Wie ik ben? ... Speelt geen enkele rol. Mijn naam? ... misschien de Brugschen Stroatendwil?
Na een half jaar ziekte werd ik in 2005 op het werk bedankt voor bewezen diensten en prompt op pensioen gesteld. Als 47-jarige zo uitgerangeerd worden uit deze jachtige en niets ontziende maatschappij komt hard aan. Ondertussen heb ik me herpakt en voortaan blog ik als een oudje hier op www.seniorennet.be met slechts één onderwerp: BRUGGE!
Door een decreet van 9 februari 1882 erkende paus Leo XIII de eredienst van de zalige Karel de Goede, die trouwens op 14 december van datzelfde jaar uitgeroepen werd tot tweede patroon van de stad en van het bisdom Brugge (de andere is de heilige Donatianus, Sint-Donaas). Dit gaf aanleiding tot feestelijkheden die gepland werden voor 1883 maar uiteindelijk plaats vonden in 1884 omdat noch het schrijn noch de stoet klaar waren. Het schrijn was uiteindelijk pas gereed in 1885 en de relieken werden er op 22 augustus 1885 in neergelegd. Zij kwam er dankzij een inzameling van giften. Dat gebeurde met geld, maar ook met edelstenen die de rijve langs alle kanten versieren en die geschonken werden door prinsen en vorsten. Het schrijn dat tegenwoordig veilig achter glas bewaard wordt rust op vier poten die monsters voorstellen. Het heeft een zadeldak en op een dubbele volute erboven knielen twee engelen die het wapen van Vlaanderen en een kroon vasthouden. Die kroon bijvoorbeeld werd geschonken door koningin Maria-Hendrika.
22-12-2006, 13:30 geschreven door Bruggeblog
Schrijn Karel de Goede
Eerst wil ik even de voorgeschiedenis van dit schrijn schetsen. Het is gemaakt in 1883-1885 maar voordien moeten er al twee reliekschrijnen geweest zijn. Op 19 januari 1782 namelijk bracht bisschop Brenart in het koor van de Sint-Donaaskathedraal de relieken, enkele beenderen van graaf Karel de Goede (gest. in 1127), over in een nieuw koffertje waarin hij twee handschriften en een uit het oude schrijn afkomstige afbeelding van de graaf insloot. Toen de Sint-Donaaskathedraal verdween werd het koffertje geschonken aan de kerkmeesters van de Sint-Salvatorskerk. Daar werd in 1827 alles in een tweede en neogotisch schrijn geplaatst dat omstreeks 1919 uit de kerk verdwenen is. Op 22 augustus 1886 werd alles dan overgebracht in dit derde schrijn. Pas in 1957 werd de tekening van de zalige Karel de Goede uit dit schrijn gehaald, in een kader geplaatst en in de kerk opgehangen.
22-12-2006, 10:19 geschreven door Bruggeblog
21-12-2006
Quizvraag 116 - de oplossing
Nolfinarium heeft ons - en vooral mij - vanavond al aangenaam verrast door de juiste oplossing te geven. Ik citeer zijn antwoord: "Het reliekschrijn van de gelukzalige graaf Karel de Goede nu bewaard in
een van de zijkapellen van de Sint-Salvatorkerk in brugge. Het is een
Neogotisch schrijn gemaakt door een Gentse edelsmid naar een ontwerp
van Béthune." Dat antwoord is volkomen correct. Toch wil ik het eventjes nuanceren. Die Gentse edelsmid was een zekere Bourdon, maar het feit dat er een Gentenaar dat schrijn aan het maken was (dat was toen in 1883) verwekte in Brugge nogal wat wrevel. Daarom heeft die Bourdon het niet alleen gemaakt maar kreeg hij ook de medewerking van de Brugse edelsmid Vandamme. Het werd voltooid in het begin van 1885. Het ontwerp is van J. Béthune maar er werd van afgeweken. Op zijn ontwerptekening uit 1883 stonden verschillende andere heilige vorsten die het schrijn moesten versieren dan diegenen die er uiteindelijk op verschenen. In plaats van vanavond u een nieuwe fotovraag te geven zou ik het graag nog eens wat hebben over dit prachtige kunstwerk, een van de vele die zich in Brugge bevinden. Maar eerst en vooral wens ik Nolfinarium nog maar eens proficiat voor zijn snelle oplossing. Hij is iemand die de stad Brugge ook graag aangrijpt als fotomodel en ik heb zo een klein vermoeden dat hij onlangs grootvader geworden is. Zijn zoon of dochter heeft een nieuw kunstwerk op de wereld gezet dat van nu af aan luisteren zal naar de mooie naam Luna.
