Creatief bezig zijn met stempels Stempelden we vroeger met een aardappel en verf, later met een drukkerij knutseldoos, vandaag is het stempelen uitgegroeid tot een hobby met een brede waaier aan mogelijkheden
Laat je inspireren of geniet er gewoon van.
ARTIST TRADING CARDS(ATC) zijn kaartjes van 64 x 89 mm,
Deze kaartjes worden op alle mogelijke manieren versierd. Alles kan en alles mag, elke denkbare techniek kan toegepast worden. Ik hou het vooral bij stempelen maar combinatie van verschillende technieken maakt het wel boeiend. Het enige dat vast staat,is het formaat. ATC's kunnen vervolgens worden geruild tegen die van anderen.
Maken, uitwisselen en verzamelen, daar is het om te doen.
29-06-2006
Kaart
Begin juni was ik samen met m'n zus Martine bij de Stempelmakers in Eindhoven. We delen dezelfde passie voor het stempelen, dus konden we de jaarlijkse stempeldag daar niet laten voorbijgaan. Nederland heeft op dat gebied véél meer te bieden dan de Belgische markt. Ondanks het grote aantal stempels dat we beiden hebben, konden we de verleiding niet weerstaan en kwamen weer met heel wat moois en toffe ideetjes tevreden thuis. Dit kaartje is gemaakt met één van de toen gekochte stempels.
Vandaag hebben we dus het zesde en laatste kaartje uit deze serie. Marie Antoinette, zoals Lunic maandag al kon raden, is inderdaad het thema van de hele reeks
Marie Antoinette, laatste koningin van Frankrijk. Heel wat vind men er over terug, waar gebeurde verhalen en verhalen die je wel met een korreltje zout mag nemen. Of het verhaal van het verdwenen halssnoer waar is of niet kan ik jullie niet zeggen, in ieder geval het hoort bij haar. De hele reeks ATC -tjes samen ziet er dus zo uit. De achtergrond is met de DTP techniek ingekleurd en gestempeld. De plaatjes komen uit een of ander royality blad, de stukjes kant zijn uit een restantje van een trouwsluier geknipt, het medaillonnetje vond ik ooit eens in de tuin, de gekleurde papieren bloemetjes zijn geponst en de kleine bloemetjes kreeg ik van een vriendin cadeau. In de jaren zestig waren die galonnetjes volop mode om kinderkledij op te smukken. Nu gebruik ik ze maar al te graag op kaartjes en om, zoals hier, ATC-tjes te verfraaien.
Bij dit kaartje is heel duidelijk te zien wat verschillende kleuren chalks doen op de gestempelde tekst met Versa Mark (onzichtbare) inkt. De beige kaart werd met de Versa Mark inkt bestempeld en met chalks verkreeg in de kleuren nuance. Het witte gedeelte werd met dezelfde tekststempel maar met blauwe inkt bestempeld.
Zeven kleinkinderen hebben we, 4 jongens en 3 meisjes Als dat geen zegen is ! 15 jaar geleden kregen we een tweede meisje bij : * TABITA * Via deze weg kan ik haar op deze officiële eerste zomerdag extra in het zonnetje zetten. Op de langste dag van het jaar zal er tussen het blokken en de examens door vast wel wat tijd zijn om aan haar 15de verjaardag te denken !
Nog een serie van 3 bij elkaar horende ATC kaartjes. De achtergrond werd met Versa-Mark (onzichtbare ) inkt bestempeld en gekleurd met chalks, zo komt het gestempelde motief toch zichtbaar. Daarna werden de andere motiefjes in zwart gestempeld en verder afgewerkt. Om de zwarte inkt op sommige plaatsen minder ' hard' te maken heb ik het geheel nog eens met wit chalk bewerkt
De stempelafdruk van deze vuurtoren was al eerder te zien op dit blog, (11/2) Het kleurengebruik en de achtergrond doen er het kaartje van vandaag weer net iets anders uit zien.
Wat ben ik blij dat ik vrienden om me heen heb ! Een eenvoudig gestempeld kaartje, afgewerkt met wat fantasiepapier, de hoekpons, splitpennetjes en een mooi tekstje.
Bij deze kaart heb ik een combinatie van verschillende inktsoorten/kleuren en vier stempels gebruikt. Ik was van plan om zowel de bloemetjes en de tekst in witte inkt af te drukken, maar het resultaat was bijna niet zichtbaar, dus niet dat wat ik ervan had verwacht. Daarom met Encore Ultimate Metallic Blue geprobeerd. Deze inkt heeft een weerschijn (metallic) effect.
Bij mijn hobby gaat er héél wat papier en lijm door m'n handen. Vooral het vinden van de passende kleur kaartpapier valt nogal eens tegen. Je blijft wel aangewezen op de klassieke kleuren die enkele firma's op de markt brengen. Alhoewel, met de opkomst van het scrapbooken zijn er nu wel meer papier soorten in mooie kleuren en dessins te koop. Een andere oplossing voor het verkrijgen van een passende kleur is, met stempelinkt het papier de gewenste tint te geven. Wat de lijm betreft, ik verslind tubes fotolijm. Iemand vroeg eens of ik aandelen had bij de firma van fotolijm. Na vele lijmsoorten en dubbelklevend plakband te hebben uitgeprobeerd, vind ik de gewone tube fotolijm het ideale middel, ook om héél kleine of smalle deeltjes op de kaart vast te lijmen. En mocht er al iets teveel aan lijm op de kaart zichtbaar zijn, dan kan je die (na het opdrogen) er zo van "wegrollen" zonder dat er vlekken achterblijven.
Vrienden zijn dinsdag definitief terug gekeerd uit het West Afrikaanse BENIN. Hun werk is er nu voltooid. Als pasgehuwd koppeltje gingen ze er een acht tal jaren geleden heen om er te werken aan een alfabetiseringsproject. Het zal voor hen vast weer wennen zijn, niet in het minst aan de temperaturen en de regen die we hier de afgelopen dagen onophoudelijk met stromen op het dak kregen. Met mijn gedachten bij hen, heb ik een paar kaartjes gestempeld met Afrikaans ogende motiefjes en kleurtjes
Felle kleurtjes voor dit kaartje. De stempelafdruk werd ovaal uitgesneden waardoor een deel wegvalt. ( de gehele afdruk ziet u bij de posting van 16 maart.) De uitgeknipte aardbeien rondom maken het net weer iets anders.
Voor de kaart met vlinders heb ik de volgende techniek toegepast om de raster achtergrond te maken. 1 Op een wit velletje kaartkarton heb ik diagonaal een "hulp A4tje" gelegd. Langs die rand heb ik met blauwe stempelinkt "afgesponst" 2 Hier ziet u het resultaat wanneer het "hulpje" is weggenomen 3 Op dezelfde manier worden alle diagonale lijnen met blauwe stempelinkt "afgesponst" 4 Om een ruitmotief te bekomen bewerk ik het kaartkarton op dezelfde manier, ook in de andere richting 5 Elk ruitje wordt met Post-it blaadjes afgeplakt. In het "open" ruitje wordt dan telkens het motief gestempeld en ingeschilderd. Het witte kaartvelletje is hier op een blauwe kaart geplakt.