Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Ontstaan in 1835 waren hier oorspronkelijk 28 huisjes en woonden er op dit beluik (of fort zoals dat hier in Brugge heette) meer dan honderd mensen in erbarmelijke omstandigheden. De benaming wevershof verwijst uiteraard naar wevers en heel dit gebied van Oostmeers, Westmeers en Zonnekemeers werd door veel wevers bewoond. Enkele van mijn vrouw haar voorouders woonden in deze arme wijk, zij waren wevers (en de vrouwen kantwerkster) en zij hadden het echt niet breed.
16-06-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog
Wevershof (3)
Plak deze foto samen met de voorgaande en u hebt het volledige Wevershof bij mekaar. Haast niet voor te stellen dat hier tot honderd jaar geleden met een goeie honderd samenhokten, zich krom werkten en toch nog niet rondkwamen omdat zij zich blauw betaalden aan pacht. Tegenwoordig hebben we in de grootsteden als Antwerpen, Gent, Brussel en Luik nog huisjesmelkers die vooral vreemdelingen en illegalen uitbuiten. Vroeger deden ze het hier in Brugge met onze eigen arme bevolking.
16-06-2006, 15:59 geschreven door Bruggeblog
Wevershof (4de en laatste)
Een der curiosa van Brugge is deze viaduct over Zonnekemeers die er geen meer is omdat de toegang aan weerskanten afgebroken werd. Toen deze overdekte viaduct in 1937-38 gebouwd werd deed ze dienst om zonder van het domein te gaan van de Sint-Janskliniek naar de Minnewaterkliniek te geraken of omgekeerd. Door de aanleg van de toegang ervan langs de kant van het Wevershof moesten al enkele van de huisjes van de oorspronkelijke 28 op het domein Wevershof verdwijnen. Door de aanpassingen die het OCMW er recenter gedaan heeft is dat aantal nog verder gereduceerd tot een stuk of tien.
16-06-2006, 15:55 geschreven door Bruggeblog
oudste apotheek
Dit huis in de Zuidzandstraat 1 mag dan wel het huis zijn met de oudste apotheekpraktijk, het interieur is dat niet. Toch zijn er nog enkele 19-de eeuwse wandkasten met gemarmerde zuiltjes en is er ook nog een oude toonbank aanwezig.
16-06-2006, 10:31 geschreven door Bruggeblog
oudste apotheek
In dit huis 'in den Cleynen Thems' genaamd is al sinds het derde kwart van de 17de eeuw ononderbroken een apotheek gevestigd en mag om die reden de oudste apotheek van de stad genoemd worden. In de beeldnis is een Maria en Kind aangebracht die een kopie is van het originele beeld van de hand van Hans van Myldert dat zich in de jubee van de Sint Annakerk bevindt.
16-06-2006, 10:25 geschreven door Bruggeblog
een klassieker
We gaan er nog eens een klassiek fotootje van Brugge tussengooien. De Halletoren gezien vanuit de Steenstraat.
16-06-2006, 10:03 geschreven door Bruggeblog
Triatlon door Brugge
Nog welgeteld 1 dag voor de derde editie van de 'Triatlon door Brugge'. Ik heb daarstraks eens de deelnemerslijst overlopen: zelfs Luc Van Lierde staat erop. Hier de Vesten ter hoogte van de Verloren Hoek. Een politieagent wijst de atleten de juiste weg.
16-06-2006, 09:59 geschreven door Bruggeblog
15-06-2006
o-ver-wel-di-gend
... hoe mensen vele honderden jaren geleden zo een kerk konden bouwen. Steen voor steen. Glasramen tientallen meters hoog. En-ge-len-ge-duld moeten ze gehad hebben. Puur perfectie zoals alles in mekaar past. Dit is nog zo een adembenemend zicht op de Sint-Salvatorskathedraal.
15-06-2006, 23:37 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 32 (deel 3)
Een vreemd maar mooi en vooral heel rustig plekje in Brugge binnenstad. Wie is de eerste die de plaats herkent?
15-06-2006, 21:03 geschreven door Bruggeblog
grillig
De Sint-Salvatorskathedraal een half uurtje geleden en gefotografeerd op een manier zoals u hem waarschijnlijk nog nooit gezien heeft. Grillig tot en met. Vooral de vier hoektorentjes die anders weinig opvallen vragen nu om aandacht. Maar ook de vreemde vorm op zijn geheel is te wijten aan verschillende perioden van bouwen en verbouwen.
15-06-2006, 20:59 geschreven door Bruggeblog
Colard Mansion
De Colard Mansionstraat. Een straat waar normaal gezien niet zo veel over te vertellen valt, ware het niet dat hij genoemd is naar de Brugse drukker Colard Mansion van wie vanaf vandaag op internet zijn werk uit 1484, de 'ovide moralisé' vrij te raadplegen is. Meteen hebben de archiefdiensten van Brugge opnieuw bewezen dat zij perfect werk afleveren. Sinds twee jaar hebben zij al verschillende historische boekwerken zo op internet geplaatst en op een schitterende manier toegankelijk(-er) gemaakt. En zien we daar ook niet toevallig vooraan in de straat de toerbus geparkeerd staan van de vereniging Tapis Plein die eveneens probeert, op hun eigen aparte manier, de geschiedenis van Brugge tot bij ons te brengen.
