Een iets groter model van decoratieve hangpot. Met boetseerklei gemaakt max bakkend op 1150°c, gebakken en geglazuurd op 1100°c. Zelf gemaakte basisglazuur L1 met toevoeging van ijzeroxide geel, kleurpigment groen en rood.
Boomstronk uit zwarte klei gebakken op 1080°c. Voor in aquarium als schuil en kweekmogelijkheid voor ancistrussen, kreeftenb, enz... Volledig hol en zeer decoratief bruin onder water. De eventuele witte schijn zijn de nog niet weggespoelde assen van krantenpapier.
Witte klei gebakken op 960°c en geglazuurd met een zelfgemaakt glazuur op basis van calciumboraat fritte en gebakken op 1100°c. Rutiel bij de glazuur gevoegd zodanig dat een vlekkerig effect gekregen word en niet zo ééntonig van kleur is. Hoeken onder 45° aan elkaar gezet met gietklei aangelengd met enkele druppels azijn..
Testplaatjes van glazuur met toevoeging van mangaan en tin, mangaan en titaan, ijzeroxide rood en rutiel L1 is op basis van calciumboraat fritte L3 is op basis van natron veldspaat en colemaniet L6 is op basis van loodsesilicaat fritte.
Heb een mal gemaakt, gezien op internet, welke toelaat om met één en
dezelfde mal schalen te maken met verschillende afmetingen, zonder
beperking in breedte en lengte. De hoogte is ook regelbaar met
onderlatten of inlegbodems maar minder handig. Onmiddelijk aan de slag gegaan en ook eentje vervaardigt. 2 proefschalen gemaakt
van boetseerklei met grove chamotte (Heb deze klei uitgetest omdat deze
tot 1150°c bakt.) van daar het nogal ruw uitzicht en het crakeleren van
de glazuur. De glazuur doet dit niet op proefplaatjes met klei zonder
chamotte. De motieven op geplaatst om te zien of de glazuur transparant
was, niet omdat ik het zo leuk vond. Ga volgende keer eens de modeleer klei proberen, Deze zal geen chamotte bevatten en bakt tot 1100°c. Uiteindelijk heeft mijn vrouw er al ééntje in beslag genomen zoals je kan zien.
Heb me een draaitafel aangeschaft welke op een tafel kan geplaatst worden. Kan tot 10 kg klei aan. Het voordeel is dat het niet zo duur is en dat de rug gespaard word omdat je niet altijd voorovergebogen zit. Heb mijn eerste potjes gedraaid en al zitten er natuurlijk nog onregelmatigheden in ben ik toch al heel tevreden. Had dit op school enkele malen geprobeerd, maar alleen het centreren al viel enorm tegen. Moet wel zeggen dat de cursist het belangrijker vond dat zij het kon, dan dat jij het zou leren, maar enfin.... Na 1 uurtje oefenen, een boek bij de hand genomen (alles over pottenbakken van Gill Bliss), nagezien wat ik verkeerd deed en de dag nadien opnieuw een goed uurtje geoefend. Na 3 dagen heb ik al resultaat en hoop ik nog veel te verbeteren. De potjes hier moeten nog bijgewerkt worden, zijn zo van de draaitafel gekomen.
Ben op zoek gegaan naar een middel, methode, om te stoken op 1100°c i.p.v. op 1240°c. De stukken zouden vooral voor binnenshuis zijn, sier- en gebruiksvoorwerpen, maar moeten vooral stevig genoeg zijn en waterdicht. Daarvoor probeerde ik alvast de boetseerklei van Colpaert (max 1150°c) en de draaiklei (max 1300°c) Op zoek gegaan naar basisglazuur om op 1100°c te bakken. In het boek 'keramiek- Vormen en glazuurgids van Neal french' staan enkele mooie glazuren, en heb deze van 1060°c iets aangepast, zodat ik op 1100°c aankom. De testen zijn zeer hoopvol en het voordeel is dat in het boek de resultaten van enorm veel combinaties met oxiden te zien zijn. Verder is het een aanrader wat vormen van stukken betreft. Heb het boek ontleent aan de bibliotheek. De boetseerklei is zeer sterk, maar bevat nogal veel chamotte, wacht af wat het glazuurresultaat gaat geven en of de stukken glad gaan aanvoelen. Bij de testplaatjes heb ik ook 2 mandjes gestookt, opgebouwd uit draaiklei, en geglazuurd met de mix van alle test glazuren. Resultaat is in elk geval waterdicht, alleen is de glazuur lichtjes oververhit, maar dat komt omdat ik enkele recepten bij elkaar gekletst heb.
Plantenboom, iets groter model. Is waterdicht, dus ideaal om in huis te plaatsen, maar daar het geen water lost alleen goed voor planten die weinig water nodig hebben. Gemaakt uit zwarte klei van Colpaert, gebakken op 1200°c..