NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Dag 30
 • Dag 29
 • Dag 28
 • Dag 27
 • Dag 26
  Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Foto
  Queeste Santiago
  fietstrip mei 2017 - onderweg naar Santiago De Compostela
  02-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 30
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  02/06/2017

  We worden op ons gebruikelijk uur 7u30 wakker voor de laatse inpak. Nog een grande koffie con leche y pan con queso op de camping en terug met pak en zak de fiets op, dit keer voor de luchthaven.

  Het is een tripje van ongeveer 12 km door het heuvelend Galicia en merkwaardig is dat we nog heel wat pelgrims te voet tegenkomen die hun laatste kilometers afleggen naar Santiago. We horen wel eens dat we de verkeerde richting uitfietsen, maar we zien vooral veel pelegrinos die hoopvol voor zich uit kijken in de hoop dat het niet te ver meer is voor hun vermoeide benen en soms gehavende voetjes ...

  Op de luchthaven vinden we vrij snel de inpakstand en een erg behulpzame inpakman die ons voor 17,50 euro een kartonnen inpakdoos klaarmaakt. Het inpakken valt ietwat tegen want we moeten onze fietsen behoorlijk demonteren om ze in die kartonnen doos te krijgen: voorwiel, achterwiel, zadel, stuur kantelen, één pedaal verwijderen en dan nog wordt het maar juist passen maatje.

  We proppen er ook zo veel mogelijk van onze fietszakken in en dan wordt het wringen en dichtplakken ... oef, gelukt. Samen met Diet en Wil drinken we nog een koffietje en dan inchecken.

  Onze dozen moeten naar een speciale transportband en daar blijkt dat ze te zwaar zijn, hoewel we duidelijk onder de 45 kg zitten. Blijkt daar dat het maar 32 kg mag zijn: die van Pol mag met iets meer nog net passeren maar die van Wilfried moet terug open en er moet één zakje uit ... gelukkig lukt dat nog wel en met de gekregen tape krijgen we het geheel toch terug dicht gekleefd.

  Het voordeel is dat nu alles vrij snel gaat en we meteen kunnen aanschuiven voor het instappen. Onvoorstelbaar na 2 uurtjes vliegen (tegenover 25 fietsdagen) staan we in Brussel.

  We nemen afscheid van Diet en Wil die op zoek gaan naar een bus die hen naar Eindhoven kan brengen. Aan het afgifte punt voor grote verpakkingen staan tot onze verbazing onze dozen al te wachten, een beetje gehavend en met scheuren maar alles zit er in.

  Het terug monteren vraagt wat meer tijd dan gedacht maar lukt uiteindelijk wel. Toch een raar zicht als je de aankomsthal voorbij de douane inwandelt met een zwaar bepakte fiets, dat hadden we nog niet meegemaakt.

  Even zoeken toch hoe je de luchthaven kan verlaten op de fiets en dan de laatste fietsstrook naar huis, voor het eerste met echt wel tegenwind en wederom heel warm, maar ook dat lukt ons en dan komt eerst Wilfried (Merksem) en even later Pol (Berendrecht) moe maar gelukkig thuis.

  Het gevoel is wat dubbel, blij om terug thuis te zijn en spijt dat het nu echt gedaan is. 

  Terwijl Hilde nog ergens rondzwerft met echtgenoot Hassan in Portugal, ronden Pol met Bertje en Wilfried met Denise het avontuur af met, hoe kan het ook anders, een gezellig etentje in een restaurantje in Stabroek.

  Met dank aan de reisgezellen en dank aan familie en vrienden voor de ondersteuning en aanmoedigingen !

  Wilfried_2017


  01-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 29
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  01/06/2017
  Epiloog anders

  Gisteren werd het 's avonds nog heel gezellig: we verbroederden met Jeffrey, een moedige jonge alleenfietser, zijn ouders die hem komen ophalen, wederom met Wil en Diet en nog een Nederlands stel op de camping. Heel plezant om ervaringen en belevenissen uit te wisselen ... de Camino brengt mensen samen en maakt ze rijker !

