Over mijzelf
Ik ben Hijmering Sebilla, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Belie67.
Ik ben een vrouw en woon in Nieuwland (Holland) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 16/05/1940 en ben nu dus 84 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koffie en Thee, Natuur. Kinderen en klein-kinderen, Dieren enz..
Help vaak in de Kralingse Plantage in Rotterdam . De speciaalzaak van mijn zoon.
Inhoud blog
  • Biologische THEE 17
  • Ceylon thee
  • Assam thee
  • Aanduiding Theesoort 16
  • SOORTEN THEE 14
  • Grootte en volgorde van het blad 15
  • THEE MELANGES Basisthee13
  • Darjeeling thee
  • OOLONG THEE 11
  • GROENE THEE 9
  • VERFLENZEN 8
  • THEE ZETTEN. 12
  • WITTE THEE 10
  • SOORTEN THEE 7
  • THEE PLUKKEN 5
  • CAMELLIA SINENSIS 6
  • De naam THEE 4
  • Europa invoer THEE 3
  • Herkomst THEE 2
  • Welkom op mijn blog 1
    Laatste commentaren
  • zitterd (Pieter v Ameijde)
        op Europa invoer THEE 3
  • Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • dekralingseplantage.nl
  • Zoeken in blog

    Lekkere KOFFIE
    Alle soorten Koffie enz.
    Als U meer wil weten over KOFFIE
    20-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanduiding Theesoort 16
    Op basis van volgorde op de stengel van de theestruik wordt een aanduiding van de theesoort gegeven.
    Orange Pekoe komt van de bovenste blaadjes.Iets lager de rijpere blaadjes die heet Pekoe en nog lager de Souchong.
    Flowery orange pekoe zijn jonge nog opgerolde top blaadjes.Dat is Thee met Witte of Gouden Puntjes.

    20-09-2007 om 15:09 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOORTEN THEE 14
    Engelse melange
    Ceylon thee
    Darjeeling
    Darjeeling first flush
    Lapsang Souchong
    Assam thee
    Voor elk moment van de dag is er wel een soort thee.Daar kom ik later nog op terug.

    20-09-2007 om 14:49 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootte en volgorde van het blad 15
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Er zijn 3 soorten
    Bladthee,gebroken thee (broken), en kleine bladthee(fannings)
    De kleinere blaadjes trekken sneller dan de grotere.
    Bladthee en gebroken bladthee worden allebei als losse thee verkocht.
    De kleine bladthee wordt in theezakjes verwerkt.
    En de thee  die nog kleiner is wordt "dust"genoemd.Dit is een zware,krachtige thee.

    20-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THEE MELANGES Basisthee13
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kwaliteit, geur en kleur kan elke dag weer anders zijn.De theepakkers hebben Theeproevers in dienst.Die bepalen de samenstelling van de melange.De populaire melanges bevatten meestal 3 basis soorten thee. Noord-Indiase om de sterkte aan de thee te geven, Ceylon thee voor de smaak,en Afrikaanse soorten voor kleur en helderheid.

    20-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Darjeeling thee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Darjeeling

    Aan de voet van het besneeuwde Himalaya gebergte in Noordoost India ligt het heuvelachtige Darjeeling, 2000 meter boven zeeniveau.
    Darjeelingthee wordt ook wel de champagne onder de thee genoemd vanwege hun subtiele muskaatsmaak.
    Een heerlijk aroma wordt tot stand gebracht door de unieke combinatie van het koele, mistige klimaat, hoogte, regenval, terrein en de kwaliteit van de grond en lucht.
    De Darjeeling tuinen produceren ca. 16.500 ton thee per jaar die uitsluitend door vrouwen worden geplukt.
    De thee wordt geplukt van april (eerste pluk) tot oktober (herfstpluk). 
    De bladeren worden op traditionele wijze bewerkt en zijn dan bruinzwart (eerste pluk groenbruin) en stijfgerold met veel gouden puntjes.
    Zeer aromatische thee, licht van smaak.
    Tip: gebruik alleen losse blaadjes thee van de Darjeeling, vele malen beter en qua smaak niet te vergelijken met teabags !!

    JW

    18-09-2007 om 00:00 geschreven door joystick

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOLONG THEE 11
    Oolong betekent: Zwarte draak.
    Oolong ondergaat  een paar delicate processen.
    1.Drogen in de zon.
    2.Kneuzen van de bladrand.
    3.De theebladeren worden ondersteboven gegooid.4. Een proces om de verdere oxidatie te stoppen.
    Oolong thee is gedeeltelijk gefermenteerd.
    Als de blaadjes wat verder ontwikkeld zijn
     worden ze pas geplukt.Dan worden ze meteen in het zonlicht verflenst.Daarna goed geschud, waardoor de randen van het blad wordt gekneusd.Als de fermentatie nog in volle gang is , wordt het proces gestopt door verhitting.

    .

    17-09-2007 om 20:01 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROENE THEE 9
    Groene thee komt van dezelfde plant als zwarte thee.Alleen wordt hij minimaal gefermenteerd.Tegenwoordig is groene thee erg populair.Is ongefermenteerd en wordt direct na de pluk verwerkt.Er is Chinese en Japanse groene thee.Er zijn verschillende groene theeen.Gun-powder,
    Sencha ,China Lung Ching.Chun mee,Bancha,
    En nog vele andere soorten groene thee.

