Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    brouwen

    14-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 23:07 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 23:06 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 23:06 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 23:05 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 23:05 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 23:04 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 23:04 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 22:40 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 22:39 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wat heb je nodig om Bier te brouwen ?

    14-01-2007 om 22:36 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-01-2007 om 22:27 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Tilburgse Marter bierflesje

    De naam verwijst niet naar een huisdier, maar dit bierrecept is een poging om de "Hoegaerdse Das" te imiteren. De meningen hierover liepen uiteen, zoals natuurlijk te verwachten was, want over bier kun je veel discussiëren. Dit recept van Martin Hofhuis is gepubliceerd in het clubbald van "De Roerstok" in december 1997.

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 1700 gram pilsmout
    • 100 gram ambermout 50 EBC
    • 110 gram caramelmout 120 EBC
    • 22,5 gram Hallertau hopbloemen 3,2% (begin koken)
    • geraspte en gedroogde schillen van 2 sinaasappels (laatste 15 min)
    • 5 gram gemalen koriander (laatste 15 min)

    Maischwater:

    7 liter (melkzuur toevoegen tot pH 5,6)

    Maischschema:

    temperatuur 52 °C 63 °C 73 °C 78 °C
    tijd 15 minuten 30 minuten 15 minuten 5 minuut

    Spoelwater:

    onbekend

    Kooktijd:

    90 minuten

    Gist:

    Opgekweekte Hoegaarden-gist

    Begin SG:

    1048

    Eind SG:

    onbekend, verwacht alcoholpercentage: 5%

    14-01-2007 om 22:23 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     
     

    Belgium Imperial Stout bierflesje

    Met dit bier haalde Kees Bubberman uit Middelburg tijdens het ONK 2000 een 1e prijs in de zgn. "vrije klasse". In het logboekformulier schreef Kees dat het zijn opzet was geweest om een "Russian Imperial Stout" te kruisen met een "Belgische Trappist". Het bier smaakte volgens mhem kruidig, gebrand en zoet. Dat werd door de keurmeesters in het juryformulier bevestigd. Zij schreven: "Een sterke, complexe geur en smaak. Lang uitvloeiend, maar niet te bitter. Niet te extreem zware smaak. Mooi bier!!". Het bier behaalde maar liefst 84 punten. Kees kreeg naast de traditionele "Roerstok" die bij de klassewinnaar hoort, ook een door het S.N.A.B. ter beschikking gestelde wisseltrofee. Dit voor het meest vernieuwende bier!

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 3000 gram pilsmout
    • 295 gram ambermout
    • 200 zwarte mout
    • 150 gram rookmout
    • 2,5 gram Fuggelshop 4,5% (90 minuten meekoken)
    • 4 gram Fuggleshop 4,5% (15 minuten meekoken)
    • 17 gram Challenger 7,2% (90 minuten meekoken)
    • 12 stukjes laurierdrop
    • 112 gram rozijnen
    • 0,5 gram Curaçaoschillen
    • 58 gram bruine nasterdsuiker

    Maischwater:

    onbekend

    Maischschema:

    temperatuur 55 °C 68 °C 74 °C 80 °C
    tijd 14 minuten 45 minuten 15 minuten 1 minuut

    Spoelwater:

    onbekend

    Kooktijd:

    90 minuten

    Gist:

    Kees gebruikte hiervoor originele Guinness gist. Ook de gisten van Yeasthead en Wyeast kunnen gebruikt worden, evenals gedroogde gist.

    Begin SG:

    1085

    Eind SG:

    1022

    14-01-2007 om 22:23 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Dordtse Witte bierflesje

    Een recept van Witbier 

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 1215 gram pilsmout 3EBC
    • 821 gram tarwemout
    • 7 gram Hallertau pellets
    • 11 gram Saaz pellets
    • 7 gram koriander vers gekneusd
    • schil van 1 sinaasappel dungeschild

    Maischwater:

    7 liter (aanzuren met melkzuur tot pH 5,5)

    Maischschema:

    temperatuur 45 °C 50 °C 63 °C 73 °C
    tijd 5 minuten 10 minuten 45 minuten 60 minuten

    Spoelwater:

    5 liter

    Kooktijd:

    90 minuten, schillen en koriander laatste 20 minuten toevoegen. Daarna koelen en 3,5 liter (voorgekookt) koud water toevoegen.