  Aan de busterminal krijgen we slecht nieuws ... onze fiets kan alleen gedemonteerd en ingepakt mee met de bus, als er dan nog voldoende plaats is. Onze epiloog naar Finisterre valt in het water. We maken dan maar van de nood een deugd en gaan toch aanschuiven voor ons diploma ...na ongeveer 1u40 is het eindelijk aan ons. Je houdt het niet voor mogelijk dat dit niet beter georganiseerd kan worden. Een van de vrijwilligers vertelt ons dat het sinds 2 jaar erg verbeterd is ... Er zijn gewoon te veel pelgrims en te weinig personeel en vrijwilligers.

  Met ons diploma in de hand smaakt de koffie heerlijk. Na een grijze ochtend is het zonnig warm geworden.

  Diet en Wil schuiven mee aan voor een menu del dia en regelen hun terugkeer naar Nederland.

  Wij fietsen terug naar de camping om ons voor te bereiden op onze "terug naar huis" morgen ...

  Al het materiaal ordenen en zo compact mogelijk inpakken, wat mag er allemaal weg nu, wat houden we als handbagage. In het reisbureau kregen we de informatie dat er tot 45 kg in de "fietsdoos" mag. Dat maakt dat we de vliegreis kunnen maken met confortabel weinig handbagage, ziet er goed uit want zo'n 4 fietszakken zijn als gewone bagage net iets minder makkelijk te hanteren.

  Nog eens lekker douchen en het contact met het thuisfront onderhouden en dan kunnen we voor de laatste keer genieten van de voortreffelijke keuken van onze camping in Santiago.

  Jeffrey en zijn ouders zijn ondertussen terug aangekomen op de camping na hun trip naar Finisterre en ook Diet en Wil komen nog mee een afscheidsdrankje gebruiken, blijkt dat we morgen samen met de tandemreizigers op het vliegtuig zitten. Hun tandem en bagage gaat met de gespecialiseerde Nederlandse firma naar huis en zelf reizen ze via Brussel omdat dit ver uit het goedkoopste is.

  Nog één slaapmutsje en dan voor de laatste keer ons tentjes is, morgen vliegen en fietsen Pol en Wilfried naar huis, Hilde geniet ondertussen al van haar 2de dagje vakantie met man Hassan in Portugal.


  31-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 28
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  31/05/2017

  Rust- en afsluitdag in Santiago de Compostela.

  Met 3 zijn we vertrokken in Merksem. Met 3 zijn we aangekomen in Santiago. 28 dagen samen op weg en "onderweg", een sportieve prestatie, een queeste ...
  25 fietsdagen voor zo'n 2700 km, 2 rustdagen, 1 afrondingsvoormiddag, 3 onderweg bezoekjes van goede vrienden en een heel gastvrije familie ... het is een beetje onwezenlijk maar we hebben het echt wel gedaan en nu is het ook bijna helemaal gedaan.

  Vannacht heeft het geregend en omdat onze tentjes onder de bomen staan, regent het nog druppels na bij het opstaan. Het is grijs overtrokken als we ontbijten in de camping-bar. Hassan komt het reisgerief van Hilde ophalen, zij reizen na de middag verder richting Portugal.
  Eerst trekken we nog samen de stad in. We worden onthaald met een tas koffie of thee in het genootschap van de lage landen binnen het Internationaal Pelgrimscentrum.

  De rij om het diploma af te halen is veel te lang (ongeveer anderhalfuur aanschuiven), zo veel pelgrims, niet te geloven ...
  Pol en Wilfried boeken via een klein reisbureau hun vlucht naar Brussel. Er is nog plaats op de rechtstreekse vlucht van vrijdag, joepie !

  We bezoeken de kathedraal in renovatie en kuieren wat door de stad. Terwijl wij iets gaan drinken, het is ondertussen erg warm geworden en de zon brandt, doet Hilde toch een poging om haar en onze diploma's te halen. Het lukt haar na meer dan 1 uur, de andere niet want het moet echt persoonlijk met id-kaart.
  Hier eindigt onze gezamenlijke queeste. Hilde en Hassan vertrekken voor extra streepje vakantie.

  Pol en Wilfried plannen nog een epiloog met 2. We trekken morgen met de fiets op de bus naar Finisterra en na een bezoekje aan het voormalig einde van de wereld en de ultieme pelgrimstop fietsen we terug naar Santiago.

  Pol, de initiatiefnemer, de man met de blik vooruit, immer doorgaan, onze goede gids, bracht ons ter bestemming.

