Fragmenten uit Heilige Geschriften
Inhoud blog
  • Effecten van de recitatie van de " Sutra van het Gouden Licht "
  • Aitareya-Upanishad (Rig-Veda) 4 - 5
  • Aitareya-Upanishad (Rig-Veda) 3
  • Aitareya-Upanishad (Rig-Veda) 2
  • Aitareya-Upanishad (Rig-Veda) 1
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aitareya-Upanishad (Rig-Veda) 4 - 5
    Eerst wordt hij het zaad van een mens, hetgeen kracht is, die uit alle delen van het lichaam verzameld wordt. De mens draagt inderdaad een zelf inzichzelf. Wanneer hij dat zaad in een vrouw uitwerpt, wordt dat zelf geboren. dat is zijn eerste geboorte.

    Het zaad smelt samen met het lichaam van de vrouw ; omdat het haar lichaam wordt, schaadt het haar niet. Zij voedt dit zelf van de man in haarzelf.

    Bescherm haar, voed haar, want zij beschermt het zaad. Voor en na de geboorte van het kind, voedt en beschermt de man het kind en zo beschermt hij zichzelf, Zo leeft hij verder en zo leeft de wereld verder ; dat is zijn tweede geboorte.

    De zoon, die weer de vader is, draagt de traditie van de familie voort en als de vader zijn lotsbestemming voltooid en zijn jaren opgebruikt heeft, sterft hij en wordt opnieuw geboren. Dat is zijn derde geboorte. de wijze Vamadeva zeide: 'toen ik in de moederschoot lag, kende ik de geboorte van alle goden. Ik werd vastgehouden achter honderd ijzeren deuren, maar ik brak eruit, als een havik zo snel brak ik eruit.

    De wijze Vamadeva brak los uit het lichaam, genoot van de hemelse vreugden terwijl het lichaam uiteenviel en werd onsterfelijk, ja werd  onsterfelijk.

                                                                                             5

    Wie is Hij die wij aanbidden als het Zelf ? Wie van de twee is Hij ? Is Hij datgene waardoor wij zien, horen, spreken, ruiken, het zoete van het zure onderscheiden ?

    Of is Hij die andere, die in de geest of in het hart leeft, als bewustzijn, waarneming, onderscheidingsvermogen,  intelligentie , wijsheid, inzicht, volharding, gedachten, intuitie,  herinnering , doel, leven , begeerte, beheersing ; al deze dingen zijn namen voor de Intelligentie.

    Hij is Brahma, ( de Schepper), Indra ( geest ) ; hij is Prajapati ( bestanddelen van het leven). Ook is Hij de vijf grote elementen namelijk, ether,  lucht,  vuur,  water,  en aarde ; en alle combinaties van deze ; ook is Hij allen , die uit het ei geboren worden , uit de moederschoot en uit de aarde geboren worden ; paarden, koeien, mensen olifanten, alles wat ademt, bewegend, niet-bewegend of vliegend. Alles is gegrondvest op intelligentie, wordt beheerst door intelligentie en ondersteund door intelligentie. Brahman is intelligentie.

    De wijze Vamadeva, in het bezit van deze intelligentie, brak los uit de wereld, genoot van de hemelse vreugden , terwijl het lichaam uiteenviel en werd onsterfelijk, ja werd onsterfelijk.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 05/12-11/12 2011
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Foto
    Moge Vrede en Vrede en Vrede overal zijn
    Moge Vrede en Vrede en Vrede overal zijn
    Welkom op de Aum-site

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!