Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Op de Markt bovenop het huis Boechoute, gelegen op de hoek met de Sint-Amandsstraat, staat sinds 1837 deze gouden bol. Het was in die tijd de bedoeling om via deze bol op het middaguur de meridiaan te ontdekken en zo ook de tijd te berekenen en de klok van de Halletoren ermee gelijk te zetten. Die bol diende dus als tijdsberekening. Vanaf 1850 was deze manier van werken eigenlijk al achterhaald, maar de bol is blijven staan. Meer nog: wat de exacte reden ook mocht zijn waarom men het gedaan heeft, maar enkele tientallen jaren geleden bracht men op de Markt koperen spijkers aan om die meridiaanlijn specifiek uit te beelden.
08-06-2006, 16:48 geschreven door Bruggeblog
meridiaan (2)
Hier via de Markt loopt dus de meridiaan over deze koperen klinkers in de richting van de Noordpool.
08-06-2006, 16:47 geschreven door Bruggeblog
cinema Pathé
Waar nu een bank is was vroeger een der eerste, zoniet de eerste cinemazaal van Brugge. Om eens te vergelijken hoe men film vroeger beleefde, dit uittreksel uit de Gazette van Brugge van 17 mei 1909. "Cinema Pathé 't Is voor een proppensvolle zaal dat zaterdag avond de eerste vertooning plaats had van den "Cinematograaf Pathé" in het lokaal van de gewezen "Cercle civil et militaire" Groote Markt, ingericht. Gedurende bijna drij uren zijn de blikken van de 450 toeschouwers onophoudend gericht geweest op het witte doek, waar het eene tafereel op het andere volgde. Prachtige zaal gemakkelijke zitplaatsen, louter vermaak voor de oogen, zoo voor groot als voor klein, dat was de indruk, die deze eerste vertooning op al de genoodigden miek. Het programma was samengesteld uit een twaalftal nummers, onderverdeeld in tafereelen, die leerzame stichtende boeiende toestanden schetsen, welke soms tot tranen toe bewegen, zooals onder andere het berraad van Judas, de schoonste dag des levens (1e communie), enz... Het knoddige wisselt af met het ernstige; 't verveelt geen ogenblik en daarbij worden de oogen niet vermoeid door trillingen en lichtstralen, twee gebreken die maar al te dikwijls in zulke inrichtingen voorkomen. Kortom 't was een groote bijval. Dank aan de geringe prijzen zal geheel de Brugsche bevolking zulk eene vertooning - die iets "extra" is - willen bijwonen."
08-06-2006, 10:25 geschreven door Bruggeblog
veel zon
... dezer dagen. Dat levert ook veel schaduw op. Trapgeveltjes op de straat bijvoorbeeld.
08-06-2006, 10:12 geschreven door Bruggeblog
Triatlon van Brugge
Terwijl alle deelnemers nog onderweg zijn maakt men hier aan de aankomst alles tiptop in orde. Tot de appeltjes toe, want ze moeten blinken. Nog vlug eens met de handdoek erover gaan ...
08-06-2006, 10:08 geschreven door Bruggeblog
07-06-2006
Speelstraat
Vijftig jaar en langer geleden was elke straat van het land voor elk kind automatisch een speelstraat. Auto's en scooters passeerden slechts bij mondjesmaat en de vrachtwagen moest bij wijze van spreken nog uitgevonden worden. Nu zijn we aanbeland in een tijd waar reglementeringen nodig zijn om onze kinderen nog de speelruimte te geven die ze nodig hebben. Ik herinner me nog goed als kind gespeeld te hebben in de jungle. Dat waren kleine, verwaarloosde bosjes, maar mij als kleine knaap zagen zij er reuzengroot uit en vol spannend avontuur. Op één van die braakliggende lappen grond na zijn al die bosjes stuk voor stuk verdwenen en nu staan er overal huizen op en op 1 stuk ligt er zelfs een steriel getrimd park met daarnaast een cultuurcentrum, kortom: oersaai voor kinderen geworden. Tijden veranderen, tijden veranderen. Wat zong Louis Neefs weeral en werd onlangs uitgeroepen tot HET Vlaamse lied? "Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is..." Als die bloem en dat gras er niet meer zijn, laat ons dan op gezette tijden een speelstraat en een kind dat zich wil uitleven.