  Hilde, de vrouw in het gezelschap, geweldige fietser, altijd wel met iets bezig of met iemand pratend, zorgde voor een immense fotoreportage en de vrouwelijke toets.

  Wilfried, het sluitstuk, de volger, beet door de pijntjes en zorgde er voor dat ook de anderen wat moesten doseren.

  We brachten het samen en onderweg tot een goed einde en dat geeft deze queeste een mooie afronding.


  30-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 27
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  30/05/2017

  Overtrokken maar droog is het als we ontbijten bij de panaderia in Sarria. We starten vol goede moed want vandaag kunnen we ons doel bereiken ...
  Bij een eerste wat vroegere stop (ochtendzittingen nog voor Portomarin) staat de achterbanden van Pol helemaal plat.

  Op heel onze queeste slechts 2 x plat, maar vandaag dus liever niet. Met vereende krachten kunnen we vrij snel terug op pad. Net voor Pallas del Rei vinden we een leuke bar met een deugddoend broodje met gebakken ei. Ondertussen is het opgeklaard en doet het zonnetje haar werk. Een behoorlijk stuk van het traject loopt samen met de voetgangers, het lijkt soms een stoet, zo talrijk worden ze. Van alle nationaliteiten, leeftijden, singels, duo's, in groep, met fikse stap of hinkend, mooi uitgedost of pelgrimslook, met en zonder stokken of staf, met kallabas en/of schelp ... onvoorstelbaar en allemaal op stap ...
  Wij nemen in Melida de menu del dia want we hebben energie nodig. Het alsmaar heuvelend parcours is echt zwaar. In Arzua drinken we nog een extra cola voor suikers want het blijft duren met op en af gaan.
  Eén onoplettendheid bij de gps bij onze overigens uitstekende gids Pol kost ons enkele extra kilometers en ook Wilfrieds ketting valt er nog 2 keer af ...
  Het lijkt te blijven duren en na Touro worden de heuvels naar ons gevoel nog wat pittiger.

  Eindelijk, na een zware rit van 133km, staan we voor de kathedraal van Santiago de Compostella. De avonddrukte heeft zich al meester gemaakt van de stad waar de smalle straatjes zich vullen met pelgrims en toeristen. Omstreeks 19u40 is het plein voor de deels ingepakte, imposante kathedraal al wat opener.
  In de avondzon houden we nog een fotosessie, samen met een viertal Spaanse, net aangekomen stappers ...

  We hebben het toch maar mooi gedaan met ons drie !!!
  Echte cava vinden, brut - neen, niet semi Seco - lukt pas bij de zesde poging, maar hij smaakt ons fantastisch !

  Na dik 136km kunnen we onze tentjes rechtzetten op de stadscamping van Santiago. Het restaurant aan de camping heeft een heerlijke keuken. Hilde heeft Hassan telefonisch naar de camping kunnen loodsen en die komt mee een glaasje rode wijn drinken. Het is al 24u als we onze tentjes in duiken, er zal geronkt worden vannacht ...
  Morgenvoormiddag ronden we onze queeste af in Santiago.


  29-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 26
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  20/05/2017

  Het regent als we opstaan in de auberge. Met de vroege vertrekkers slaap je toch wel wat minder ...
  Als we na ons ontbijt vertrekken druilt het nog. Hassan, de man van Hilde, wuift ons uit en vertrekt nadien naar Santiago om ons daar op te wachten.
  Gelukkig klaart het wel snel op en in Villafranca del Bierzo drinken we een koffie met koek.

  De col de Cebreiro is onze laatste megaklim en het is er weer eentje om "u" tegen te zeggen. Net voor de eigenlijke top (1300m) worden we verwend door een echte Spaanse la mama met cola, water, brood, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en koffie voor alles samen 39 euro. Als we vertrekken komt ze nog nagelopen met een zakje krieken ... zalig toch !
  Het klimmen is echter nog niet gedaan, er volgen nog 2 topjes waarvan de laatste alto de Poio (1335m) erg steil.

  In de anders leuke afdaling begint het echter te regenen en in Samos gaan we schuilen. De plaatselijke mama aldaar doet een scheutje brandy in onze koffie om ons op krachten te laten komen ...
  Als we terug vertrekken voor Sarria komt de zon terug piepen en dat vinden we super: we kunnen eindelijk terug kamperen. In Sarria vinden we vrij snel de grote camping met weinig volk. Na een zware fietsdag en een deugddoende douche zijn we helemaal klaar voor de cava van Hilde (2000 km zonder platte band) en onze avond picknick ... we zullen goed slapen na 105km stevig fietswerk.

