Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Verleden jaar met Open Monumentendag was deze turnzaal voor het publiek toegankelijk. Zoals u ziet staat het gebouw los van de rest van de school. Gebouwd in de periode 1879-1884.
15-07-2006, 12:00 geschreven door Bruggeblog
Senne Rouffaer
De gekende Vlaamse acteur en regisseur Senne Rouffaer is op tachtigjarige leeftijd overleden. Bekend geworden van onsterfelijke rollen in jeugdseries waar iedereen die het ooit gezien heeft (ook ik) nu nog over spreekt. Kapitein Zeppos bijvoorbeeld. Het is veelbetekenend dat de openbare televisieomroep gisterenavond laat als hommage de film uit 1965 "De man die zijn haar kort liet knippen" vertoonde. Dat is een sprekend voorbeeld van het serieuze acteerwerk dat die man aankon. De film van André Delvaux kende eerst internationaal succes alvorens hij hier aansloeg. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek van Johan Daisne. Nu moet ik zeggen dat ik als puber al gefascineerd was door de boeken van Daisne, iemand die zelf als een der eersten in Vlaanderen het medium film als een volwaardig kunstmedium beschouwde. De verfilming van "de man die ..." heb in ondertussen al zo'n vier, vijf keer gezien. Het begin van de film alleen al, Senne Rouffaer die bij de kapper zit: grandioos. Wat heeft Senne Rouffaer nu met Brugge te maken? Weinig, ware het niet dat de film "De man die zijn haar kort liet knippen" voor een groot deel op locatie geschoten werd in de Rijksnormaalschool in de Sint-Jorisstraat te Brugge. Vooral de scenes die zich afspelen in de turnzaal typeren de sfeer van de film. Hier staat Senne voor de authentieke negentiende eeuwse kleedhokjes die zich trapjes op rondom de turnzaal bevinden
15-07-2006, 10:27 geschreven door Bruggeblog
Turnzaal van de Rijksnormaalschool
De turnzaal van de Rijksnormaalschool zoals ze er nu nog altijd uitziet. Alles in hout. De genummerde kleedhokjes. De plankenvloer. We wanen ons in een totaal andere tijd. Bemerk ook het dakgebinte dat waarschijnlijk een knipoog was van de architect Louis Delacencerie naar de nog bewaard gebleven 13de eeuwse dakconstructie van de abdijschuur Ter Doest te Lissewege.
15-07-2006, 09:55 geschreven door Bruggeblog
14-07-2006
CD Dance Factory (4)
De laatste foto van dit groepje dansers en danseressen die deze namiddag op de Markt een geslaagd optreden afleverden. Helemaal synchroon was het niet, maar ik heb zo een stil vermoeden dat verschillenden onder hen nog heel wat in hun mars hebben. Ze zijn uiteindelijk nog jong en kunnen nog veel leren.
14-07-2006, 20:54 geschreven door Bruggeblog
CD Dance Factory (3)
Vastberaden zijn ze wel, deze jongedames die samen dansen op muziek die via een koppel boxen over de Markt schalt. Als u goed kijkt merkt u tussen de jongedames twee jonge knapen op. Allez, toch 1; de andere heeft zich te goed verstopt.
14-07-2006, 20:44 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 44 (deel 2)
Joepie! Ik mag nog eens een tweede foto plaatsen in verband met de quizvraag. U heeft het nog altijd niet gevonden waar in Brugge dit is. Toch heeft u er waarschijnlijk al eens voorbijgelopen. Op het eerste zicht lijken dit saaie gedenkstenen natuurlijk waar niemand de tijd voor neemt om eens bij stil te staan. Waar is dit?
