Ik ben Peter Ambags
Ik ben een man en woon in (Nederland) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/05/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: genealogie en fotografie.
Onderzoek naar de voorouders van mijn moeder(Nederhand) en vader(Ambags). Deze komen voornamelijk in Zeeland en Brabant voor. Maar ook in Belgie zijn er Nederhand'en te vinden.
Foto stamboom van de familie van der Welle-Scheele. Het is leuk om met je stamboom bezig te zijn, maar nog leuker om er wat mee te doen. Gelukkig zijn er een aantal oude foto's bewaard gebleven waarbij mijn oom Jan Jacob Nederhand de namen erbij had gezet. Ook mijn moeder heeft dat voor een deel gedaan. Helaas zijn er ook een aantal waarvan zij en ik dus niet weet wie het zijn in de drie albums die ik heb. Wel heb ik op sommige plekken namen maar waar geen foto meer bij zit. Maar goed toch kon ik met wat ik heb een leuke foto stamboom maken.
Mijn overgrootvader Johannes Adrianus Nederhand is voor de tweede keer getrouwd met Jacomientje Jannetje van der Welle. Zij krijgen nog een dochter [ Neeltje Johanna ] die voor haar derde levensjaar overlijdt. Uit het eerste huwelijk van Johannes met Maria van der Wiele worden twee kinderen geboren, namelijk Johanna Adriana en Abraham Arie [ mijn grootvader ].
Ook van de ouders van Jacomientje heb ik een leuke foto. Dit zijn Jojakim van der Welle en Neeltje (J.) Scheele. Wat hadden ze trouwens vroeger mooie namen zoals Jacomientje en Jojakim, die zie je tegenwoordig niet meer.
De kleine foto van Reinier van der Welle, de broer van Jacomientje, heb ik een keer tijdens mijn internet snuffeltochten gevonden. Ik wist toen nog niet of hij familie was. Ik heb hem toch bewaard. En daar ben ik dus nu wel blij mee. Die foto is genomen in 1932.
Natuurlijk is zo de stamboom niet volledig, maar wel de foto stamboom.
De volgende achternamen komen in deze foto stamboom voor: Geschiere; Leunis; Nederhand; Scheele; van der Welle; van der Wiele en Verlinde.
Nu kom ik bij een vraag waar ik niet uitkom en dat is wat nu de echte achternaam is van Jannetje. Hieronder de gegevens die mij bekend zijn.
Johannes Nederhand trouwt(rond 1780?) met Jannetje. Zij krijgen drie zoons: Johannes (14-01-1785) , Arie (31-08-1786) en Marinus (07-11-1789).
Johannes is in 1756 geboren in Middelburg en op 8 of 18 januari 1825 overleden in Middelburg. Jannetje is in 1754 geboren in Arnemuiden en op 20 augustus 1811 overleden in Middelburg.
Volgens Zeeuwengezocht. nl is de achternaam van Jannetje: Janse, Jansen en Janbes; Haar ouders zijn Jan Janse en Teuntje de Nooijer.
Volgens mijn oom Jan Jacob Nederhand(helaas overleden) die het genealogie onderzoek naar de familie Nederhand heeft gedaan, is de achternaam van Jannetje: Sel.
"The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints" geeft ook aan dat de achternaam Sel is. Wie het weet, mag het zeggen.
In deze blog zal ik het hebben over de genealogie van Nederhand, dat is die van mijn moeder. In mijn andere blog - ambachts12mechelen - behandel ik de genealogie van Ambags, dat is mijn vader.
En dat een mens geluk kan hebben, blijkt ook hier weer. Mijn vader heeft voor zijn eigen stamboom al flink wat uitgezocht. En bij de stamboom van Nederhand heeft de jongste broer (Jan Jacob) van mijn moeder ook heel wat uitgezocht. Hij is er al vroeg mee begonnen en er zijn ook heel wat fotos bewaard gebleven. Op dit moment ben ik bezig om de vier boeken digitaal in te scannen. Er gaat een wereld voor me open. Het is geen saaie hoeveelheid namen, maar hij heeft er ook gevoel ingelegd. Verhalen en persoonlijke belevenissen. De hoofdonderwerpen van zijn studie gaan over: - Zeeuwse genealogie; - Zeeuwse geografie en - Zeeuwse religiografie. Het is niet mijn bedoeling om in deze blog alles wat hij gemaakt heeft neer te zetten. Het gaat er meer om wat ik zie, merk en ervaar in de zoektochten naar het verleden.
Het uitzoeken wie je voorouders zijn, is al leuk. Maar soms duik je onverwachts de geschiedenis is en dat boeit me. En dan kom je bijvoorbeeld terecht bij de watersnoodramp van 1953 of bij de geschiedenis van Kerkwerve. Dan blijkt de tijd per dag soms te kort te zijn en zit je tot diep in de nacht op internet te speuren en informatie op te doen.
Behalve fotos zijn er ook veel rouwbrieven bewaard gebleven, maar ook ansichtkaarten. Dat heb ik zelf ook gedaan. Natuurlijk gooi je wel eens wat weg, maar zo heb ik nog wel, toen ik een jaar werd, een verjaardagskaart van mijn overgrootmoeder gekregen.