    17-09-2007 om 19:33 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERFLENZEN 8

     Na de pluk worden de theeblaadjes in dunne lagen uitgespreid .Dan verwelken ze.(verflensen) en drogen ze. Dan worden de blaadjes gekneusd, waardoor sap vrij komt ,wat essentieel is voor het fermentatieproces.Het fermenteren(oxideren)geeft de thee uiteindelijk zijn geur en smaak.En de kleur.
    Als de fermentatie  genoeg is gevorderd 
    wordt het proces stop gezet. Anders zou er rotting optreden.De blaadjes worden verhit tot ongeveer 90 graden Celsius, waardoor de fermentatie stopt.
     

    17-09-2007 om 19:05 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THEE ZETTEN. 12
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De gouden theeregels.
    ---------------------
    De theepot voorverwarmen.
    Kook vers, koud leidingwater(beter is Gezuiverd)in een ketel.
    De thee in de pot.
    Voeg het kokende water toe.
    Laat de thee 3-5 minuten trekken,al naar gelang welke thee u neemt.
    Het is natuurlijk aan te raden losse blaadjes te nemen.Thee die te lang staat kan sterk worden en daar houdt men vaak niet van. Als de zettijd om is haal de blaadjes er uit.De lekkerste thee zet men in een samowar.(daar later over).

    17-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WITTE THEE 10
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat zijn de eerste jonge knoppen van de theeplant en worden binnen de eerste 48 uur geplukt.Wordt in het zonlicht gedroogd.Een zeer kostbare thee.
    Bevat L-Theanine, een aminozuur dat rustgevend werkt.Antioxidanten zoals catechinen(EGCG) vitamine C.
    Het aftreksel van de knoppen is lichtgeel.Witte thee is zeldzaam.Cafeinearm, rijk aan vitamine C en polifenol, waarvan de concentraties 3 keer  zo hoog zijn dan in andere theeen.

    17-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOORTEN THEE 7
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We hebben zwarte thee
    Witte thee,groene thee en OOLONG thee.
    Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis.Bij ons de meest gedronken thee.De zwarte thee krijgt vier
    behandelingen.: Verflensen, kneuzen, fermenteren en drogen.In een volgend bericht zal ik hier verder op ingaan.

    17-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THEE PLUKKEN 5
    Thee wordt met de hand geplukt.
    De Fijnpluk:De bladknop aan het topje van de stengel en de 2 blaadjes eronder worden dan geplukt.
    Dan heb je de Mediumpluk : Ook de bladknop, maar dan met 3 blaadjes eronder.
    Dan hebben we de Grofpluk: Dan plukt men de bladknop , maar dan met 4 blaadjes.

    16-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CAMELLIA SINENSIS 6
    Thee is een tropische plant
    Camellia sinensis-
    Met rose-witte geurige bloesem die in diverse landen groeit. Kan wel 20 meter hoog worden.Maar in de plantages houdt men de struik ongeveer 1 meter hoog.Dan is het wat makkelijker om de blaadjes te plukken.
    De thee wordt verpakt in kisten of papieren zakken.En worden per schip verhandeld  en naar de theepakkers getransporteerd.

    16-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De naam THEE 4

    Thee komt dus oorspronkelijk uit China.
    in China zeggen ze  CHA En in andere landen zeggen ze  CHAI , tea of tee of thee. Het heeft waarschijnlijk te maken met de route die de thee heeft afgelegd.
    Perzie, Turkije en Rusland kregen thee aan
    gevoerd via karavanen over land.
    De  Portugezen, de Nederlanders en de Engelsen voerden de thee over zee aan.

    14-09-2007 om 18:37 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa invoer THEE 3
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat het thee drinken betreft, liggen we enorm achter bij de Chinezen.Sinds het begin van de 17e eeuw , toen de Nederlandse koopvaarders uit het verre Oosten de thee aanvoerden in Amsterdam.
    Na de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd thee een steeds feller begeerd produkt.De aanvoer was schaars, omdat de schepen soms wel langer dan 2 jaar onderweg waren. Met als gevolg dat de prijzen heel hoog bleven.
    In die tijd betaalde  men grif 600 gulden voor 1 kilogram thee.Dus meer een drank voor de welgestelden. Toen later de aanvoeren steeds omvangrijker werden daalden de prijzen.
    Al snel werd Thee een populaire drank.

    13-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    12-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Herkomst THEE 2
    De oorsprong van het thee drinken moet in China liggen.Het is een legende.
    De keizer, die regeerde van 2737-2697 voor Christus, was op een dag bezig met het koken
    van een potje water. Tot zijn verbazing steeg er opeens een heerlijke geur uit de pot op.
    Nieuwsgierig als hij was, keek hij in de pot met het kokende water en zag dat er wat blaadjes in dreven , die afkomstig waren van de takken  waarmee hij het vuurtje stookte.
    De keizer proefde het vocht en vond het heel lekker.
    De keizer maakte zijn vonds bekend en sinds die tijd drinkt de Chinees  Thee.

    12-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn blog 1

    Graag wil ik U vertellen over Thee

    10-09-2007 om 00:00 geschreven door Belie67

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Foto

    CAMELLIA SINENSIS

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek




    Blog als favoriet !

    Welkom op mijn THEE blog!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!