07-06-2006, 23:38 geschreven door Bruggeblog
Speelstraat (2)
Rozendal had dit jaar de eer om in Brugge als eerste haar speelstraat te openen.
07-06-2006, 21:22 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 29 (deel 2)
Dit is dezelfde plaats als die van gisteren, alleen heb ik nu een ander camerastandpunt genomen zoals dat zo mooi heet. Waar in Brugge sta ik?
07-06-2006, 20:57 geschreven door Bruggeblog
Stellingen
Brugge staat in de steigers, tenminste de Markt. Alles wordt in gereedheid gebracht voor de steekspelen die voor het eerst weer in dertig jaar in onze stad zullen plaatsvinden. De VIP-tribune staat er al en heeft een luifel. De andere tribunes zullen het moeten stellen zonder. Dat zal bij het 'plebs' de pret allerminst bederven want het wordt toch ronduit schitterend weer het komende weekend.
07-06-2006, 17:18 geschreven door Bruggeblog
ridder
We permitteren ons even om binnen te gluren in dit huisje langs de Groenestraat. En kijk: zien we daar niet een koene ridder met paard en lans?
07-06-2006, 17:07 geschreven door Bruggeblog
Groenestraat
Dit is dan een ander huisje dat we vinden in de Groenestraat.
07-06-2006, 17:04 geschreven door Bruggeblog
Pottenmakersstraat
We gaan nog eens twee gewone huisjes bekijken. Hier eentje in de Pottenmakersstraat die verwaarloosd is.
07-06-2006, 16:35 geschreven door Bruggeblog
standbeeld Jan Breydel & Pieter de Koninck
Het was lang niet zeker dat het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Koninck op de Markt zou gezet worden. Een artikel uit de gazet van Brugge van 8 juli 1882 verwijst daar naar. "voorstellen nopens het plaatsen van het standbeeld. Het is er toch van gekomen en de vurige wensch der rechtschapene en vaderlandsch gezinde Bruggelingen staat om volbracht te worden. Immers de standbeelden van Onze Helden zullen welhaast binnen onze stad opgericht worden. Doch waar zal men ze plaatsen? Op de Grootemarkt, op het Speelmansreitje, op de Vischmarkt, op den Burg, op het voorplein van den Botanieken Hof, met een woord, overal. Doch tegen elk van een van die plans viel er veel of toch iets te zeggen; en om hier maar te spreken van de twee eerste gedachten, wierd er opgemerkt dat het jammer zou zijn het Speelmansreitje daarom te dempen. En voor wat aangaat de Grootemarkt, men zei: zet men de standbeelden voor de poorte van stadshalle, de groep onzer helden zal er oneindig klein uitzien tegen dat statig en reusachtig monument van de Halletoren. - En zet men ze elder op 't is gelijk welke plaats der grootemarkt, zij zullen altoos blijven minderachtig schijnen en algelijk nog veel plaatse bekleeden en meer dan eens in de weg staan ..." Uiteindelijk kwam het standbeeld dan toch op de Markt terecht en er werd tussen 14 en 22 augustus van dat jaar 1882 een hele week feest gevierd bij de inhuldiging van het beeld.
07-06-2006, 09:22 geschreven door Bruggeblog
Boeverievest
07-06-2006, 09:02 geschreven door Bruggeblog
Triatlon Brugge
De aankomstplaats van de kwarttriatlon van Brugge. Gelegen tussen twee molens in langs de Kruisvest.