  Santiago komt nu echt in ons bereik ...


  28-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 25
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  28/05/2017

  We ontbijten in ons hostalleke op de kamer van Hilde. We ontsnapten alzo aan een geweldig onweer in onze tentjes, geen camping vinden heeft soms ook een voordeel ...

  In solidariteit met de zondagse rijders krijgen we aanvankelijk heel wat grindweg te verwerken. Van Leon fietsen we over Vilar de Manzarife (koffie en stempel), Hospital de Orbigo (koek) naar Astorga ( middageten menu del pelgrim). Nadien volgt de stevige klim naar Cruz de ferro (1500m) en als je denkt, aha dat hebben we gehad, even later terug naar 1500m, Manjarin.

  Nadien spectaculair afdalen met een drankpauze in Acebo, ook even de remmen laten afkoelen, tot in Ponferrada.
  Alweer geen camping, maar we kunnen wel terecht in een auberge (slaapzaal met 36 bedden).

  Ponferrada is een leuk pelgrimstadje met een oude vestiging van de Tempeliers. Op het plein voor de kerk zijn er verschillende terrasjes ... keuze genoeg om de innerlijke mens te versterken na onze inmense inspanning.

  Van onderweg nog dit: 3 jonge mannen met hun vriend in de rolstoel op de Camino ... respect !
  Ook de ooievaarsnesten blijven ons bij wijze van spreken vergezellen. Op kerk- en watertorens, echt mooi om te zien.

  Vandaag tikte onze kilometriek zo'n kleine 120 km weg.
  De wegwijzer naar Compostela geeft nog ongeveer 225km.

  We naderen ...


  27-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 24
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  27/05/2017
  Ontbijt in een bar in Carrion, toch wel een mooi pelgrimstadje. We vertrekken onder een gesluierde hemel maar het duurt niet lang tot de zon weer priemt. In de late namiddag krijgen we terug wat onweersdreiging maar het blijft droog. Ook de wind blijft ons goedgezind en stuwt ons verder richting Leon.
  Het eerste stuk van ons parcours is de grindweg van de pelgrims te voet en ze zijn met veel ...
  Nadien blijft het erg vlak en een beetje ééntonig in de uitgestrekte velden tussen de autostrade en het pelgrimsvoetpad.
  In Sagahun halen we een stempel en koffie, later nemen we een warme samengestelde schotel in een sympathieke bar.
  Na 103 km bereiken we Leon en krijgen we een stempel in het klooster achter de kathedraal. We gaan op zoek naar de camping van de stad (gevonden op internet) maar die blijkt al 2 jaar niet meer te bestaan ... niet te begrijpen voor zo'n stad. Op de infodienst voor toerisme vinden ze geen auberge voor ons maar een ronselaar voor het kantoor kan ons toch 2 kamers bezorgen ... oef want in 24 km fietsen hadden we geen zin meer. Na het zoeken stond onze teller al op 117.
  Na een deugddoend douchke trekken we de overdrukke stad in op zoek naar eten. Blijkbaar zijn er heel wat vrijgezellen feestjes bezig want we zien aanhoudend groepen jonge vrouwen en mannen verkleed en geanimeerd rondtoeren.
  Na 20u gaan de restaurantjes open en vinden we eindelijk een lekkere pizza en dessert.
  Morgen wacht ons terug een heel stevige klim !


  26-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 23
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  26/05/2017

  Nog even vermelden dat we gisteren tijdens het avondeten donder, bliksem en regen zagen passeren. Pol kon nog net op tijd de was redden. Onze tentjes blijken echt wel regenbestendig want we hebben goed geslapen op die "drukke" camping.

  We fietsen van Burgos (ontbijt), via Cavia en Castellanos de Castro naar Castrojeriz (menu del dia). Even daarvoor met een coladrink in een oude convento vergeet Wilfried zijn stuurtasje met alle belangrijke paperassen ... 6 km extra fietswerk en gelukkig had de attente barman het veilig opzij gezet ... bibi kan dus trakteren, met plezier overigens !

  Nadien via Fromista (cola) naar de camping in Carrion de los Condes.

