In onze vorige uitgave waren wij op het "Statieplein", zodat wij nu richting Koningin Astridplein gaan. Hier waren eveneens verschillende zalen die tot de verbeelding spraken, zoals Ciné Astrid.
Aan het nr 42 bevond zich de Ciné Kursaal/Savoy
waar in 1902 reeds filmvoorstellingen werden gegeven in café Arabe. In 1912 verbouwde Jacques Souen het café tot een gezellige cinemazaal en veranderde de naam in "Kursaal". Na 15 jaar leegstand werd de zaal in 2004 afgebroken voor een kantoorgebouw.
Aan het nr 43 liet een bakkersfamilie, in het Panhuis, een garage ombouwen tot Studio Movy Daarvoor was er in die café al eens Ciné Royal gevestigd. Eind jaren '50 was de zaal al slecht onderhouden en vertoonde men er gewaagde films die een speciaal publiek aantrokken. De zaal werd na de sluiting, in 1964, snel afgebroken en vervangen door Hotel Agora.
Naast de Kursaal en Studio Movy, aan het nr 43, verscheen er een derde zaal, . Ciné Astrid
genoemd naar de overleden vrouw van Koning Leopold III en nam in 1938 de plaats in van café Pelikaan en een bankgebouw. Ciné Astrid sloot zijn deuren op 12.4.1992
In 2004 werd het gebouw afgebroken, samen met de Savoy voor een kantoorgebouw.
Volledigheidshalve vermelden wij aan de overzijde van het Koningin Astridplein, Ciné Royale (alhoewel deze zaal ten huidige dage nog bestaat en dagelijks seksfilms op het programma heeft staan) en Zaal Zoölogie.
Ciné Royale (ook gekend als Calypso Zoo en Pigalle) is gevestigd aan het nr 12 van het Koningin Astridplein. Sedert 1951 doet het dienst als sekszaal.
(foto eigen beheer)
Aan het nr 19 bevond zich de zaal Zoölogie In 1915 vonden in de feestzaal van de dierentuin al vertoningen plaats met de cinematograaf. De zaal ging echter al open op 25.7.1897 en was toen vooral bestemd voor symfonische concerten. In de jaren '60 werd ze herbouwd tot Koningin Elisabethzaal.
Alvorens we het Koningin Astridplein verlaten om de verdwenen filmzalen te bespreken in de Carnotstraat, gaan we toch even richting Van Wesenbekestraat, waar aan het nr 16, vanaf 1907 cinévertoningen werden gegeven in de aldaar toen gelegen populaire music-hall. El Dorado.Deze zaal ging ten onder bij de opkomst van de professionele films, en ten huidige dage is er nu de versmarkt, de "Criée".
Vooraan in de straat aan het nr 10, was er nog een filmzaal Ciné Splendid (ook gekend onder de naam van "Stereo") In 1932 bevond zich hier lokaal "De Lamp" en in 1937 werd het een vaste bioscoop. In 1943 verschenen er programma's onder de naam van "Ciné Stereo". De Vlaamse film "Janssens tegen Peeters" werd hier vertoond in 1944.
In oktober 1944, na de bevrijding, heette de zaal opnieuw "Splendid". In de huidige Supermarkt "Sun-Wah" zijn er nog delen van de bioscoop bewaard. Voor ons volgende deel (Deel IX) gaan we nu de Carnotstraat in richting Borgerhout, om de verdwenen filmzalen zoals de "Rubens", de "Astra", de "Carnot Palace"en "de Majestic", en gaan we even richting Provinciestraat om de afgelegen "Ciné Lux" te bespreken.
Bron : De meeste inlichtingen en gegevens werden gevonden in het prachtig boek van Frank Heirman - Het Paleis om de hoek - een eeuw cinema in Antwerpen - uitgegeven door de Uitgeverij : Book & Media Publishing, Katwilgweg 2 bus 3 - 2050-Antwerpen (Frank Jaspers), waarvan wij de toelating kregen om de gegevens en foto's te publiceren en waarvoor onze hartelijke dank.
Buiten de foto's uit eigen beheer werden er ook foto's uit dit boek overgenomen, alhoewel ze niet van goede kwaliteit zijn, waarvoor onze verontschuldigingen.
-o-o-o-O-o-o-o-
|