    Gist:

    Wyeast Belgium White, opgekweekt uit vorig brouwsel

    Begin SG:

    1047

    Eind SG:

    1012

    Ook bij dit brouwsel verloopt de vergisting traag:
    brouwdag: SG 1047, dag 4: SG 1030; dag 7: SG 1024; dag 10: SG 1020 en overhevelen naar mandfles met toevoeging van korrelgist Den Arsegan; dag 17: SG 1012 en aansluitend koelen tot (bottel)dag 23.

    14-01-2007 om 22:22 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     
     

    Dubbelbock bierflesje

    Het hieronderstaande recept van Dubbelbock is een recept dat is gebruikt tijdens het gezamenlijk brouwen in 1997. Het resultaat is te proeven geweest op de feestavond van datzelfde jaar. Dit recept is eerder gepubliceerd in het clubblad.

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 1500 gram pilsmout 3EBC
    • 1000 gram munichmout 17 EBC
    • 300 gram carapilsmout 20 EBC
    • 200 gram kristalmout 150 EBC
    • 20 gram chocolademout 800 EBC
    • 12 gram Brewers Gold hopbloemen 7% (90 minuten meekoken)
    • 12 gram Saaz hopbloemen 3,2% (90 minuten meekoken)

    Maischwater:

    7,5 liter (aanzuren tot pH 5,5)

    Maischschema:

    temperatuur 50 °C 65 °C 70 °C 78 °C
    tijd 15 minuten 45 minuten 15 minuten 5 minuten

    Spoelwater:

    10 liter

    Kooktijd:

    90 minuten

    Gist:

    Hoegaarden

    Begin SG:

    14-01-2007 om 22:21 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     
     

    Kölsch bierflesje

    Het hieronderstaande recept van Kölsch is een recept dat is gebruikt tijdens het gezamenlijk brouwen in 1997. Het resultaat is te proeven geweest op de feestavond van datzelfde jaar. Dit recept is eerder gepubliceerd in het clubblad.

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 1600 gram pilsmout 3EBC
    • 400 gram tarwemout
    • 12 gram Brewers Gold hopbloemen 7% (90 minuten meekoken)
    • 10 gram Saaz hopbloemen 3,2% (90 minuten meekoken)

    Maischwater:

    7 liter (aanzuren tot pH 5,5)

    Maischschema:

    temperatuur 50 °C 65 °C 70 °C 78 °C
    tijd 15 minuten 45 minuten 15 minuten 5 minuten

    Spoelwater:

    7 liter

    Kooktijd:

    90 minuten

    Gist:

    Hoegaarden (indien mogelijk Kölsch gist)

    Begin SG:

    1048

    14-01-2007 om 22:20 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     
     

    Het Zwarte Gat bierflesje

    Onderstaand recept is een recept van Antoinette Rijnen. Het gaat om een bier van maar liefst 11% alcohol! Het bier is meerdere malen door Antoinette zelf gebrouwen en volgens haar is het een ontzettend heerlijk bier, dat het best tot zijn recht komt bij een drinktemperatuur van 14 - 16 graden Celsius. Dit recept is eerder gepubliceerd in het clubblad.

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 2300 gram palemout
    • 1000 gram tarwemout
    • 150 gram chocolademout
    • 150 gram karamelmout
    • 45 gram zwarte mout (Antoinette heeft deze zelf in een oven gebrand)
    • 22 gram Northern brewer hop
    • 15 gram zoethout (toevoegen 30 minuten voor het einde van het kookproces)
    • 150 gram honing

    Maischwater:

    10 liter

    Maischschema:

    temperatuur 50 °C 62 °C 72 °C 78 °C
    tijd 40 minuten 25 minuten 20 minuten 10 minuten

    Spoelwater:

    De bostel uitspoelen tot men ongeveer 11,5 liter wort over heeft

    Kooktijd:

    90 minuten (tot er 10 liter wort over is)

    Gist:

    1 zakje Farma bovengistend

    Begin SG:

    1100

    Eind SG:

    1030

     

    14-01-2007 om 22:18 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Scotch Ale bierflesje

    Hieronder een recept van een Scotch Ale van de hand van Jacques Bertens. Dit recept is door hem samengesteld aan de hand van recepten van Graham Wheeler en internetrecepten. Het is eerder gepubliceerd in het clubblad.

