bread

    HEARTH BREAD

    Ongeveer 3 uur 45

    Ingrediënten

    • - 1 el droge gist
    • - 1 el suiker
    • - 1 el zout
    • - 480 g water
    • - 700 g bloem

    Werkwijze

    • - Meng het meel met de gist.
    • - Meng het zout en de suiker in het water in een grote kom.
    • - Voeg er de gezeefde bloem bij tot u een bol bekomt die loskomt van de wand.
    • - Leg de bol op een met meel bestoven werkblad en kneed 10 minuten tot u een glad elastisch deeg bekomt.
    • - Smeer de kom in met olijfolie en leg de bol erin.
    • - Afdekken met doek en plastic folie en laat 1 à 2 u rijzen tot u het dubbele volume bekomt.
    • - Ontlucht met uw vuist en verdeel het in de gewenste hoeveelheid broodjes die u wilt (ik maak 10 broodjes van 120 g).
    • - Laat 10 minuten rusten.
    • - Vorm er baguettes of ronde broodjes van.
    • - Laat nog 45 minuten rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 240°C.
    • - Maak enkele insnijdingen en bak ze in 15 minuten af. Spuit water in de oven tijdens het bakken.
    Laat afkoelen op een rooster.



    25-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    23-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hasseltse krentenmik

    HASSELTSE KRENTENMIK

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    • - 1 kg fijne tarwebloem
    • - 500 g boter
    • - 2 eierdooiers
    • - 50 g gist
    • - 250 g rozijnen
    • - snuifje zout
    • - ½ kop water, aangelengd met melk
    • - 2 à 3 els suiker

    Werkwijze

    • - Stort de bloem in een grote kom.
    • - Brokkel de gist erover en de suiker.
    • - Begin te mengen met het water, aangelengd met melk.
    • - Meng er de boter, de eierdooiers en het zout onder.
    • - 10 minuten kneden. Op het laatste de rozijnen eronder kneden.
    • - 30 minuten laten rijzen op een warme plaats onder doek en plastic folie.
    • - Opnieuw kneden en terug 30 minuten laten rusten onder doek en plastic folie.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bak het brood in 50 minuten af tot het hol klinkt als u er op tikt.
    • - Laat het brood afkoelen op een rooster.


    23-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    21-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburgerbroodjes

    HAMBURGER BROODJES

    Ongeveer 3 uur 30

    Ingrediënten

    (voor 10 broodjes)

    • - 600 g patisseriebloem (of 300 g patisseriebloem + 300 g surfina bloem)
    • - 180 g melk - 150 g water
    • - 1 ei - 30 g boter of 2 el olie
    • - 1 ½ cc droge gist of 25 g verse gist - 1 cc zout
    • - 1 lepel suiker

    Werkwijze

    • - Meng in een kom de helft van de bloem met de gist, de suiker en het zout.
    • - Maak een kuiltje en doe daar de vloeistoffen, het ei en de boter in kleine stukjes in.
    • - Meng 1 à 2 minuten en doe dan geleidelijk de rest van het meel erbij tot u een bol bekomt die los komt van de wand.
    • - Strooi meel op een werkblad en begin te kneden tot u een glad, soepel en elastisch deeg bekomt.
    • - Bedek met doek en plastic folie en laat 1u30 rijzen.
    • - Platdrukken en het deeg verdelen in 10 stukken van ca 100 g.
    • - Vorm bollen en laat 5 à 10 minuten rusten onder een doek.
    • - Leg in verschillende schalen verscheidene soorten granen: sésam, zwarte of blauwe papaver, komijn, enz.
    • - Vorm opnieuw de bollen, druk ze lichtjes plat. Maak de bovenzijden nat en druk ze in een van de zaden.
    • - Plaats ze op bakpapier op de bakplaat.
    • - Bedek ze met doek en plastic folie en laat ca 1 u rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats onderin een schaal met water.
    • - Bak ze in ca 20 minuten af.
    • - Laat ze afkoelen op een rooster.

    Men kan ook met dit recept lange broodjes maken om hotdogs te maken. Men kan de broodjes ook invriezen: wikkel ze individueel in aluminiumfolie in en steek ze dan in een plastieken zak. Om ze te ontdooien haalt u de broodjes uit de zak en legt u de broodjes in het aluminiumpapier in een voorverwarmde oven op 150°C gedurende 10 à 15 minuten. Zo blijven de broodjes zacht en blijven de zaadjes erop zitten.



    21-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    19-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halve maantjes met maan- en sésamzaad

    HALVE MAANTJES MET MAAN-EN SÉSAMZAAD

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    • - 500 g tarwemeel
    • - 30 g verse gist
    • - 50 à 60 g suiker
    • - 1 tl zout
    • - geraspte schil van ½ citroen
    • - 1 ei, 1 eiwit
    • - 60 g zachte boter
    • - ca 200 ml lauwe melk
    • - 1 eierdooier, 1 el melk
    • - maanzaad, sésamzaad

    Werkwijze

    • - Doe het tarwemeel in een mengkom en vermeng het zorgvuldig met de verse gist en de suiker.
    • - Doe er het zout en de citroenschil bij.
    • - Voeg ei, eiwit, boter en melk toe. (Geleidelijk toevoegen zodat uw zetsel niet te vast wordt).
    • - Dit alles 10 minuten kneden tot een glad deeg.
    • - 30 minuten op een warme plaats laten rijzen afgedekt met doek en plastic folie.
    • - Op een licht met meel bestoven werkblad doorkneden. Maak er een rol van.
    • - Snijd de deegrol in 12 à 14 stukken en maak hiervan ca 18 cm lange rollen. Maak de uiteinden iets dunner.
    • - Klop de eierdooier met de melk en bestrijk hiermee de bovenkanten van de deegrollen.
    • - Bestrooi de helft van de deegrollen met maanzaad en de andere helft met sésamzaad.
    • - Leg de deegrollen in de vorm van halve maantjes op een goed ingevette bakplaat.
    • - Laat ze afgedekt op een warme plaats 30 minuten rijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C (180°C heteluchtoven).
    • - Bak ze af in ca 20 minuten.
    • - Laat ze afkoelen op een rooster.