21-12-2006, 22:06 geschreven door Bruggeblog
meest bewandelde stenen
Nu ik toch aan dat Bonifaciusbruggetje stond wil ik u eens de meest bewandelde stenen van Brugge tonen. Ze liggen onderaan dit bruggetje uit 1910 en er is hier dagelijks op verschillende momenten file, vooral als twee groepen toeristen van weerskanten hier arriveren!
21-12-2006, 20:42 geschreven door Bruggeblog
koor OLV-kerk
Dit artikel sluit aan bij mijn vorige artikel waarin ik u wees op de (uiterlijke) schoonheid van de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Dit is bijvoorbeeld de derrière van deze bevallige dame. Het is het koor, gezien vanaf het Bonifaciusbrugje. Het koor van de kathedraal van Doornik diende naar het schijnt als voorbeeld voor dit kort na 1270 voltooide koor. Het is opgetrokken in baksteen in polygonale vorm en heeft een kooromgang en daarrond kranskapellen. Het geheel wordt geschraagd door een effenaf indrukwekkend steunberen- en luchtbogenstelsel. Ware schoonheid zit vanbinnen, wordt er altijd beweerd. Welnu, iedereen weet dat dit ook opgaat voor deze kerk. De Madonna van Michelangelo en de praalgraven van Maria van Bourgondië en van Karel de Stoute zijn slechts enkele van de honderden schitterende kunstwerken binnenin deze kerk.
21-12-2006, 20:37 geschreven door Bruggeblog
Stellingen weg
Het was u misschien nog niet opgevallen, maar eindelijk zijn de stellingen verdwenen die stonden voor de westelijke gevel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in de Mariastraat. Vele, vele maanden heeft de restauratie van die gevel geduurd. Vanaf nu kunnen we deze prachtkerk opnieuw in zijn volle glorie aanschouwen. Van oorsprong was het een vroeggotische gevel. De restauratie die nu gebeurd is was louter een opknapbeurt. In de periode 1900-1906 was dit eventjes anders. Toen onderging deze gevel onder leiding van de architecten Louis Delacenserie en Charles De Wulf een historiserende restauratie. Zij reconstrueerden het vermeende oorspronkelijke uitzicht ervan. Maar door onvoldoende voorafgaandelijk onderzoek is dit geen exacte reconstructie van de vroeggotische gevel geworden. Hoe dan ook, het blijft een plezier om naar deze kerk te kijken.
21-12-2006, 18:10 geschreven door Bruggeblog
20-12-2006
Grootseminarie (4)
De Ieperse kanunnik Antoon (of Antoine) Sanders liet zich in zijn werk graag een latijns klinkende naam aanmeten: Antonius Sanderus. Dat klinkt heel wat imposanter dan dat Toontje Sanders, hé, en een dergelijke naamsverandering was trouwens voor die tijd echt niet ongebruikelijk. In zijn 'Flandria illustrata' uit 1641 staat onder andere deze gravure die toont hoe de Duinenabdij er hier in Brugge had moeten uitzien, tenminste als men alles had verwezenlijkt zoals voorzien. In de praktijk bleef de westvleugel oningevuld en ook de oudere refuge van Ter Doest werd aangepast tot zuidvleugel van de voorziene kleine kruisgang. De andere twee vleugels werden nooit meer gerealiseerd.
20-12-2006, 21:57 geschreven door Bruggeblog
Grootseminarie (3)
Dit is het fameuze weiland met daar tussenin de fruitbomen achterin het domein van het Grootseminarie. Eigenlijk is wat u hier ziet nog niet eens de helft ervan. Een paar eeuwen lang voorzag de tuin in de voedselvoorziening van de bewoners hier. Nu is de moestuin allang verdwenen en ook de landbouwuitbating die door de cisterciënzers in de 17de eeuw hier startte is uiteindelijk gestopt in 1999. Nu grazen er hier jaarlijks nog een tien à twintigtal vaarzen tussen zowat april en oktober. Zij komen van een boer buiten de stadsmuren. Aangezien het nu december is moet u het op deze foto eventjes doen zonder de koeien.