15-06-2006, 16:35 geschreven door Bruggeblog
Hotel Ibis
Aan de muur van het hotel Ibis in de Katelijnenstraat, op de plaats waar vroeger het Alexianenklooster was is dit Mariabeeld te zien met de misschien wat vreemd klinkende tekst 'Toon dat Gij onze moeder zijt' eronder. Maar de datum maakt alles duidelijk: 17-9-1944. Nauwelijks vijf dagen voordien waren de Canadezen via de Scheepsdalebrug Brugge komen bevrijden van de Duitsers. Hier en daar waren er in de dagen die daarop volgden nog wat schermutselingen waarbij enkele doden vielen maar op 17 september 1944 was Brugge definitief bevrijd.
15-06-2006, 12:15 geschreven door Bruggeblog
Krijgsgasthuis
Hier is hij dan, het verband tussen het briefje van honderd frank en Brugge. Eerst en vooral: de man op het briefje is Hendrik Beyaert en die man was een Kortrijks architect. Hij ontwierp o.a. de Hallepoort te Brussel en ook de hoofdzetel van de Nationale Bank van België in Brussel en vooral door deze laatste verdienste mocht de man het briefje van honderd frank sieren. Voor Brugge ontwierp hij deze militaire gebouwen die het hele domein tussen de Peterseliestraat, Snaggaardstraat en Hemelrijk inpalmen. Voordien waren dit gronden van het Engels Klooster en van het Grootseminarie. Tussen 1869 en 1872 werd het gebouwd en in 1922 en zelfs in 1937-1938 werd er bijgebouwd. Het deed dienst als 'Krijgsgasthuis'. Nu is dit geen militair hospitaal meer maar het hele complex doet dienst als '5de Regionale Directie der Militaire bouwwerken (5KDR)'. Een groot complex om alleen maar een directiegebouw te zijn, als u het mij vraagt.
15-06-2006, 10:38 geschreven door Bruggeblog
Krijgsgasthuis (2)
Nog een blik op de indrukwekkende gebouwen van wat ooit een krijgsgasthuis was en waar nu de gewestelijke directie der militaire bouwwerken zetelt. Dit is de kant van de Peterseliestraat.
15-06-2006, 10:38 geschreven door Bruggeblog
Triatlon door Brugge
Nog twee dagen en enkele honderden triatleten tonen Brugge wat sporten is. Eerst een kilometer zwemmen, dan veertig keer die afstand fietsen om tenslotte opnieuw door Brugge nog tien kilometer te lopen. De besten doen dat in een kleine twee uren. Chapeau!
15-06-2006, 10:12 geschreven door Bruggeblog
14-06-2006
Quizvraag 32 (deel 2)
Ik bevind me nog altijd op dezelfde plaats in de binnenstad van Brugge als gisteren. Ik heb alleen een paar passen naar achteren gezet. Waar precies staat dit gebouwtje?
14-06-2006, 20:59 geschreven door Bruggeblog
Briefje van honderd frank
De 'missing link' tussen Brugge en het bewuste briefje van honderd frank dat in België in omloop kwam tussen 1978 en 1996 heeft alles te maken met deze figuur die op het briefje stond.
14-06-2006, 18:34 geschreven door Bruggeblog
Steekspelen
Langs verschillende kanten is er scherpe kritiek gekomen op de steekspelen die het afgelopen weekend op de Markt plaatsvonden. De meesten vonden het inhoudsloos en niet waarheidsgetrouw genoeg, kortom het zure geld niet waard. Ereschepen en historicus baron Andries Van den Abeele is het vooral het verkeerde keelgat ingeschoten dat men de weken voorafgaande aan deze steekspelen zo graag verwees naar de spelen die doorgingen in 1907 en 1974 en ze op één lijn zette qua historische evocaties. Hij vindt dat afgelopen weekend in plaats van de gebeurtenissen van 1302 te eren er meer de spot mee gedreven werd. Mij is alleszins ook opgevallen dat deze steekspelen van 2006 vooraf tegen de sterren op bejubeld werden als hét historische evenement van het jaar dat men zeker moest komen zien en dat men daardoor een publiek met heel hoge verwachtingen naar de Markt lokte. Eén voorbeeld: "Enkele strategisch geplaatste lagen rubber, vele tonnen speciaal zand en een team van specialisten toveren de markt om tot een echt moeras met natuurlijke hindernissen." werd er geschreven en ook nog: In het moeras bouwen de Klauwaarts een natuurlijke verdedigingswal. Nu moet ik zeggen dat ik nogal veel fantasie bezit maar, eerlijk gezegd, om in dit mul, fijn wit zand de moerassen langs de Groeningebeek te zien, neen, zo ver geraakt mijn fantasie niet. En waar zijn die hindernissen?
14-06-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog
steekspelen
Misschien dat de jeugd wat meer fantasie had en het hele verhaal geloofwaardig vond. In alle geval, na afloop van het gebeuren waren zij bij de eersten om van dichtbij te kijken hoe echt die ridders waren.
14-06-2006, 18:28 geschreven door Bruggeblog
Aalscholver
In het midden van de foto van de poertoren vliegt een aalscholver voorbij. Om nog maar eens aan te tonen dat er buiten eenden en zwanen nog andere watervogels in Brugge hun vaste stek hebben. Zij vallen alleen zo goed niet op.