14-07-2006, 20:37 geschreven door Bruggeblog
CD Dance Factory (2)
De groep blijkt afkomstig te zijn van Brugge zelf en ze hebben een eigen website: www.cd-dancefactory.be/
14-07-2006, 18:48 geschreven door Bruggeblog
CD Dance Factory
Op de Markt valt er dezer dagen regelmatig onverwachte animatie te beleven. Deze dansgroep, luisterend naar de naam 'CD Dance Factory' gaf deze namiddag een mini-optreden weg, zomaar. Kwestie van ervaring opdoen zeker?
14-07-2006, 18:41 geschreven door Bruggeblog
Overdaad schaadt
Overdaad schaadt, zei mijn moeder altijd. Wat er op de hoek van de Steenstraat met de Kleine Sint Amandsstraat aan reclameborden hangt, tart alle verbeelding. Is dat echt allemaal nodig? Heeft dit zin? En mag zoiets zo maar? Ach, het zal wel zijn zoals met de verkeersborden in ons landje hé: hoe meer er staan, hoe liever men het heeft. En dan is men verwonderd dat men door de bomen het bos niet meer ziet.
14-07-2006, 18:30 geschreven door Bruggeblog
Stedelijke Academie
Een ietwat ongewoon zicht op de Stedelijke Academie met links waar het jaartal 1676 op staat de Bogardenkapel.
14-07-2006, 12:45 geschreven door Bruggeblog
Begijnhof
Het is al een tijdje geleden dat ik nog iets toonde van het Begijnhof. Elk seizoen ziet het er anders uit. Dit is zoals het er vanmorgen bij lag, op een stralende zomerochtend.
14-07-2006, 12:29 geschreven door Bruggeblog
Begijnhof (2)
14-07-2006, 12:25 geschreven door Bruggeblog
13-07-2006
Maagdendal
Even ter verduidelijking voor diegenen die Maagdendal, de straat, niet zo goed situeren kunnen. Tsja, hoe moet ik dat nu eigenlijk uitleggen? Sint-Gillis is en blijft een doolhof voor niet Sint-Gillisnaren. Daarom dat ik echt achteroversloeg toen Marie-Rose Van Acker meteen de oplossing gaf. Laat ons beginnen met de Sint-Clarastraat. Kent u de Sint-Clarastraat? Neen? Dan kunt u het al meteen vergeten. Maagdendal is eigenlijk het verbindingsstraatje tussen de Annunciatenstraat, Noord Gistelhof, de Hoedenmakersstraat en de voornoemde Sint-Clarastraat. Als dit voor u wartaal lijkt, geen probleem: dit is het échte Brugge, het Brugge van de Bruggelingen.
13-07-2006, 23:51 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 44
Dankzij Marie-Rose Van Acker is er vandaag alweer een nieuwe quizvraag. Waar in Brugge is dit met het blote oog te zien?
13-07-2006, 21:28 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 43 - de oplossing
Prachtig! Echt, hier schrik ik van. Ik had nooit gedacht dat iemand na die ene foto toch weet dat dit in Maagdendal is. Het blijkt dat ik als 'stroatendwil' het al ver moet zoeken om nog iets te vinden dat niet meteen gevonden wordt. U kent deze stad. Nochtans, Maagdendal, het is geen zo een voor de hand liggende straat in Sint-Gillis, ver buiten het echte centrum, en, als u er al eens komt, dan bent u voor u het beseft er al weer door. Het beeld zelf is nog maar van 1910 maar de nis is 17de eeuws, vermoedelijk van de datum die op het huis staat. En die Soutieu, dat is de naam van een makelaarsfamilie uit die 17de eeuw. Proficiat aan Marie-Rose Van Acker en haar familie, want zij hadden het gevonden. Maar noemt u me liefst niet meer mvr. Ik ben die meneer van de foto rechtsboven die binnenkijkt in het kunstateliertje in de Stoofstraat. Geeft u mij nog een half uurtje voor een nieuwe fotovraag.
