Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
BERENJOSKE ...even wegdromen
handgemaakte nostalgische teddyberen Een teddybeer geeft troost en warmte. Hij is al meer dan een eeuw de toeverlaat van jong en oud.
18-08-2010
ALPACA
ALPACA - voor velen DE leverancier van de mooiste stoffen voor teddyberen. Nu het nog rustig is in Berenland - vlak voor de grootste beurzen van start gaan, misschien de ALPACA een beetje leren kennen ? Hij is lid van de familie kameelachtigen - ik ga hier geen latijnse benamingen geven, die kunt u overal vinden - uit Zuid-Amerika. Behalve de Alpaca bestaan er nog twee soorten lama's : de Vicugna en de Guanaco. Hij is in feite verwant aan de Vicugna en hoort dus in het geslacht Vicugna thuis. Hij wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Heeft een schofthoogte van 90 cm en een lange, dikke vacht die vaak tot aan de grond reikt. De vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleurslagen. Bontgekleurde dieren zie je maar zelden. Alpaca leeft op de hoogvlakten van Bolivia en vooral Peru. Hij gedijt het best op een hoogte van 4400-5300 meter waar een geringe luchtvochtigheidsgraad heerst. Hij wordt voornamelijk gehouden voor de wol. Door kruising is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen welke enkel in wol verschillen. De HUACAYA heeft een zachte, licht krullende vacht en de SURI heeft lange, dikke lokken. Het scheren gebeurt jaarlijks en de Indiaanse vrouwen kunnen, alleen al door te voelen, minstens vijf verschillende kwaliteitsklassen bepalen. De Alpaca wordt gemiddeld 25 jaar oud. Hij heeft ook een niet te onderschatten eigenschap : SPUGEN als hij boos is of zich bedreigd voelt. Tegenwoordig zijn er fokkerijen - ook in Europa (ook in België en Nederland). De merries werpen in het regenseizoen (hier moeten die diertjes dan de kluts kwijt raken want het regent hier altijd.... ) na een draagtijd van 11 maanden. Een ruwe schatting gaat er van uit dat er in de Andes meer dan 3 miljoen alpaca's leven. (Bron :Wikipedia)
Door de jaren heen zijn er zoveel lieve en warme groeten in mijn gastenboek verschenen. Maar er ging iets mis met de berichtjes en dus heb ik de grote en zware buttons er uit verwijderd, echter niet zonder ze allemaal te lezen... Geweldig hoeveel contacten er in de loop der jaren gemaakt werden. Mijn beertjes....op het bankje zitten de eerste teddyberen. De meeste ervan zijn verhuisd en ik hoop dat ze vreugde en warmte schenken aan hun nieuwe bezitters.
Jongste kleindochter wou zo graag een IJSbeertje... en hier is hij dan ! Dit keer gebruikte ik synthetisch materiaal, vooral omdat het zo mooi wit is. De pootjes zijn uit suedine en geskulpt. IJSje is hetzelfde patroontje als MATS - een ander rechter voorpootje. Hier zie je goed hoe een andere stof een totaal ander effekt geeft.
Een schat van een beertje. Ze is +/- 23 cm groot en uit honigkleurig mohair met een krul. De stof (Schulte) is aan de basis iets donkerder dan de haartjes en dat geeft een guitige uitdrukking. FLEUR heeft een oud hangertje met een bont lintje rond haar nek én....ruikt heerlijk naar lavendel....vandaar haar naam Oh ja, nog even dit....het stoeltje ontdekte mijn zus op de rommelmarkt in Brugge.
GRETHE is een oude deense naam. Bij elke beer zoek ik een naam die "passend" is. GRETHE (40 cm) is gemaakt uit een goudgele, langharige kwaliteit mohair. Je ziet het op de foto niet zo goed, maar het haarlintje is van dezelfde kleur als het breiwerkje. Misschien haak ik nog een haarband. Ze kan geadopteerd worden. Mail me rust voor meer info. Volledig met de hand gemaakt - er komt geen naaimachine aan te pas, dus uren liefdevol naaien en breien om het resultaat te krijgen wat ik beoog. Elk berenkind is anders, een neusje maak ik soms tot driemaal toe opnieuw...tja, het moet gewoon bij de beer passen hé. Dit berenmeisje heeft beweegbare ledematen, glazen ogen en is gevuld met dacron, omdat ik houtwol niet zo knuffelig vind. Lief hé ?