07-06-2006, 08:59 geschreven door Bruggeblog
06-06-2006
Buiten Boeverievest
Deze Buiten Boeverievest is een ongelooflijk stukje natuur met zo verschrikkelijk veel geschiedenis in zich. Dat huisje bovenaan is het oude waterhuis. Stond er vele honderden jaren geleden ook al op diezelfde heuvel. De begroeiing zal anders geweest zijn, ongetwijfeld. En ook die barakken waarover ik het had in mijn artikel over het doodshoofd, die zijn er nu natuurlijk niet meer. Maar het water is er nog altijd, op juist dezelfde plaats, in de jaren 1300 en nog lang daarna 'stede vivere' genoemd omdat het het grootste waterreservoir voor de stad was. Via dat waterhuis werd water via een voor die tijd vernuftig systeem de stad binnengestuurd.
06-06-2006, 22:07 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 29
Ziezo, hier quizvraag 29. Het is in Brugge, meer nog: het is zelfs een kalligrafische hommage aan Brugge. Maar nu is het aan u om te vertellen waar u dit kunt zien.
06-06-2006, 21:30 geschreven door Bruggeblog
bronzen schedel
Aan de Smedenpoort hangt deze bronzen schedel ter nagedachtenis van een gebeurtenis uit 1691. Wilt u die schedel zelf eens bewonderen, dan moet u zoeken boven de linkerdoorgang van de poort, aan stadszijde welteverstaan. Bedenk dat dit ooit een echte schedel was. U bent natuurlijk benieuwd naar de geschiedenis achter deze schedel. Op 26 juni 1691 bracht de Brugse zeeman Jacob Wyndekens een samenzwering aan het licht. Een zekere François van der Straeten, een Eeklonaar, had afgesproken met een kleine groep Franse soldaten om hen 's nachts de stad via deze Smedenpoort binnen te smokkelen. Zij zouden zich verbergen in barakken die zich nabij het Waterhuis bevonden. In alle vroegte zouden zij dan de poortwachters overmeesteren, de poort openen en vrij spel geven aan een groot Frans leger dat zich in hinderlaag in het Tillegembos bevond. Diezelfde dag nog, de 26ste juni van het jaar 1691, werd de verrader François van der Straeten opgehangen, daarna zijn hoofd afgehakt en dat hoofd werd op een ijzeren pin op de Smedenpoort gezet. Ondertussen werd het vervangen door een bronzen exemplaar maar het blijft een lugubere verwijzing naar de gebeurtenissen vroeger. Franskiljons, weest gewaarschuwd!
06-06-2006, 18:35 geschreven door Bruggeblog
Smedenpoort
Een situatie die men niet zo erg veel ziet, namelijk drie eendenkoppeltjes, netjes op een rij. Let er maar eens op: meestal zie je maar één vrouwtje en verschillende mannetjeseenden eromheen. (Of dat overal zo het geval is weet ik niet, ik heb het hier uitsluitend over de toestand van de eendenpopulatie in Brugge).
06-06-2006, 18:15 geschreven door Bruggeblog
portierswoning 't Fraeyhuis
Nu gaan we eens vergelijken met voorgaande foto. Dit gebouwtje, tenminste de voorgevel ervan is een kopie van de kapel van het godshuis De Vos. Het huisje, dat thans gerestaureerd wordt, was de portierswoning van het Fraeyhuis, een 20ste-eeuws kasteeltje in neogotische stijl, waarvan de architect Theo Raison was. Dat kasteel zelf bestaat niet meer (gesloopt in 1969), maar de tuin, min of meer aangepast en mét de portierswoning werd pas in 1979 opengesteld en kreeg de naam 'Minnewaterpark' mee. Om enig idee te hebben van waar dat kasteel ooit gestaan heeft, welnu, ongeveer op de plaats waar elk jaar het podium voor het Cactusfestival gezet wordt. Het werd Fraeyhuis genoemd omdat de eigenaar Ludovic Fraeys de Veubeke heette.