13-07-2006, 20:56 geschreven door Bruggeblog
Zandsculpturen
Vanaf 1 augustus tot en met 17 september 2006 gaat opnieuw een zandsculptuurfestival in Groot-Brugge door. Voor het eerst gestart in 1997, als eerste zandsculpturenfestival in België trok dit sedertdien jaar na jaar op het strand van Zeebrugge honderdduizenden bezoekers. Tot de concurrentie van Blankenberge en nog andere problemen verleden jaar roet in het eten gooide. Met een onderbreking van één jaar gaat het festival opnieuw door maar nu in de onmiddelijke omgeving van het station van Brugge.
13-07-2006, 19:19 geschreven door Bruggeblog
zandsculpturen (2)
Aangezien een evenement als het zandsculpturenfestival heel wat 'voeten in de aarde heeft' is het normaal dat men al van weken op voorhand druk bezig is met het aanvoeren van zand, het aanstampen, het maken van de basisvormen, ...
13-07-2006, 19:18 geschreven door Bruggeblog
OLV van La Salette
'Jaah, toch niet weer een mariabeeldje?' hoor ik sommigen al roepen. Kan ik er aan doen dat het er hier vol van staat? Trouwens, dit beeldje is heel speciaal. Het huis op de hoek van de Boeveriestraat en de Fonteinstraat in West-Brugge werd gerestaureerd en gedurende die periode was het beeldje tijdelijk weggenomen. Nu de restauratie afgelopen is werd het OLV-beeld van La Salette op dinsdag 27 juni plechtig teruggeplaatst. Vandaar de vlaggen. Er gaan twee verklaringen over de oorspronkelijke reden van plaatsen van dit beeld. Verklaring 1: het beeld komt uit de gemeenteschool van Bulskamp bij Veurne en werd naar hier gebracht bij het huwelijk van de bewoners toen, die op die plek een slagerij (beenhouwerij) hadden. Hiermee is de eigenlijke reden waarom precies dit beeld er kwam niet echt gegeven. Verklaring 2: (en die is veel plausibeler) In 1866 was er een cholera-epidemie en de paters Capucijnen die hier in de onmiddellijke omgeving wonen hebben het beeldje er geplaatst om de bevolking uit de wijk om bescherming te vragen tegen de epidemie.
13-07-2006, 14:51 geschreven door Bruggeblog
OLV van La Salette (2)
Waarom ik denk dat de cholera-epidemie van 1866 de aanleiding was tot het plaatsen van het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette hier op de hoek van de Fonteinstraat met de Boeveriestraat, valt vooral te lezen in mijn artikel van twaalf april 2006 i.v.m. een gelijkaardig beeldje dat hangt op de hoek van de Snaggaardstraat met de Speelmansstraat. Het zijn de enige twee OLV van La Salettebeeldje die in Brugge staan en zij staan beiden uitgerekend in twee voormalige volkse en heel arme wijken. Deze OLV die slechts 1 maal (in 1846) verscheen aan twee kinderen in La Salette, Frankrijk, werd hier als 'pestheilige' vereerd. Vooral omdat er een legende aan haar verbonden werd dat in Frankrijk de mensen in de streken waar zij vereerd werd van de besmettelijke ziekten gevrijwaard werden terwijl overal tienduizenden, honderdduizenden aan cholera stierven. Dat ook Brugge uiteindelijk niet aan de cholera-epidemie ontsnapte bewijzen de overlijdensakten die u in het stadsarchief van onze stad terugvinden kunt. Zowel in 1854 en 1866 was er zo een choleraplaag. Slaat u er de overlijdensakten van die jaren op na, dan ziet u, pagina na pagina als reden van overlijden: cholera.
13-07-2006, 14:48 geschreven door Bruggeblog
Depuydt-Canestrero
Het zuidelijke deel van het beeldencomplex met fonteinen op het Zand. Gemaakt door het kunstenaarsechtpaar Depuydt-Canestrero. Bemerk bovenin de zeven meeuwen waarvan sprake in een gedicht van Anton Van Wilderode.