zoals zij ze als kind opschreef samen met enkele lekkere recepten die men niet gemakkelijk vindt
20-08-2007
Fijne boterkoeken
Allereerst een waarschuwing : Dit is een recept voor mensen met enige ervaring, al mogen de anderen het ook proberen.Maar : al proberend leert men! ********
Wij hebben nodig :
500 gram fijne bloem (koud) 50 gram gist (te verdubbelen indien men ongebakken boterkoeken wenst in te vriezen!) 50 gram fijne suiker (S°2) 1 ei 350 tot 375 cc melk (koud!) 7,5 gram zout 250 gram rozijnen
later 100 gram boter (om in te rollen)(Gebruik geen maragrine = minder fijne smaak 1 ei (geklopt om de koeken in te strijken)
De bereiding. -------------
De gezifte bloem op een koude ondergrond op een bergje leggen, en er een putje in maken. Daarin de gist verbrokkelen evenals de suiker , het ei en de koude melk Het zout strooit men langs de zijkant van de bloem. Met deze ingredienten maakt men een slap deeg, dat men niet te veel bewerkt om geen taai deeg te bekomen. Men laat het deeg een tiental minuten rusten, waarna het in een rechthoek uitgerold wordt, die men (denkbeeldig) in drie verdeelt. De helft van de koude boter legt men in vlokjes op het middenst deel, en men plooit een van de zijkanten erover.De rest van de boter wordt op het dichtgevouwen stuk ook in vlokjes verdeeld, waarna dit toevouwen wordt.
Het deeg wordt nu uitgerold, opnieuw in de vorm van een rechthoek, en in de lengte toegevouwen in drie delen. Deze bewerking wordt tweemaal herhaald, telkens na het draaien van het deeg.(dus telkens in de lengte in drie vouwen.) Men kan nu gewassen rozijnen in het deeg rollen, waarna men het in vierkantjes snijdt die men overhoeks toevouwt De aldus bekomen driehoekjes worden ingestreken met geklopt ei waaraan men een weinig zout heeft toegevoegd.Voor men de rozijnen gaat inrollen (eventueel!) legt men het deeg nog 10 minuten in de koelkast. Uitgerold op een kleine centimeter kan men 18/20 koeken snijden. De boterkoeken kunnen nu afgebakken worden gedurende 10 tot 12 minuten,op 200graden en als ze uit de oven komen worden ze ingestreken met "sirop"
Het maken van "sirop" : 100 gram suiker en 50 cc water even laten koken en een drupje citroensap toevoegen. Men kan zowel met donkere als met bleke rozijnen werken : een kwestie vazn smaak !
Mits goed uitgevoerd bekomt u boterkoeken die maar bij weinig bakkers te vinden zijn !