Assam
Rond 1820 werden in de provincie Assam in Noord India in het wild groeiden theestruiken ontdekt. De vondst was toendertijd sensationeel, omdat men van mening was dat de theeplant afkomstig was uit China en Japan. De robuuste en grof bladerige plant Tea Assamica werd moeizaam gecultiveerd daar het hete, vochtige klimaat langs de Brahmaputra rivier in het onherbergzame jungle gebied de verstedelijking van dit gebied erg moeilijk maakte.
Heden ten dage kan men zeggen dat Assam met 600 km. oppervlakte van oost naar west tot de grootste theeproductie gebieden van de wereld behoort.
Het broeikasklimaat met temperaturen over 35°C en de heftige regenval laat de thee snel groeien. Het ligt voor de hand dat de opbrengst van de grote theebladeren groter is als in Darjeeling waar moeizaam op de steile hellingen geoogst kan worden.
Assam-thee is krachtig mals van smaak en veelzijdig. Zij vormt een uitstekende basis voor talloze melanges, bijvoorbeeld de beroemde Oost-Frieze zondagsthee.
In de provincie Assam worden in principe alleen zwarte theesoorten geproduceerd. Groene thee ziet met hier zelden.
JW
|