Zurenborg is de naam van een residentiële wijk in het zuid-oosten van de stad Antwerpen. Zij wordt in twee gesneden door de spoorweg, die net als de noorderlijke in Borgerhout, de oude muren van de vesting Antwerpen nog volgt, is zij opgesplitst tussen Antwerpen, district Antwerpen en Berchem. De Plantin en Moretuslei vormt zowel de noordgrens als de oostgrens van de wijk. Verder vormen de Binnensingel (R10) en de Uitbreidingsstraat de zuidgrens van de wijk en schermt de spoorlijn 25 Zurenborg van de wijk Haringrode af.
De wijk ontstond aan het einde van de 19° eeuw en kende in de eerste jaren van Wereldoorlog II, door de massale stadsvlucht, een periode van verval. Daarin kwam vanaf de jaren 60 en vooral 70 een kentering toen de wijk kunstenaars, intellectuelen, politieke hemelbestormers en andere "alternatievelingen" begon aan te trekken. De wijk Zurenborg wordt wel eens een "dorp in de stad" genoemd.
Voor deze uitstap vertrekken we nogmaals vanop de Groenplaats. Steken deze over en begeven ons richting Korte Nieuwstraat waar we de tram van lijn 11 nemen richting Eksterlaar.
We rijden via de Wolstraat, St.-Jacobsmarkt en Franklin Rooseveltplaats richting Koningin Astridplein, waar de tram even een kleine bocht neemt om de Carnotstraat in te rijden. Wanneer we de Ommeganckstraat inrijden en de Provinciestraat bereiken zien we even voorbij de halte aan de Ploegstraat, aan de rechterzijde de kerk van de "Paters Dominikanen"
(foto eigen beheer)
Wij blijven echter op het tramrijtuig en rijden over het kruispunt met de Plantin en Moretuslei tot in de Rolwagenstraat, waar we aan de eerstvolgende halte afstappen en op onze stappen terugkeren, richting Plantin en Moretuslei.
Hier gaan we naar links de Van den Nestlei in en op de hoek met de Oostenstraat bevindt zich een synagoge die in 1927 ingewijd en ontworpen werd door Joseph de Lange, samen met andere architecten.
(foto eigen beheer)
Aan de Oostenstraat gaan we links af en volgen de spoorwegbermen. Zie hoe mooi ze werden afgewerkt met mozaïekstenen.
(foto eigen beheer)
We wandelen verder en passeren achtereenvolgens de Provincie, - Lange Van Ruusbroec en Steenbokstraten. Aan de Arendstraat slaan we links af richting Kleine Beerstraat en Dageraadplaats. De Dageraadplaats, bijna volledig omzoomd door restaurants en op zonnige dagen één groot terras. Zij is helemaal heraangelegd. De typisch ongedwongen sfeer bleef echter bewaard, zodat het nog meer de plek is waar de hele buurt samenkomt.
(foto eigen beheer)
Rechts van de Dageraadplaats bevindt zich de neogotische Kerk St.-Norbertus, opgetrokken in 1903-1904.
(foto eigen beheer)
We verlaten het plein via de Kreeftstraat richting Door Verstraeteplaats, waar niet minder dan 6 straten op uitmonden, heette voordien Feniksplaats. Op het rondpunt een prachtig beeld "Meisje op bloesemde tak" (1951) van de Zweedse beeldhouwer Axel Wallenberg (° Nässjö Zweden in 1881).
(foto eigen beheer)
Op de hoek van de Lange Altaar -en Schorpioenstraat het "Stadsarchief van 't Jare 1906",
(foto eigen beheer)
waar de genealoog zijn gading wel kan vinden.
We wandelen de Lange Altaarstraat in tot aan de spoorweg en komen terecht op de Draakplaats (of Tramplein),
(foto eigen beheer)
met rechts de Grote Hondstraat waar "De Lijn" haar kantoren heeft en op de hoek van de Draakstraat en Draakplaats het gekende café "Den Draak". Het café van Het Roze Huis, leent zich uitstekend voor een gezellige babbel in een prettige omgeving. Op de eerste etage van het gebouw bevinden zich drie ruimtes die voor uiteenlopende activiteiten gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld bijeenkomsten van holebi-verenigingen, tentoonstellingen, praat- en discussie-avonden, artistieke initiatieven, feestjes, recepties enzovoorts. Het Roze Huis streeft naar een verdere emancipatie van holebis en een grotere zichtbaarheid van dit deel van de bevolking. In Het Roze Huis kan je holebis, sympathisanten, buurtbewoners en toeristen van alle leeftijden ontmoeten en leren kennen.
In de uiterst rechtse hoek van de Draakplaats de herstelplaats voor tramrijtuigen. We gaan onder de brug van de spoorweg richting Cogels Osylei. Links bevindt zich de stelplaats voor de autobussen van de Lijn.
(foto eigen beheer)
Onder de spoorwegbrug bevinden zich enige gedenkplaten van het gedicht "Thuis" van Herman De Coninck, de bekende schrijver-dichter die in de Cogels Osystraat woonde, en die de wijk ook noemde : "Burenzorg", een woordspeling op Zurenborg. Hieronder enkele fragmenten :
(foto's uit eigen beheer)
Hier eindigt onze wandeling en om stadinwaarts te keren kunnen we onder de spoorwegbrug de tram nr 11 nemen richting Melkmarkt. - - - - - - - - - - Een ander alternatief is de tramsporen te volgen. Wij komen nu op het grondgebied van het distrikt Berchem met zijn prachtige Cogels Osylei. Een stukje architectorale kunst, bekijk de gebouwen maar eens. Hieronder enkele voorbeelden :
(foto's eigen beheer) Als eerste huis in de rij aan de linkerzijde, zien wij een replica van "Brabo".
(foto eigen beheer)
Dat zou het 4° beeld van Brabo moeten zijn dat in Antwerpen te vinden is, buiten het standbeeld Brabo op de Grote Markt, het beeldje op de "Putkevie" van Quinten Matsijs op de Handschoenmarkt en het laatste op het gebouw van het Loodswezen.
In deze straat werden aan verschillende voortuintjes borden aangebracht met de vermelding :
(foto eigen beheer)
"MOOI en MEEDOGENLOOS" Het overmatige en MEEDOGENLOZE verkeer in de straat heeft naaste gevolgen voor de leefbaarheid van de Cogels-Osylei en haar mooie patrimonium, haar bewoners, en haar bezoekers. Zij vragen dan ook : - het verbeteren van de verkeersveiligheid - het heraanleggen van de straten, met respect voor de zwakke weggebruikers en het historisch erfgoed."""
Dit gelezen te hebben zagen wij ons toch verplicht het te vermelden, want de Cogels-Osylei is toch de Meir van Zurenborg, en sedert de fusie toch ook een stuk Antwerpen, wel zonder winkels maar de moeite waard om te bekijken.
Wij hopen dat jullie een aangename wandeling hebben gemaakt en verwachten jullie op een volgende, die zal handelen over de "Haringrodewijk en Klein-Antwerpen".
Tot binnenkort ? Bronnen : - www.antwerpen.be - Wikipedia - www.hetrozehuis.be - kroniek 008
-o-o-o-O-o-o-o-
|