    19-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    17-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hagelands suikerbrood

    HAGELANDS SUIKERBROOD

    Ongeveer 3 uur 15

    Ingrediënten

    • - 300 g bloem
    • - snuifje zout
    • - 15 g gist
    • - 2 dl lauwe melk
    • - 1 ei
    • - 20 suikerklontjes

    Werkwijze

    • - Maak een luchtig gistdeeg van 300 g bloem, een snuifje zout, 15 g gist,

    2 dl lauwe melk en 1 ei.

    • - Laat het deeg onder doek en plastic folie 1 u rijzen.
    • - Neem 1/8 van het deeg af en houd het even apart.
    • - Vermeng de rest met een 20 tal suikerklontjes (U kunt ook suikerparels nemen).
    • - Vorm het tot een rond broodje.
    • - Rol het apart gehouden deeg uit tot een grote plak, rol het broodje in deze plak en knip de deegwikkel bovenaan met de schaar los.
    • - Laat alles nog 1 u rijzen onder doek en plastic folie.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bak het brood af in ca 40 minuten tot het brood hol klinkt als u erop tikt.
    • - Laat het brood afkoelen op een rooster.



    17-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde koeken

    GEVULDE KOEKEN

    Ongeveer 1 uur 30

    Ingrediënten voor ca 25 stuks

    • - 425 g bloem - 5 g zout
    • - 50 g ei - 5 g koolzuur (bakpoeder kan ook)
    • - 5 g kaneel - citroenessence
    • - 25 halve amandelen - 250 g basterdsuiker
    • - 225 g boter - 325 g water

    Vulling:

    • - 400 g amandelspijs
    • - 50 g ei
    • - citroenessence
    • - 1 el slaolie

    Werkwijze

    • - Voeg het koolzuur en de kaneel bij de bloem en zeef deze.
    • - Roer de boter, suiker, zout, citroenessence en het ei zacht en voeg hierbij de bloem.
    • - Maak van het deeg een bal en laat een half uur in de koelkast rusten.
    • - Roer intussen de amandelspijs aan met het ei, slaolie en citroenessence.
    • - Rol nu het deeg uit ter dikte van een euro en steek met een gekartelde ronde steker van ca 9 cm doorsnede, 2 x 25 plakken.
    • - Smeer de bakplaat in met boter en leg hier maximum 25 rondjes in verband neer.
    • - Spuit met een gladde spuitmond hierop wat amandelspijs, maar laat de rand vrij.
    • - Rol het restant deeg tot een pil en snij hiervan 25 kleine rondjes.
    • - Leg op iedere koek in het midden zo’n rondje.
    • - Bestrijk de randen met wat water of ei en bedek ze nu met evenveel plakken , maar zorg er voor dat de kartels op elkaar vallen en druk het deeg aan.
    • - Twee keer afstrijken met strijksel van eidooier vermengd met iets water. Leg op het midden van iedere koek een halve amandel.
    • - Bak ze in ca 20 minuten mooi lichtbruin en gaar af in een oven op 200°C.
    • - Laat ze uitzweten op een rooster.



    15-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemengde bolletjes

    GEMENGDE BOLLETJES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    Voor het deeg

    • - 500 g witte tarwebloem
    • - 1 el zout
    • - 60 g zachte boter
    • - 30 g gist
    • - 3 dl water

    Voor de verschillende smaken

    • - 20 g rode of groene paprika’s, ontdaan van zaadjes en fijngehakt, en 20 g ui, gepeld en fijngehakt.
    • - 20 g verkruimelde Stilton (Engelse kaas bleu, anders een andere bleu) en

    30 g gehakte walnoten.

    - 75 g Brie in kleine stukjes en een flinke handvol vers basilicum, gehakt.

    Werkwijze

    • - Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom totdat alle bloem is opgenomen.
    • - Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak, doe het terug in de kom en laat het 1 u rusten.
    • - Bekleed meerdere platen met bakpapier en bestuif licht met bloem.
    • - Verdeel het deeg in drieën.
    • - Meng de paprika en ui door één deel en maak daar ballen van 75 g van. Leg ze op een bakplaat en kerf een kruis in elke bovenkant.
    • - Door een tweede deel kneedt u de Stilton en walnoten, en ook nu verdeelt u het deeg in porties van 75 g. Rol elke portie uit tot een vrij lang worstje, leg er een knoop in en schik ze op een bakplaat.
    • - Rol het resterende deeg uit tot een rechthoekige lap van 1 cm dik en strooi er Brie en basilicum over. Begin bij de lange kant met het oprollen en druk de zijkanten op elkaar zodat de vulling er niet uit kan vallen. Snijd de worst in stukken van 5 cm dik en leg ze met de snijkant omlaag op een bakplaat.
    • - Laat de broodjes 1 u rusten.
    • - Verwarm de oven voor op 220°C.
    • - Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.



    13-03-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!