20-12-2006, 21:31 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 116
Deze fotovraag is speciaal. Meestal vraag ik u waar in het centrum van Brugge u dit kan zien. Dat doe ik in dit geval ook, maar ik zou graag van u ook willen weten wat dit is.
20-12-2006, 21:21 geschreven door Bruggeblog
Grootseminarie (2)
Het is haast niet te geloven dat er in de binnenstad van Brugge nog een dergelijk grote lap tuin plus aanpalend stuk weiland te zien is. Het hele domein van het huidige Grootseminarie is ommuurd en daarbinnen is dit prachtige, altijd rustige tafereel te zien. Het bomenbestand binnen het domein bestaat uit fruitbomen en daarnaast enkele majestueuze platanen, zomereiken en moseiken. En ook nog gewone en bruine beuken, witte paardenkastanjes, linden en gewone berken.
20-12-2006, 20:28 geschreven door Bruggeblog
Grootseminarie (1)
Vanaf vandaag krijgt u van mij een reeks artikels over het Grootseminarie in Brugge. Naast het Johannes XIII-seminarie in Leuven is dit het enige overgebleven seminarie in Vlaanderen waar na een opleiding van zes jaar studenten uiteindelijk tot priester gewijd worden. Waar men in Leuven praktisch niet meer aan kandidaat-priesters geraakt heeft men er hier in Brugge op dit ogenblik welgeteld 11, waarvan 4 eerstejaars. Maar men hoeft niet per se priester te worden om hier cursussen te volgen. In totaal zijn er nu om en bij de vijftig cursisten. Mijn artikelenreeks zal het lang niet alleen hebben over het seminarie zelf, maar ook over de geschiedenis van het gebouw en de omliggende terreinen. Het seminarie is gehuisvest in een 17de eeuwse abdij in barokstijl. Die voormalige cisterciënzerabdij kwam er nadat de cisterciënzermonniken van de Duinenabdij in Koksijde hun toevlucht hadden gezocht binnen de muren van het 'veiligere' Brugge. Die nieuwe abdij van de Duinheren moest groter en prestigieuzer zijn dan die van de toen in Brugge reeds aanwezige jezuïeten. Het is een grote abdij geworden, maar niet zo groot als men gewild had. Vooral geldgebrek maakte dat men de originele plannen wat moest bijsturen. Hier zien we een deel van de oude abdij met de klokkentoren, gezien vanuit de opmerkelijke boomgaard.
20-12-2006, 18:31 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 115 - de oplossing
De winnaar die komend jaar 2007 gratis alle gemeenteraadszittingen mag bijwonen is gekend. Het is Johan, alias Muffie. Hij wist deze camera staan, namelijk op de Markt boven restaurant-tearoom De Beurze. En inderdaad, het is bevestigd tegenaan een raam op de tweede verdieping.
20-12-2006, 17:50 geschreven door Bruggeblog
19-12-2006
Quizvraag 115
Als de mist om uw hoofd is verdwenen... dan wordt het misschien eens tijd om een fotovraagje op te lossen. Waar in de binnenstad van Brugge is dit te zien, met of zonder mist? Uw antwoord graag op een gele briefkaart en die stuurt u naar: B. Ruggeblog Zonder Zeverrei 115 8000 Brugge Uit de duizenden gele briefkaarten zal een onschuldige hand (de mijne) de gelukkige winnaar uitkiezen. Die winnaar wint een gratis abonnement voor al de gemeenteraadszittingen van Brugge voor het volledige jaar 2007. En ik kan u verzekeren: de winnaar van deze prijs zal zich in 2007 nooit vervelen. Mocht u misschien die gele stroom briefkaarten voor willen zijn, dan heb ik een interessante tip voor u: druk onderaan dit artikel op het onderlijnde woord reacties en spuw uw antwoord uit op het daarna verschijnende witte veld. Succes!
