Inhoud blog
  • Hoe gezond of ongezond de 'genezende' plant 'Aloë Vera'?
  • Altijd honger? Hoe los ik dat op?
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wat zou iedereen moeten weten over honger!
    Altijd honger? Dat heeft een reden… en er is makkelijk iets aan te doen!
    15-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gezond of ongezond de 'genezende' plant 'Aloë Vera'?

    Wijsheid vanuit de oudheid

    Reeds eeuwenlang speelt de Aloë Vera-plant een belangrijke rol in de natuurgeneeskunde. Naar de geneeskrachtige eigenschappen wordt ruim 50 jaar onderzoek verricht. Wetenschappers zijn het er nog niet eens over welke stoffen in de plant precies werkzaam zijn en op welke manier, maar het feit is wel dat Aloë Vera aan een opmerkelijke opmars bezig is.

    6000 jaar geleden ontdekten de Egyptenaren het geheim van deze bijzondere vetplant met dikke puntige bladeren. Cleopatra en Nefertiti gebruikten het sap om hun huid te verzorgen. Er wordt verteld dat ze hun schoonheid hieraan te danken hadden. Uit de medische beschrijvingen in de Papyrus Ebers van ongeveer 1550 v. Chr. blijkt dat de Egyptenaren Aloë Vera (of Aloë Barbadensis) zowel in- als uitwendig gebruikten, o.a. als schoonheidsmiddel en bij balseming. In het oude Egypte kreeg de Aloë plant de naam van: ‘plant van onsterfelijkheid’

    Ook de Grieken waren zeer enthousiast over de kwaliteiten van de plant bij het gebruik voor allerlei in- en uitwendige ongemakken, zoals de Griekse arts Pedanius Dioscorides ook beschreef in het boek: De Matera Medica.

    Later in de Middeleeuwen nam Christoffel Columbus de planten in potten mee over zee en noemde het ‘Apotheek in een pot’. Hij nam de plant aan boord om de wonden van zijn manschappen te behandelen.

    De Maya indianen gaven deze woestijnplant de bijzondere naam: ‘Eeuwige jeugd’.

    De Aloë Vera (of echte Aloë) is kan een zeer warm klimaat trotseren omdat hij maanden zonder water kan. Vandaag de dag is de plant in het Middellands Zeegebied, Azië, India, Zuid-Amerika en Afrika te vinden.

     

    Maar hoe gezond of ongezond is deze ‘wonderplant’ nu?

    Wanneer u een blad afknipt, wacht je best tot er geen geel sap meer vrijkomt. Dit sap is de aloëhars of aloïne. Dit middel wordt van oudsher gebruikt als laxeermiddel. Het sap is zuiverend en licht giftig.

    Aloë Vera is familie van de ui- en knoflookachtigen. Dit kan leiden tot allergische reacties. Je test voor gebruik best uit of je allergisch bent door een beetje op je pols of achter je oor te smeren. Als de stof van de plant of uit een bus heerlijk verfrissend aanvoelt, kan je verder genieten van de weldaad van de gel. Moest je snel irritatie en roodheid opmerken, kan je beter geen Aloë Vera gebruiken. Artsen waarschuwen  voor de gevaren van zelfmedicatie.

     

    Aloë Vera bevat meer dan 200 actieve bestanddelen.

    • Aloë Vera gel (binnenste van het blad) wordt gebruikt als dranken en in schoonheidsproducten.  
    • Vitaminen: De belangrijkste zijn de anti-oxidante vitaminen: vit C en E, beta-caroteen (voorloper van vit A), en daarnaast de B-vitaminen: B1, B2, B3, B6 en B12.
    • Aminozuren: Aloë Vera voorziet in 19 van de 22 aminozuren, waarvan 7 van de 8 die essentieel zijn.
    • Mineralen: Magnesium, zink, koper, chroom, calcium, ijzer, mangaan, fosfor, natrium, kalium.
    • Suikers: In Aloë Vera zit 20% acemannan. Deze suiker behoort tot de polysacchariden die op het immuunsysteem inwerken. Het heeft ook een antiviraal effect.
    • Plantaardige sterolen: doen dienst als middel tegen ontstekingen
    • Enzymen: lipasen en proteasen breken het voedsel af en helpen de spijsvertering bij een goede darmfunctie.

    Door de eeuwenoude ervaring van de natuurgeneeskunde van de Egyptenaren tot de Indianen is men Aloë Vera zowel in- als uitwendig gaan gebruiken.

    Uitwendig gebruik

    Bij huidirritaties: De gel is heilzaam voor de huid en zou de vernieuwing van de huidcellen bevorderen en de huid voeden, daarom gebruikt men de gel bij een normale, droge, gekloven, gevoelige huid of acne.

    Bij milde brandwonden, lichte zonnebrand, eczeem, wratten en insectenbeten verfrist de gel en verzacht de pijn en de jeuk.

    Uit een studie van psoriasis blijkt dat de aandoening niet kan genezen maar wel verbeteren. Hier wordt verder onderzoek verricht.

    Het sap van de Aloë Vera wordt sinds de oudheid gebruikt voor de verzorging van wonden. Het draagt bij tot een snellere wondheling en verminderde littekenvorming.

    Hoofdhuid en haarproblemen: Aloë Vera kan gebruikt worden voor de verzorging van de hoofdhuid en bij de behandeling van roos en abnormale haaruitval.

     

    Inwendig gebruik

    Diabetes type II: men zou bij diabetes het gebruik van Aloë Vera kunnen overwegen daar onderzoeken laten zien dat de gel een bloedsuikerverlagende werking kan hebben. Raadpleeg bij medische kwesties wel altijd uw arts!

    Darmflora: Een goede samenstelling van ons darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid. Door het gebruik van antibiotica, geneesmiddelen, door een levenswijze met veel stress of verkeerde voeding kan de darmwerking verminderen. Het gebruik van Aloë Vera kan een gunstige invloed hebben op de samenstelling van het darmflora.

    Constipatie: de aloïne = de gele hars van de Aloë Vera wordt al eeuwenlang gebruikt als krachtig, oraal laxeermiddel.

     

    De laatste decennia wordt Aloë Vera ook verwerkt in voedingssupplementen en/of cosmeticaproducten. Om de wildgroei aan Aloë Vera-producten tegen te gaan, heeft de ‘International Aloe Science Council’ een soort kwaliteitslabel ontwikkeld. Deze non-profit organisatie verricht al meer dan twintig jaar onderzoek naar de helende eigenschappen van Aloë Vera. Ze controleert plantages en fabrikanten van Aloë Vera-producten. De producten vermeld op www.iasc.org zouden betrouwbare producten moeten zijn. Dit garandeert evenwel niet dat je dan ook een 100% natuurlijk product koopt. Lees dus altijd eerst aandachtig de verpakking.





    15-04-2016 om 11:04 geschreven door birgitmuna

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Over mijzelf
    Ik ben Birgit Gilis, en gebruik soms ook wel de schuilnaam birgitmuna.
    Ik ben een vrouw en woon in heusden-zolder (België) en mijn beroep is Voedingsdeskundige - diëtiste.
    Ik ben geboren op 26/03/1974 en ben nu dus 50 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Voeding, gezondheid en stressbeheersing.
    Na mijn studies als voedingsdeskundige – diëtiste schoolde ik me bij in de richting stressbeheersing. Ik begeleid mensen op individuele basis en in groep om op een zo natuurlijk mogelijke manier te leven in het drukke Westen. Jezelf graag zien e
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!