  De zon was van 's morgens mee op pad en het werd weer heel warm. Het parcours vrij vlak en daar waren we niet kwaad om. In de late namiddag meer wolken en terug onweersdreiging maar we worden (voorlopig) gespaard.

  De route liep vandaag dikwijls parralel met de Camino te voet ... onze waardering voor al die moedige stappers stijgt met de dag: chapeau !
  's Avonds verbroederen we op de camping met het Nederlands tandemkoppel Diet en Wil en soloreiziger Harald nadat we onder ons drie stevig gepicknickt hadden.

  Vandaag fietsen we 109 km en in het totaal hebben we er nu iets meer dan 2200 op de teller, dat kan al tellen !


  25-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 22
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  25/05/2017

  Opstaan, inpakken en wegwezen op zoek naar ontbijt want Pol kon geen bakker vinden die al open was. Het wordt koffie met koek in Nájera en dan op weg.

  Over San Milo, Santo Domingo (stempel in de kathedraal) en Belorado (pelgrimsmenu op een zalig terras) kiezen we nadien om wat te poteren: we volgen de grote baan richting Burgos om kilometers te sparen en klimmetjes te mijden. De firma achterwerk is hier zeer dankbaar voor ...

  Iets voorbij Ibeas en een dubbele cola of wijn met limonade (Hilde krijgt het uiteindelijk uitgelegd) nemen we terug de route en bereiken na 114km en heel wat zoekwerk de camping van Burgos. Wegwijzerkes zijn hier blijkbaar niet de gewoonte.

  Het was wederom heel vroeg heel warm en klimmend is dat zweten. Gelukkig kwam er tijdens de strafste klim in de namiddag een wolk voor de zon ... we mogen absoluut niet klagen over het weer en de wind ! We zitten nu op het terras van zo'n typische, grote, dure, Spaanse camping vol Hollanders en bloesempluis, het lijkt soms een sneeuwtapijt.

  Ondertussen is de hemel erg grijs en hopen we dat het droog blijft. Na spijs en drank is het recuperatie tijd en wellicht vroeg in de tentjes.


  24-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 21
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  24/05/2017

  We ontbijten in de pelgrimsherberg verbonden aan de camping voor 3,50 euro. Ons traject telt vandaag wel een paar stevige klimmetjes en loopt zowat parallel met de autostrade en het pad voor de pelgrims te voet.
  Heel de dag zien we pelgrims zwoegen want het is heel warm. Geen wolkje te bespeuren en de zon brandt ...
  Ons traject loopt van Puenta La Reina over Estella (koek + koffie + stempel), Los Arcos (stempel van het Vlaams genootschap van de Albergue), Logrono (grote cola), Navarette (grote cola) naar Në¡jera (stempel van de camping).
  Het is niet zo mooi, behalve de vergezichten, maar het brengt ons na 101 km in een kleine sympathieke camping dicht bij het stadscentrum.

  Pol trakteert met cava want hij heeft de grens van 2000km overschreden (Berendrecht +22), Hilde eigenlijk ook (Wijnegem +5), maar vanuit Merksem, de gemeenschappelijke startplaats moeten we (morgen!) nog 3km fietsen.
  Voor de 2de keer ontmoeten we Diet en Wil, Nederlanders op weg naar Santiago met de tandem. Vanavond eten we samen (na 20u, vroeger kan dat niet hier). We zitten op een terras bij het riviertje en genieten van een pelgrimsmenu van 3 gangen, heerlijk !

  We zijn nu 3 weken samen onderweg. Onze queeste vordert, de vraag is, wat is nu van belang onderweg ...
  Voor Pol zou het kunnen zijn, genieten van de weg en van het onderweg zijn, geduldig zijn ... naast zijn sterke kant van gericht zijn op het bereiken van het doel. Een goede vriend zei ooit, het doel ligt in de weg, voor Pol misschien "ook" in de weg.
  Voor Hilde zou het kunnen zijn, genieten van de stilte, beluisteren van mensen naast haar sterke kant van praten. Een goede vriend zei ooit, hulp werkt pas als mensen er om vragen.
  Voor Wilfried zou het kunnen zijn, luisteren naar je lichaam, doseren en aangeven wanneer het genoeg is naast zijn sterke kant van het meegaand samenwerken ... een goede vriend zei ooit ...
  Morgen gaat onze 4de week in !  Archief per week
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!