Zoals jullie al weten is mijn grootste hobby teddyberen maken. Eindelijk eens een foto van mezelf. Ik ben 63 en geboren te Hasselt. Sedert 2002 met pensioen en zoals velen van jullie, kom ik tijd te kort. Ben gehuwd (al 41 j) en heb twee dochters en drie kleinkinderen : Oudste kleindochter is 13 en de tweeling is 6. Volgde na mijn pensioenering een Kruidencursus, twee jaar kunstacademie en leerde teddyberen vervaardigen. Lezen, wandelen, computeren, vrijwilligerswerk bij een natuurvereniging....teveel om op te noemen.
CHARLOTTE - 32 cm Gemaakt uit een dun ingezet mohair (haartjes zijn ver uit elkaar) met kleurschakkeringen. Let eens op haar gebreid hemdje en gehaakte haarband met bloem plus een gehaakt schoudertasje.
Zoals al mijn berenkinderen, is ook zij volledig met de hand genaaid. Heeft beweegbare ledematen en glazen oogjes.
Ziet hij er niet "ernstig" uit ?? Toon is ca. 38 cm hoog en gemaakt uit een mohair met antieke look "Antiek Gold" is de kleur Zijn uitstraling is geweldig, vind ikzelf. Zoals al mijn berenkinderen, heeft hij glazen ogen, beweegbaar hoofdje en armen en benen. Het beertje is zeer stevig gevuld. Is bij dit soort "nieuwe" oude beren een must. Zijn vestje is uit een oude trui geknipt en "hersteld", de stropdas naaide ik uit een oud lapje stof...gevonden op een rommelmarkt.
Josefien is volledig met de hand gemaakt - een honigkleurige zachte mohair (Schulte) en heeft glazen oogjes met pupil en beweegbare armen en benen én ze heeft een ouderwets bromstemmetje.
ANGEL is haar naam en ziet ze er niet mooi uit ?? Laat je niet misleiden door het engelachtig uiterlijk... Honigkleurig lang mohair - een andere kwaliteit dan de mohair die ik voor Josefien gebruikte..iets langer van haren en dikker gezet. De kerstslinger bestaat uit glittertjes Het jurkje maakte ik zelf en de vleugeltjes zijn échte veertjes. Mail me als je meer info wil.
LANGS DEZE WEG WENS IK ALLE BLOGGERS WARME EN GEZELLIGE KERSTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG EN VOORAL GEZOND 2007
En hier is ANTON Gemaakt van een "getipte" mohair. Dit wil zeggen, een mohair die aan de basis ietsjes donkerder is dan aan de puntjes. Mohair is afkomstig van de Angora-geit en wordt in tientalle schakkeringen en kwaliteiten verwerkt. Dichte mohair en sparse mohair voor "oude" beren. Open en vervilt mohair voor bv. mini-beertjes. Gekruld mohair (zoals Josefien) en de lijst is te lang om hier te vermelden. Ook "pluche" kan verwerkt worden. Het resultaat is dan een zachtere knuffelbeer en die ziet er dan meteen anders uit.. Het meest exclusief (en meteen ook het duurste) is ALPAGA. Wol van de lama's. Ik werk met schijven en pennen, omdat klassieke beren nog altijd ijn voorkeur hebben. Deze beren zijn echter niet geschikt als speelgoed voor kinderen. Het zijn échte verzamelberen.
Die naam kreeg ik van een blogger en hij past wel bij me. Niet wat mijn karakter betreft hoor. Dat is best vinnig. Mijn sterrenbeeld is dan ook "ram". Na mijn pensioen heb ik lessen gevolgd om mijn klassieke beren te maken. Al bij de eerste les was ik verloren. Mijn grootste hobby blijft natuurlijk het teddyberen maken, tot rust komen en creatief bezig zijn. Maar ik maak ook graag tijd voor de kleinkinderen, lezen, wandelen, reizen, tekenen, borduren, vrijwilligerswerk....teveel om op te noemen.