Foto: Lodevicus Hendrikus Johannes Wiggers, geboren Arnhem 27 september 1876, overleden Amersfoort 27 april 1962 en zijn echtgenote Geertruida de Graaf, geboren Bussum 16 mei 1883, overleden Bussum 10 februari 1953, bij hun 40-jarig huwelijksfeest
Volgens de Zwitserse genealoog Otto Forst de Battaglia is genealogie de wetenschap der op afstamming berustende betrekkingen tussen mensen. Tegenwoordig zegt men ook wel eens dat genealogie de wetenschap is die zich bezighoudt met familiegeschiedenis. Voor mij is genealogie echter vooral een interessante vorm van vrijetijdsbesteding, die verder tot ontplooiing is gekomen na het, in het najaar van 1994, volgen van de cursus Genealogie o.l.v. mw. Agnes Dunselman-Borgers in het Rijksarchief Noord-Holland te Haarlem.
Op haar aanraden heb ik mijn eerste genealogisch onderzoek gericht op het maken van een kwartierstaat. Dat is een in generaties gerangschikte opgave van de wettige voorouders van een bepaald persoon en daarvoor koos ik -nogal voor de hand liggend- onze zonen Ronald en Martin: zij zijn de kwartierdragers.
Doorgaans heeft de kwartierdrager twee (wettige) ouders, vier grootouders, acht overgrootouders, zestien betovergrootouders, enz.; om deze personen en de nóg vroegere voorouders- in kaart te brengen stelt de onderzoeker zich dus steeds de vraag wie zijn de ouders van de gevonden persoon en wat is over hen te weten te komen?.
Het leek mij een aardige gedachte uit die veelheid van gegevens die van mijn eigen familie Wiggers te rubriceren in de vorm van een genealogie: een in generaties gerangschikte opgave van personen die in wettige mannelijke lijn afstammen van een bepaalde mannelijke persoon, in dit geval van Joahannes Wighers, gehuwd met Margarita Engelen.
Alhoewel er inmiddels negen generaties zijn gevonden, is het onderzoek nog niet voltooid want er moet nog verder onderzoek plaatsvinden naar broers (en hun nakomelingen) van een aantal voorvaderen. Vandaar dat deze Genealogie van de familie Wiggers 1725 2000 geen compleet overzicht is maar wél voldoende gegevens bevat om ze aan belangstellenden bekend te maken.
Bij de 2e versie is de bronvermelding direct ná het desbetreffende genealogische gegeven geplaatst, waardoor het niet langer noodzakelijk was een groot aantal eindnoten te plaatsen. Tevens zijn nieuwe gegevens toegevoegd, die het resultaat zijn van verder onderzoek. Daarbij is ook dankbaar gebruik gemaakt van gegevens die van familieleden en via Internet (o.a. nieuwsgroep soc.genealogy.benelux) van medegenealogen zijn verkregen. Bovendien zijn enige correcties in de tekst aangebracht.
Uw op- en aanmerkingen alsmede uw suggesties voor verbeteringen zal ik graag in ontvangst nemen terwijl iedere andere bijdrage (bijv. fotokopieën van trouwboekjes, akten, geboorte-, huwelijks- en overlijdensaankondigingen) eveneens zeer op prijs wordt gesteld.
Amsterdam, januari 1999/oktober 2005
Theo Wiggers
|