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 1750 gram palemout (7 EBC)
    • 375 gram caramput (37 EBC)
    • 375 gram caramout (150 EBC)
    • 250 gram tarwevlok
    • 13 gram Saaz hopbloemen (3 gram voor het koken, 10 gram begin koken)
    • 8 gram Fuggles (4 gram voor het koken, 4 gram laatste 10 min. koken)
    • 7 gram Goldings (begin koken)
    • 5 ml karamel kleurstof
    • een snufje keukenzout

    Maischwater:

    9 liter

    Maischschema:

    temperatuur 52 °C 60 °C 72 °C 75 °C
    tijd 5 minuten 30 minuten 25 minuten 10 minuten

    Spoelwater:

    8 liter

    Kooktijd:

    75 minuten

    Gist:

    Wyeast, nr. 1728, Scottish Ale

    Begin SG:

    1065

    Eind SG:

    1012

    14-01-2007 om 22:17 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     
     

    Oktoberfestbier bierflesje

    Dit recept maakt gebruik van een andere methode voor het maischen dan meestal wordt toegepast, namelijk de decoctiemethode. Deze methode is bij uitstek geschikt voor Duitse bieren zoals Weizenbieren en dit Oktoberfestbier. Meer over de decoctiemethode en andere maischmethoden vind je op de theoriepagina's. Dit recept is eerder gepubliceerd in het clubblad van "De Roerstok" in november 1996.

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 1250 gram pilsmout
    • 1000 gram münchnermout
    • 225 gram carapilsmout
    • 170 gram kristalmout
    • 6 gram Perle hop-pellets 7,3 % alfazuur (40 minuten koken)
    • 9 gram Mittelfrüh hop-pellets 3,6 % alfazuur (10 minuten koken)

    Maischschema (tweetraps decoctiemethode):

    Inmaischen op 50 °C. Eerste deelmaisch afnemen, 25 minuten rust op 68 °C, dan 30 minuten koken. Weer toevoegen aan de hoofdmaisch waarbij de temperatuur stijgt tot 63 °C. Deze temperatuur 20 minuten aanhouden, dan de hoofdmaisch verwarmen tot 66 °C en deze temperatuur 40 minuten aanhouden. Tweede deelmaisch afnemen en deze 30 minuten koken. Toevoegen aan de hoofdmaisch waarbij de temperatuur stijgt tot 72 °C. Deze temperatuur handhaven tot het zetmeel is omgezet in suiker. Afmaischen op 78 °C. Spoelen met 11,5 liter water met een pH van 5,8.

    Kooktijd:

    90 minuten.

    Gist:

    Wyeast nr. 2206 Bavarian lager

    Begin SG:

    1062

    Eind SG:

    1021

    14-01-2007 om 22:16 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     

    Vlierbloesembier bierflesje

    Dit is een fris zomerbier, naar een eigen recept van Martin Hofhuis. Eind mei, begin juni staat de vlierbloesem weer te geuren langs de kant van de weg en in houtwallen. Enkele jaren geleden kwam de Gulpener Bierbrouwerij met een witbier op de markt met een vleugje vlierbloesem: hun "Korenwolf". Daar heeft Martin een eigen versie op gemaakt en met succes, want het smaakte voortreffelijk. Het is een witbier met een markante en verrassende smaak.

    Geubliceerd in het clubblad van De Roerstok, juni 1997.

     

    Ingrediënten voor 10 liter:

    • 1000 gram pilsmout
    • 600 gram tarwemout
    • 150 gram gerstevlokken 9 EBC
    • 16 gram Herzbrücker hopbloemen 3%
    • 15 gram versgeplukte vlierbloesem, alleen de bloemetjes, van de steeltjes geritst

    Maischwater:

    7 liter (aanzuren tot pH 5,5)

    Maischschema:

    De gerstevlokken worden 3 minuten gekookt in 2 liter brouwwater. Vervolgens wordt 5 liter lauwwarm brouwwater toegevoegd en het geheel op een temperatuur gebracht van 52 °C. Daarwordt de rest van de mout gestort.
    temperatuur 52 °C 68 °C 78 °C    
    tijd 15 minuten 60 minuten 5 minuten    

    Spoelwater:

    7 liter

    Kooktijd:

    75 minuten. De hop in het begin van het koken toevoegen en de vlierbloesem de laatste 10 minuten van het koken.

    Gist:

    Hoegaarden

    Begin SG:

    1048

    Eind SG:

    1012

    14-01-2007 om 22:14 geschreven door chrisse

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!