19-12-2006, 21:34 geschreven door Bruggeblog
Begijnhof (4)
Een tijd geleden merkte ik op dat de gedenksteen die vroeger op de grond tussen de kasseien in het poortgebouw lag sinds de nieuwe bestrating niet teruggekeerd was. Dat is ondertussen wel gebeurd. De gedenksteen voor kanunnik Rodolphe Hoornaert heeft men waarschijnlijk eerst opgeknapt en nu heeft men het ingemetseld in de muur van het poortgebouw, naast die grote Christusfiguur aan het kruis. Voor wie de Latijnse taal niet zo goed bij machte is, geef ik een vertaling van het opschrift: "Christus. Sta stil, bezoeker, en stort een gebed voor de zielsrust van eerwaarde heer Rodolphe Louis Hoornaert, die gedurende 46 jaar in deze Wijngaard voor Christus en de Kerk heeft gewerkt en naar de Meester is teruggekeerd op 30 oktober 1969 om zijn beloning te onvangen. Hij ruste in vrede." De verdienste van deze Rodolphe Hoornaert, neef en opvolger van de laatste pastoor van het oude begijnhof, Kanunnik Hector Hoornaert, was vooral dat hij een zieltogend begijnhof aan het begin van de 20ste eeuw nieuw leven kon inblazen door er in 1927 een nieuwe gemeenschap te stichten met een eigen naam die pas veel later (in 1962) geïncorporeerd werd in de Orde van de Benedictijnen. De zusters kregen de naam Benedictinessen van de Wijngaard en hun kloosterhuis heet Monasterium "De Wijngaard".
19-12-2006, 18:36 geschreven door Bruggeblog
Begijnhof (3)
De twee leraressen die met deze klas mee waren moesten aan de ingang van het begijnhof hun uiterste best doen om deze rumoerige bende kalm te krijgen, maar het lukte. Ik kan me heel goed voorstellen dat er hier dikwijls groepen binnenstormen (zonder begeleiding bijvoorbeeld) waarbij dat niet lukt.
19-12-2006, 17:59 geschreven door Bruggeblog
Begijnhof (2)
Wat we hier zien is een internationaal gebaar dat de bezoeker, die vanuit de vier windstreken naar hier overgewaaid is, moet aanmanen om op deze plek in alle rust en stilte rond te lummelen. Voordien waren er bordjes waarop te lezen stond: "Stilte - Silence" maar blijkbaar was dat niet voldoende om de dagelijkse luidruchtige Babelse spraakverwarring die hier heerste te doen verstommen.
19-12-2006, 17:54 geschreven door Bruggeblog
Begijnhof
Sinds kort heeft men in het Begijnhof nieuwe borden en bordjes geplaatst. Ze zijn groen geschilderd en de tekst en figuren zijn in het wit. De borden willen er vooral de bezoekers op wijzen dat dit een begijnhof is en geen speelplein. Dat men hier niet moet roepen en tieren, trekken en sleuren, maar dat men een "waardige en ingetogen houding" moet aannemen.
19-12-2006, 17:42 geschreven door Bruggeblog
Sint Joris en de Draak
Sint Joris behoorde waarschijnlijk tot het leger van Diocletianus en werd in 303 gemarteld. Volgens de legende zou hij een draak gedood hebben in de omstreken van Lasia in Cappadocië. Hij wordt vereerd als patroon van de ridders. De strijd met de draak werd hier pas in de 11de eeuw aan zijn levensbeschrijving toegevoegd. Hij wordt voorgesteld als een jonge geharnaste ridder en draag of een lans of een zwaard. En hij bevecht een draak die een prinses als prooi ontvangen had.
19-12-2006, 15:49 geschreven door Bruggeblog
Quizvraag 114 - de oplossing
Die oplossing kon u al lezen in de reacties van Marnix Knockaert op de vorige quizfoto. Marnix, blijkbaar onze wandelende gevelencyclopedie, wist te vertellen dat we om dit te zien in het Genthof moeten zijn, meer bepaald twee huizen naast de bakkerij uit de straat. En het tafereel dat u zag is de uitbeelding van Sint Joris in zijn strijd met de draak. Het huis dateert van 1676, en dat kunt u aflezen van de andere boogvelden , tussen de engelenkopjes in.
19-12-2006, 15:39 geschreven door Bruggeblog
18-12-2006
Meridiaanlijn (6)
Dit was vanmiddag het culminatiepunt in het zuiden van de zon, het hoogste punt dat het bereikte. Helemaal perfect acher de bol stond ze nog niet maar het scheelde echt maar een haartje. U moet er niet meer aan twijfelen: binnen enkele dagen staat de zon op de middag als zij haar hoogste punt bereikt heeft pal achter deze bol boven huize Boechoute aan. Geen milimetertje te veel naar links of rechts of naar boven of naar onderen, neen, PAL daarachter.