** Wij zijn verhuist naar: www.coronavirusenfip.nl **
Inhoud blog
  • Zijn er nieuwe ontwikkelingen/vaccinatie?
  • Hoe kan men FIP voorkomen?
  • Bestaat er een therapie voor FIP?
  • Hoe kan de diagnose FIP worden bevestigd?
  • Wat is de waarde van een FIP titer bepaling?
  • Waardoor ontstaat de ziekte FIP?
  • Is FIP besmettelijk?
  • Wat is de verwekker van FIP?
  • Verschillende interpretaties
  • FIP in het doofpotje...
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Coronavirus en FIP
    © copyright 2010
    14-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is de verwekker van FIP?

    FIP wordt veroorzaakt door een infectie met een virulent type coronavirus. Deze virussen hebben als eigenschap dat zij macrofagen kunnen infecteren en op deze wijze door het gehele lichaam verspreiden en ontstekingsreacties veroorzaken met name in de kleine bloedvaten (vasculitis). Naast de FIP veroorzakende coronavirussen komen stammen voor die vooral in de darm vermeerderen en geen of weinig ziektever­schijnselen veroorzaken, soms wat diarree.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillende interpretaties

    Hoewel Feline infectieuze peritonitis (FIP) als infectieziekte al meer dan 3 decennia bekend is blijven nog steeds veel vragen onbeantwoord. Dit ondanks de vele labo­ratorium- en veldonderzoeken die worden verricht. Verschillende hypothesen, en interpretaties van gegevens uit de onder­zoeken worden in de lekenpers en weten­schappelijke literatuur vermeld. Dit betreft o.a. de wijze van ontstaan van de ziekte, de mate van verspreiding van het virus, de betrouwbaarheid van diagnostische metho­den en de mogelijkheden voor therapie en preventie. Veel data ontbreken nog en dit leidt tot vele vragen. Deze vragen dienen zo goed mogelijk beantwoord te worden op basis van de beschikbare gegevens en nieuwe bevindingen die regelmatig worden gepubliceerd. In deze presentatie zal aan de hand van enkele veelgestelde vragen het ziektebeeld FIP worden behandeld. Daarbij zal met name aandacht worden besteed aan nieuwe ontwikkelingen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIP in het doofpotje...

    Wij zijn verhuist naar: www.coronavirusenfip.nl


    FIP is een virusziekte die wordt veroorzaakt door een (gemuteerd) coronavirus. Dit feline coronavirus (FcoV) is in eerste instantie onschuldig en veroorzaakt alleen wat lichte diarree, echter als het muteert kan de ziekte FIP ontstaan. De meeste katten maken in hun leven wel eens een infectie door met het coronavirus.
    Binnen sommige kattenpopulaties zijn zelfs 80-90% van de katten met antilichamen tegen het coronavirus gemeten (=seropositief voor het FcoV), deze katten zijn dus ooit in aanraking geweest met het coronavirus. 1 - 5 % van de seropositieve katten zal FIP kunnen ontwikkelen. 100 % van de katten die FIP krijgen gaan dood.
    80-90% van alle katten is drager van het corona-virus! Dit opzicht is vrij onschuldig. Het gevaar zit hem in het feit dat het corona-virus om een (nog) onbekende reden muteert bij een aantal katten. Op het moment dat een kat FIP heeft is het ongeneeslijk en de kat zal binnen een zeer korte en slopende tijd komen te overlijden.

    Tegen deze verschrikkelijke ziekte staan we allemaal machteloos, onze katten testen hierop heeft totaal geen zin..., FIP is niet te voorkomen, wij kunt er totaal niets tegen doen!!!

    Althans,... wij als cattery en als katteneigenaar zijnde kunnen wel meewerken aan een initiatief in plaats van afwachten!

    Wij verzoeken iedereen dit dit leest vriendelijk doch dringend om FIP niet in een doofpot te stoppen maar er openlijk mee naar buiten te komen,...wij hoeven ons hier voor niet te schamen niemand draagt hier schuld aan.


    --------------------------------------------------------------------------------------

    Wij willen bij deze ook Dr. Herman Egberink van Dierengeneeskunde Department Infectieziekte en immunologie bedanken dat wij zijn artikelen mogen gebruiken voor het maken van deze website.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Links in het menu bij  In memoriam, vind u een link naar de Regenboog brug, hier kunt u uw katten die overleden zijn aan gevolg van deze verschrikkelijke ziekte een plekje geven waar ze altijd herinnerd zullen worden.




    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010

    Interessante links
  • Faculteiten Dierengeneeskunde Utrecht
  • Dierenkliniek Tiel
  • Dierenkliniek Wilhelminapark
  • Feline symposium


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!